2019-04-03

2018 metais Prancūzijoje išniekintos 1063 bažnyčios, bet valdžia tyli ir nesiima jų apsaugos



Prancūzų dienraštis Figaro pranešė, kad 2018 metais Prancūzijoje buvo užfiksuota 1063 bažnyčių išniekinimų, 30-čia daugiau, negu prieš metus. Per pastaruosius 8 metus bažnyčių išniekinimų skaičius Prancūzijoje išaugo 100 procentų. 2019 metų Vasario mėnesį tokių vandalizmo atvejų buvo 49.


Vandalai katalikų bažnyčiose visoje šalyje daužė statulas, naikino relikvijos, mėtė ar naikino eucharistines dovanas, degino apeigų drabužius, naikino kryžius, vykdė kitus religinės paskirties daiktų išniekinimo aktus, padeginėjo bažnyčias. Nuotraukoje padegta Saint-Sulpice bažnyčia.

Skirtingai nuo Prancūzijoje vykstančių diskusijų dėl antisemitizmo ir islamofobijos, diskusijos dėl katalikų bažnyčių išniekinimo nevyksta. Kodėl? Todėl, kad tuomet reiktų aiškintis šio vandalizmo priežastis, ieškoti kaltųjų. Prancūzijos valdžia negina katalikų bažnyčių, tačiau ji gina mažumų religijas, pavyzdžiui judaizmą, islamą.

Vasario mėnesį nežinomi asmenys įsiveržė į Notre-Dame-des Enfants Nime, kur fekalijomis ištepliojo altorių, kryžių. Filosofas Alian Finkielkraut portale „atlantico.fr” klausia: „o jeigu tai būtų sinagogos?“

Interviu „Le Figaro”, istorikas ir publicistas Fransua Huguenin pasakė, kad šiandieninėje Prancūzijoje yra gyliai įsišaknijęs pasibjaurėjimas bažnyčia ir tikėjimu. Tas priešiškumas dar labiau auga kartu su tikėjimo praradimu visuomenėje. Prancūzijoje viso 5 procentai gyventojų yra praktikuojantys katalikai. Jie tapo mažuma Prancūzijoje, nors krikščionybė ir toliau yra visuomenės pamatas. „Būtent šios vertybės šiandien yra išniekinimo priežastis“, - pasakė istorikas. Huguenino nuomone, išniekintojai yra žydų laicizmo sekta. Tarp bažnyčių išniekintojų dar minimos neofeministės ir kairiųjų anarchistų grupės, islamistai.

Atskiri bažnyčių vandalizmo atvejai aprašyti mano cituojamuose straipsniuse:
https://voiceofeurope.com/2019/03/2019-catholic-churches-are-being-desecrated-throughout-france/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą