2018-07-20

Izraelis rodo Europos valstybėms kelią iš multikultūralizmo liūno: įstatymu patvirtinta, kad Izraelis – žydų tautos valstybė


Izraelio Knesetas birželio 19 dieną patvirtino įstatymu, kad Izraelis yra žydų tautos valstybė. Už šį įstatymą balsavo 62 deputatai, o 55 pasisakė prieš jį. Reikia priminti, kad Izraelyje nėra konstitucijos, konstituciją šiai valstybei atstoja Tora ir Talmūdas.

Deputatas Avi Dichter, pristatęs įstatymo projektą, pasakė: „Mes padarėme tai. Mes užbaigėme tai, ką pradėjo Herclis ir Ben Gurionas. Mes išgyvename istorinį momentą, kurį prisimins daugelį metų“.


Priimtame įstatyme yra deklaruojama, kad „valstybė Izraelis yra nacionalinė žydų tautos valstybė, kur ji įgyvendina savo natūralią religinę, kultūrinę ir istorinę savo apsisprendimo teisę“.


Įstatyme sakoma, kad „vientisa ir nedaloma Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė“. Valstybinė kalba yra ivritas, arabų kalba gavo ypatingos kalbos statusą.

Be to, įstatyme užtvirtintas Izraelio įsipareigojimas saugoti kultūrinį, religinį ir istorinį žydų tautos paveldą diasporoje.

Izraelio portalo 9 TV. žodžiais, ypatingus ginčus sukėlė paragrafas, kad „valstybė skaito nausėdijas (palestiniečių autonomijų teritorijoje) nacionaline vertybe ir veiks kurdama tokias nausėdijas, jas vystys ir stiprins“.

Šeštadienis ir žydų šventės yra oficialios poilsio dienos Izraelyje. Ne žydams leidžiama poilsiui naudoti bet kurią kitą dieną.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą