2018-03-22

Skandalas Osvencime! Izraelio pilietis šlapinosi ant monumento nacizmo aukoms



Lenkijos dienraštis wPolytice su nuoroda į Lenkijos žinių agentūra PAP praneša, kad Osvencimo koncentracijos stovyklos muziejuje buvo suimtas Izraelio pilietis, kuris šlapinosi ant monumento vokiško fašizmo aukoms.



Monumentas stovyklos aukoms buvo įrengtas 1967 metais. Jo autorius Pietro Cascella.

Trečiadienį vakare Osvencimo prokuroras informavo, kad suimtas 19-metis, kuris kaltinamas pagal Lenkijos baudžiamojo kodekso 261 straipsnį: „Kas įžeidžia paminklą ar kitą viešą vietą, skirtą įamžinti istorijos įvykį arba įžymų žmogų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu“.

Izraelio pilietis buvo sulaikytas trečiadienį apie 13 valandą po to, kai jis muziejaus prižiūrėtojos akivaizdoje „šlapinosi ant monumento laiptelių.“

Munumentas Osvencimo aukoms yra pastatytas tarp griuvėsių dviejų stambiausių krematoriumų vokiečių koncentracijos stovykloje Osvencimas II – Birkenau.

Muziejaus direktorius Bartošas Bartyzel buvo sukrėstas šio įvykio, kuris perdavė vandalą policijai. Jis agentūrai PAP pasakė, kad neatsimena panašaus įvykio, kaip šis, kurį įvykdė Izraelio pilietis.

Praėjusių metų pavasarį įvyko incidentas, kai 12 nuogų žmonių bandė susikabinti antrankiais prie Aušvico koncentracijos stovyklos vartų, čia užmušė avį. Jie aiškino, kad tai antikarinė akcija.

Šios „antikarinės akcijos“ dalyviai buvo apkaltinti „atminties įžeidimu“ ir „žiauriu elgesiu su gyvūnais“. Akcijos organizatoriai buvo nubausti 17 ir 14 mėnesių kalėjimo, likusieji gavo po 10000 zlotų baudas.



Osvencime II Birkenau karo metais buvo sunaikinta ne mažiau 1,1 milijono žmonių. Tarp kurių didelę dalį sudarė žydai. Osvencimo muziejus - viso pasaulio žydų ypač lankoma vieta. Čia lankėsi ir aukų atminimą pagerbė visi Romos popiežiai, daugumos pasaulio valstybių vadovai.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą