2018-01-11

"Welt" ekonomikos susitikimas Berlyne: Orbanas primena Vokietijai vadovo pareigą


Sausio 10 dieną Berlyne prasidėjo dešimtas ES stambiausių įmonių top-menedžeriu „Welt“ ekonomikos susitikimas. Lyderiai konstatuoja Berlyno politinę aklavietę. Vengrijos premjeras graso alternatyvomis, rašo dienraštis die Welt.


Kiekvienais metais sausio mėnesį Vokietijos ir tarptautinių lyderiais Axel Springer SE ir Welt kartu yra kviečiami dalyvauti pasitarime Vokietijoje. Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasinaudojo galimybe kreiptis į Vokietiją: „2018 metai lemiami Europai“, - pasakė jis. „Mes dabar turime ginti Šengeną, kad apginti ir plėsti savo konkurencingumą“.

Šiame Berlyno ekonomikos forume centrine figūra tapo Vengrijos prezidentas Viktoras Orbanas. Tai gali reikšti ES ekonominio ir politinio elito nusivylimą Angelos Merkel ir Manuelio Makrono politika, jų nesugebėjimu kontroliuoti situaciją Europoje.

Europos lyderiai panaudojo „Welt“ ekonomikos susitikimą, kad aptarti pastarojo laikotarpio ekonominę ir politinę padėtį Europoje. Viena iš svarstomų temų buvo lyderystės problema, esant politinei krizei Vokietijoje.

Ispanijos UR ministras Alfonso Dastis konstatavo, kad Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas „nėra stipriausias žmogus Europoje artimiausiu metu“. Jis nurodė, kad „mato franko-vokišką duetą, kuris turi sustiprinti euro zoną, padidinti valdymo kokybę, daugiau investuoti į saugumą. „Mums reikalinga vieninga Europa, kuri mus gina“, pasakė Dastis.

Politinis Vokietijos paralyžius tampa akivaizdžiu

Dėl politinės valdžios paralyžiaus Vokietijoje pirmą kartą per dešimt metų ekonomikos forume jame nedalyvavo Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Ji toliau derasi su galimais koalicijos partneriais, tuo ir pagrindė savo nedalyvavimą susitikime.

Mano manymu, Angela Merkel neatvyko į forumą todėl, kad jau neturi ką pasakyti susirinkusiems Berlyne, jos politika bankrutavo, ji jau politinis lavonas, gulintis reanimacijos palatoje.

Tarp 60 susitikimo svečių buvo Vokietijos prezidentas Frankas-Valteris Šteinmajeris, Dax- koncerno direktorių tarybos pirmininkas, eurokomisaras Giunteris Etingeris, Britanijos iždo kancleris Philip Hammond.

Susitikimo svarbą pažymėjo Mathias Döpfner, generalinis direktorius Axel Springer SE. „Visame pasaulyje stiprėja autokratinės sistemos. Migracija ir didėjanti islamizacija kelia nerimą.“ - pasakė jis ir nurodė, kad nors ekonomika funkcionuoja, „Europa yra egzistencinėje krizėje“, todėl ypač svarbu bendradarbiauti tarpusavyje.

Susitikime nagrinėta pabėgėlių krizės ir terorizmo grėsmė, skaitmeninės ekonomikos problemos.

FDP pirmininkas Kristian Lindner pasakė, kad būtina stiprinti ES išorės sienas, stiprinti bendradarbiavimą gynybos, kovos su terorizmu, energetikos srityse ir kurti bendrą skaitmeninę rinką.

Kokias pasekmes turi Vokietijos vadovybės vakuumas, parodė Vengrijos premjero Viktoro Orbano pasisakymas. Jis nurodė, kad į Centrinės Europos šalis vyksta Europos partnerių spaudimas. Jo žodžiais, Europoje yra didelis infrastruktūros vystymo poreikis. „Mums reikalingi finansiniai resursai, kad pastatyti naujus kelius ir vamzdynus. Jeigu ES nepajėgi mums užtikrinti pakankamai lėšų, tai mes gausime lėšų būtent iš Kinijos“.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą