2018-10-03

Jeigu Italija įsives savo valiutą, Eurozonos, o gal ir ES, gali nelikti. Salvini išbarė Junkerį



Vokietijos suvienytojas Otto fon Bismarkas buvo tos nuomonės, kad skirtingo ekonominio išsivystymo lygio šalys negali normaliai funkcionuoti su viena valiuta. Jo žodžiai pildosi. Italijoje jau keli metai kalbama, kad reikia atsisakyti euro.

Italijos valstybės skola 130% BVP. Jos aptarnavimas šiuo metu kainuoja brangiausiai ES, todėl svarbu, kad ji laikytųsi atsakingos fiskalinės ir makroekonomikos politikos, pareiškė EK viceprezidentas Valdis Dombrovskis po ES ekonomikos ir finansų ministrų susitikimo.



Matteo Salvini ir jo patarėjas Claudio Borghi

Šią savaitę euras atpigo dolerio atžvilgiu po pranešimo, kad Italija gali atsisakyti euro ir sugrįžti prie lyros. Apie tai radijo interviu antradienį pranešė vicepremjeras Matteo Salvini ir jo patarėjas Claudio Borghi. Vėliau Reuter jie pasakė, kad tai kol kas neįeina į vyriausybės programą, tačiau jie ir toliau laikosi šios pozicijos.

Prieš savaitę parlameno patvirtintame biudžete 2019 metams numatytas 2,4% BVP biudžeto deficitas. Nuo sausio 1 dienos bus keliamos pensijas (minimali pensija bus 870 eurų per mėnesį). Numatytos pašalpos bedarbiams ir turintiems mažas pajamas, bus sumažinti mokesčiai. Biudžetui tai kainuos 33,5 milijardus eurų, iš kurių 27,2 milijardų būtų deficito dalyje. Tai vyksta stiprėjant doleriui euro atžvilgiu, po to, kai JAV, Kanada ir Meksika pairašė sutartį USMCA, kuri pakeitė sutartį NAFTA.



Salvini Junkeriui: „Aš bendrauju su blaiviais žmonėmis“


Junkeris pasakė, kad „nuolaidos Italijai atves prie euro pabaigos“. Salvini atsakė jam, kad jis „pareikalaus nuostolių padengimo iš tų, kurie daro blogį Italijai“.

Italijos ekonomikos ministras Giovanni Tria susitikime Briuselyje kvietė nusiraminti dėl 2,4%, ir pasakė, kad „Junkerio ir kitų biurokratų žodžiai kenkia Italijos ekonomikai“. „Mes pasirengę reikalauti padengti nuostolius iš tų, kurie nori blogo Italijai“.

Salvini žodžiais, tęsiasi Junkerio ir kitų eurobiurokratų atakos prieš Italijos ekonomiką. „Man niekas nepasakė, kad Italija negali investuoti į saugumą ir teritorijos kontrolę, Italija yra laisva respublika, laisva ir suvereni“, - pasakė Salvini. Jis pridūrė, kad veikia savo šalies ir jos vaikų labui.

Claudio Borghi, vicepremjero Matteo Salvini konsultantas, pasakė, kad „su savo valiuta mes išspręstume daug problemų“. „Kad pagyti, mes privalome turėti kontrolę mūsų pinigų-kredito politikos,“- pasakė jis.

„Italija yra viena iš pagrindinių ES valstybių, - komentavo situaciją komisaras ekonomikos klausimams Pierre Moscovici, - tai interesas Eurozonos turėti stiprią Italiją ir Italijos interesas turėti stiprų eurą ir stiprią Eurozoną. Mes dirbame kartu išlaikydami šaltakraujiškumą ir konstruktyvumo dvasią“.

Jeigu Italija įsivestų savo valiutą, ji gali pasiūlyti grąžinti skolą šia valiuta, arba negrąžinti nieko. Kils triukšmas, advokatai turės daug darbo, o vyriausybės grius. Kapitalas ims bėgti iš chaoso zonos. Bankų krizės metu, kiltų grėsmė visoms vokiečių santaupoms ir mokumui Vokietijos bankų sistemos. Viskas vyktų labai greitai, prognozuojama JAV portale Zerohedge.

P.S.
Spalio 3 dieną interviu stočiai „Mattino Cinque“ (Penktą iš ryto) Matteo Salvini pakartojo vakarykštį šposą, pasakytą Žano Klodo Junkerio adresu: „Aš bendrauju tiktai su blaiviais“. Apie Junkerį jis dar masakė: "Šis ponas, dauguma nežino – tai vadovas vyriausybės, kuri atstovauja 500 milijonų europiečių ir teoretiškai už ją atsako, kaip nei vienas kitas. Jeigu jūs įeisite į Google ir įvesite „Blaivus Junkeris“ arba „svirduliuojantis“, surasite vaizdą gana įtikinamą... darantį įspūdį“.

Nuorodos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą