2019-04-20

Kinai kuria hipergarsinį lėktuvą



Kinijos centrinė televizija pranešė, kad Kinijos aerokosminė mokslinė-techninė korporacija kuria hipergarsinį lėktuvą, kurio greitis 5-20 machai, o skrydžio laikas apie 5 valandos.

2018 metais kinų tyrėjai pademonstravo dizainą ultra-greitų lėktuvų, kurie galėtų skraidinti dešimtis žmonių ir tonas krovinių. Kelionė iš Pekino į Niujorką truktų apie dvi valandas. Lėktuvo skridimo greitis 6000 km/val, arba penkis kartus greičiau už garsą. Šiuo metu tokia kelionė užtrunka 13-14 valandų. Lėktuvas galėtų būti ir sunkiuoju bombonešiu.


„Skrydis iš Pekino į Niujorką truktų kelias valandas“, - pranešė hipergarsinių skrydžių skyriaus viršininkas Cui Kai straipsnyje, paskelbtame šį mėnesį žurnale „Physics, Mechanics and Astronomy“.

Kinijos mokslų akademijos aerodinaminiame vamzdyje Pekine yra bandomas ir mažesnio lėktuvo prototipas. Jis gali įsibėgėti iki 8600 km/val greičio. Jis pademonstravo žemą pasipriešinimą ir didelę keliamąją jėgą.



JAV portale zerohedge rašoma, kad projektas atspindi Kinijos siekį aplenkti JAV strateginių ginklų kūrimo srityje.

Cui Kai žodžiais, tai reikalauja naujų konstrukcijų, o I-plane buvo dalimi šeimos lėktuvų, apie kuriuos anksčiau nebuvo pranešama. „Tai gali būti milžinišku hipergarsinių technologijų žingsniu“, - pasakė jis.

Pastaraisiais metais Kinija atliko įvairių tipų hipergarsinių aparatų bandymus Gobio dykumoje. Kai kurie iš jų gali viršyti garso greitį 10 kartų. Kinijoje statomas ir pats greičiausias aerodinaminis vamzdis pasaulyje, kuriame bus imituojamas skrydis 12 kilometrų per sekundę greičiu, arba 43200 km/val. Tokiu greičiu skrendantis kinų hipergarsinis aparatas JAV vakarinę pakrantę pasiektų mažiau negu per 14 minučių.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą