2017-12-27

Čekijos prezidentas atmetė pabėgėlių priėmimo kvotas: „Mums niekas negali diktuoti, ką mes turime priimti savo teritorijoje“


Gruodžio 26 dieną paskelbtame naujametiniame kreipimesi Čekijos prezidentas Milošas Zemanas pabrėžė, kad Čekijos interesas yra išsaugoti respublikos suverenitetą.



Mums niekas negali diktuoti, ką mes turime priimti savo teritorijoje“, - pasakė jis.

„Aš skaitau, kad migracinių kvotų koncepcija pasibaigs istorijos šiukšlyne, ir jau po metų apie ją niekas nekalbės“, - Zemaną cituoja agentūra CTK.

Prezidentas skaito, kad Čekijos respublika turi būti tarptautinėje arenoje energingesne ir pasitikinti savimi partnere, kuri aiškiai duoda suprasti, kas jai nepatinka.

Zemanas priminė, kad ilgą laiką priekaištavo ES, kad ji negina savo išorės sienų.

„Jeigu kabama apie Šiaurės Atlanto aljansą, tai aš manau, kad jis žymiai aktyviau turi kovoti su islamo terorizmu,“-pasakė Čekijos prezidentas.

Savo kreipimesi prezidentas palietė ir kitas tarptautines temas, rašoma wPplytice.

Tarp vidaus politikos klausimų Zemanas pabrėžė, kad niekada nepasirašys dėl išankstinių parlamento rinkimų. Tokie reikalavimai kyla dėl nebuvimo parlamentinės daugumos pritarimo Andrejaus Babišo vyriausybei. Parlamento rinkimų nugalėtojas vasario 10 dieną prašys pareikšti pasitikėjimą jo ministrų kabinetui ir, kaip pastebi ekspertai, - greičiausiai, jo negaus.

Prezidento nuomone, partijos turi ieškoti kompromiso. Piliečiai išdalino kortas, o politikai privalo mokėti tomis kortomis žaisti. Piliečių negalima pakeisti, o politikus galima, pasakė savo kreipimesi Zemanas.

Antradienį paskelbtas šventinis-naujametinis prezidento kreipimasis buvo paskutinis jo kreipimasis, nes 2018 metų kovo mėnesį baigiasi prezidento įgaliojimai. 73 metų Zemanas tikisi būti perrinktas sausio mėnesį.

Paskutinės apklausos parodo, tačiau, kad nors Zemanas gaus pirmame ture didžiausią balsų skaičių, antrame ture gali būti įveiktas buvusio Čekijos Mokslų Akademijos prezidento, nepriklausomo kandidato Jiržio Drahošo.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą