2021-06-04

Prof.Valentinas Katasonovas: aukso renesansas ir galutinis dolerio pralaimėjimas?

 

2021 m. birželio 28 d. Tarptautinių atsiskaitymų bankas pasidavė Rusijai ir Kinijai? Bazelis III - aukso renesansas ir galutinis dolerio pralaimėjimas? 

Tai, kas finansų ir pinigų pasaulyje ilgą laiką buvo baisi paslaptis, dabar žinoma daugeliui. Būtent, ištisus dešimtmečius auksas buvo griežtai išstumtas iš pinigų pasaulio, o jo kaina slopinama. Tokios politikos laikėsi tie, kurie primetė 1976 m. Jamaikos monetarinės konferencijos sprendimus, kuriais nuspręsta aukso dolerio standartą pakeisti popierinio dolerio standartu. Auksui buvo liepta pasitraukti iš pinigų pasaulio, jis buvo pažemintas iki prekės. Tačiau jis išliko dolerio varžovu ir nenorėjo pasitraukti iš pinigų pasaulio. Tada buvo nuspręsta sumažinti aukso kainą. Pradėta taikyti ciniška formulė: "Kuo mažesnė aukso kaina, tuo stipresnis doleris" (ir atvirkščiai: kuo didesnė aukso kaina, tuo silpnesnis doleris).

Keturis dešimtmečius pinigų šeimininkai (pagrindiniai JAV Federalinės rezervų sistemos akcininkai) vykdė neskelbiamą karą prieš auksą. Iš pradžių aukso rinkoje (XX a. septintojo dešimtmečio pabaigoje) buvo vykdomos oficialios aukso intervencijos JAV iždo atsargų ir TVF sąskaita. Tada buvo sukurtas slaptas aukso kartelis, kurį sudarė Niujorko federalinis rezervų bankas, Anglijos bankas, kai kurie Volstrito bankai ir Londono Sitis, žaidęs mažinant aukso kainą. Kartelis naudojo metalą iš oficialių Jungtinių Valstijų ir galbūt Anglijos aukso atsargų. Iš tikrųjų auksas buvo vagiamas iš oficialiųjų atsargų, užmaskuojant tai suklastotomis aukso paskolų ir aukso lizingo sutartimis.



XX-XXI amžių sandūroje buvo pasirašytas vadinamasis Vašingtono susitarimas dėl aukso, kuriame dalyvavo apie dvi dešimtys Vakarų šalių. Pagal susitarimą pinigų institucijos turėjo parduoti auksą iš oficialiųjų atsargų. Iš pradžių susitarimas veikė efektyviai (auksą pardavinėjo Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų šalių centriniai bankai), tačiau 2010-aisiais pinigų institucijoms buvo gaila išsiskirti su auksu. 2020 m. rudenį Vašingtono susitarimas jau seniai buvo miręs (jis nebuvo pratęstas).

Paraleliai buvo naudojamos tokios aukso kainų mažinimo priemonės kaip su tauriuoju metalu susietos finansinės priemonės (išvestinės finansinės priemonės). Tai įvairūs fiučersai ir opcionai, reikalavimai (ir įsipareigojimai), nominuoti auksu. 90-99 % atvejų fizinis metalas realiai nepristatomas. Tai vadinamasis popierinis auksas. Milžiniškas prekybos "popieriniu auksu" mastas slopino fizinio metalo kainą. Biržose, kurios buvo vadinamos "aukso" biržomis, iš tikrųjų buvo (ir tebėra) prekiaujama virtualiu ("popieriniu") auksu. Londono aukso rinkos asociacija (LBMA) yra didžiausia aukso prekybos aikštelė pasaulyje. Vidutinė dienos prekybos auksu apimtis yra 20 mlrd. dolerių, arba daugiau nei 5 trilijonai dolerių per metus. Ir praktiškai visa prekyba apsiriboja "popierinio aukso" pirkimu ir pardavimu.

Antra pagal dydį pasaulyje prekybos tauriaisiais metalais platforma yra Niujorko birža COMEX. Žinomas finansų analitikas Patrickas Helleris kalba apie šios biržos vaidmenį slopinant auksą ir palaikant JAV dolerį: "Prekyba aukso fiučersų ir opcionų sandoriais COMEX biržoje prasidėjo septintojo dešimtmečio viduryje, kad JAV vyriausybė ir pagrindiniai Niujorko Federalinio rezervų banko (FRB) prekybos partneriai galėtų manipuliuoti aukso kaina.

Bankai yra pagrindiniai "popierinio aukso" prekybos dalyviai. Jie dirba su dviejų rūšių auksu. Pirmasis yra vadinamasis paskirstytas auksas, priklausantis banko klientams; tai fizinis metalas, identifikuotas (tam tikro standarto luitai, sunumeruoti), saugomas specialiai įrengtose patalpose. Šis auksas neatsispindi banko balanse ir yra nebalansinis turtas.

Antroji rūšis - nepaskirstytas auksas. Jis yra banko nuosavybė ir atsispindi jo balanse. Bankas su tokiu auksu sudaro įvairius sandorius, toks auksas atsispindi banko turte ir įsipareigojimuose (pasyvuose). Pavyzdžiui, banko klientas gali atidaryti indėlį 1000 uncijų nepaskirstyto aukso, o banko įsipareigojimas yra grąžinti kliento reikalavimus valiuta arba metalu. Dauguma "metalinių" sandorių nesibaigia fizinio aukso pristatymu. Būtent dėl šios priežasties bankai turi minimalias (o kartais ir nulines) fizinio aukso atsargas. Tai primena analogiją su grynaisiais pinigais. Kartais grynųjų pinigų suma komerciniame banke būna tūkstančius kartų mažesnė už visų tame banke indėlių sąskaitas atsidariusių klientų bendrą sumą. Kalbant apie auksą, galima teigti, kad bankai, dirbantys su nepaskirstytu auksu", nevisiškai (iš dalies) padengia savo įsipareigojimus pagal sandorius su tauriuoju metalu.

Žinoma, šis veiksnys didina banko nestabilumą. Kai kurie bankai, besispecializuojantys nepaskirstyto aukso prekyboje, gali žlugti per bankų krizes, staigius kainų svyravimus aukso rinkoje ir pan. Iš tikrųjų bankų nepaskirstytas auksas yra "popierinio aukso" rūšis. Akivaizdu, kad siekiant padidinti bankų, dirbančių su auksu, stabilumą, fizinio ir "popierinio" aukso santykis turėtų būti pakeistas pirmojo naudai. Jei bankas nenori (arba negali) pakeisti šios proporcijos ir yra linkęs dirbti su "popieriniu" auksu, jis turėtų padidinti savo kapitalą, kad padengtų darbo su nepaskirstytu auksu riziką.

Šios problemos jau seniai kelia susirūpinimą Tarptautinių atsiskaitymų bankui (TAB) Bazelyje. Yra žinoma, kad ji dalyvauja rengiant bankų kapitalo pakankamumo standartus, kad būtų padidintas kredito įstaigų stabilumas. Pirmoji tokių standartų karta buvo vadinama "Bazelis I". Vėliau juos pakeitė Bazelio II standartai. 2008-2009 m. prasidėjus pasaulinei finansų krizei tapo aišku, kad Bazelio II standartų nepakanka ir kad būtina sugriežtinti komercinių bankų kapitalo dydžio ir kokybės reikalavimus. Pradėti rengti ir palaipsniui diegti Bazelio III standartai, tačiau jie dar nėra visiškai įdiegti.



Aukso klausimas naujosiose Bazelio taisyklėse yra itin opus daugeliui valstybių ir bankų. 2019 m. pradžioje pasklido gandai, kad tų metų kovo 29 d. įsigalios nauja aukso apskaitos bankų nuosavame kapitale taisyklė, todėl brangusis metalas bankams taps patrauklus. Tai skatino bankus kaupti kapitalą aukso sąskaita. Tačiau, daugelio nusivylimui, naujos taisyklės nebuvo įvestos. Kažkas iškėlė versiją, kad pinigų savininkai sugebėjo paspausti TAB ir priversti ją atšaukti šias taisykles, taip pakenkdami JAV dolerio pozicijai.

2021 m. TAB atnaujino savo pastangas propaguoti Bazelio III taisykles. Bazelis nurodė, kad naujieji kapitalo pakankamumo rodikliai visiškai įsigalios 2023 m. sausio 1 d. Tarptautinių atsiskaitymų banke priimtus sprendimus priimta rengti slaptai, tačiau šių metų kovą į žiniasklaidą prasiskverbė vidinė informacija apie auksui rengiamas naujoves. Įvardijama data, kada Europos Sąjungos bankai pradės pereiti prie naujos Bazelio susitarimo versijos, - 2021 m. birželio 28 d. Apie tai žino ir Anglijos bankai, kuriems buvo duotas nurodymas pereiti nuo 2022 m. sausio 1 d.

Pagal naująsias taisykles bankai turės laikyti nepaskirstytus metalus savo balansuose ir apskaityti juos verte, lygia 85 % aukso rinkos kainos. Vadinasi, bankai turės smarkiai padidinti savo nuosavą kapitalą ir atsargas, kad galėtų palaikyti operacijas su tokiu nepaskirstytu auksu. Bankams tai neįmanomas reikalavimas. Ir greičiausiai jie turės smarkiai sumažinti operacijas su "popieriniu" auksu arba pakeisti jį fiziniu metalu.

Artėjantis Bazelio III sugriežtinimas pagaliau nustojo būti paslaptimi, kai šių metų gegužės 4 d. LBMA ir Pasaulio aukso taryba (WGC) išsiuntė kreipimąsi į Jungtinės Karalystės prudencinio reguliavimo instituciją (Prudential Regulation Authority), kad ši neįvestų Bazelio III standartų prekybai nepaskirstytais tauriaisiais metalais (ne tik auksu, bet ir sidabru): baiminamasi, kad dėl naujų taisyklių bus panaikinta Londono "popierinio aukso" rinka. Keista, kad WBC prisijungė prie LBMA apeliacinio skundo. Daugelį metų pastaroji save pristatė kaip organizaciją, ginančią su fiziniu auksu dirbančių žmonių (aukso kasėjų ir juvelyrinių dirbinių pramonės) interesus. Akivaizdu, kad WHD jau seniai perėjo į tų, kurie dirba su "popieriniu auksu" ir saugo JAV dolerį, pusę.

Meksikos milijardierius Hugo Salinas Price'as, vienas iš žinomų tauriųjų metalų rinkos dalyvių, sureagavo į aukso apskaitos naujoves pagal naująjį Bazelio susitarimą. Jis jau seniai teigė, kad pasaulinėje rinkoje aukso ir sidabro kaina dirbtinai nuvertinama.  Gegužės 31 d. Price'as paskelbė straipsnį "Birželio 28 d.: Tarptautinių atsiskaitymų bankas nusileidžia Rusijai ir Kinijai. Cituoju svarbiausią: "Būtent sandoriai su "nepaskirstytu" ar veikiau mitiniu auksu leido svarbiausiems Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Valstijų bankams kontroliuoti ir slopinti aukso rinkos kainą. Pagal naująsias taisykles, kurios bus išsamiai pristatytos šių metų birželio 28 d., JAV ir Didžioji Britanija nebegalės manipuliuoti aukso kaina, nes svarbiausi šių šalių bankai nebegalės naudoti "nepaskirstyto", t. y. neegzistuojančio, aukso, kad sąmokslu kontroliuotų metalo kainą.



Ir kodėl Hugo Salinas Price'as sako, kad TAB "atsisako Rusijos ir Kinijos"?  Nesu tikras, kad Maskva ir Pekinas darė spaudimą Tarptautinių atsiskaitymų bankui Bazelyje, kad šis įvestų naujas taisykles dėl aukso. Taip, TAB ilgą laiką žaidė kartu su JAV doleriu, tačiau šiandien situacija tokia, kad dolerio išgelbėti nebeįmanoma. Doleris yra beviltiškas. Tolimesnis jos palaikymas mažinant aukso kainą gali sukelti tokią didelę krizę, kad 2008-2009 m. finansų krizė atrodys kaip žaisliukas.

BIS priverstas gelbėti pasaulinę kapitalizmo sistemą. Jei naujosios BIS taisyklės įsigalios, jos bus ypač naudingos Rusijai ir Kinijai. Mat fizinio aukso paklausa pradės sparčiai augti, o Kinija ir Rusija yra pirmaujančios aukso gavybos šalys pasaulyje.

Iki birželio 28 d. liko nedaug. Jie sako, kad paskutinę akimirką TAB ir ES, Anglijos bei kitų šalių finansų reguliavimo institucijos gali atsitraukti ir neįvesti naujų taisyklių. Lygiai taip pat, kaip nebuvo pristatytos 2019 m. kovo 29 d. numatytos normos. BIS turi patirti spaudimą iš jėgų, kurios desperatiškai siekia apsaugoti mirštantį dolerį.

Tačiau net jei birželio 28 d. nieko neįvyks, tai nebus dolerio gynėjų pergalė. Tai bus tik nedidelis atokvėpis. Auksas šiandien stipresnis už JAV dolerį. Jei prieš 45 metus laimėjo doleris ir auksas (Jamaikos konferencijoje), tai dabar bus atvirkščiai.


https://www.fondsk.ru/news/2021/06/04/28-ijunja-2021-goda-bank-mezhdunarodnyh-raschetov-sdaetsja-rossii-i-kitaju-53710.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą