2019-04-27

Sukrečianti degradavusios valstybės realybė: paauglys 2 metai komoje, advokatas tyčiojasi iš aukos, o banditas džiaugiasi laisve



Šią baisią valstybės degradacijos ir korupcijos istoriją man papasakojo dar iš mokslo Vilniaus universitete pažįstamas teisininkas dr.Antanas Bartusevičius.

Tai įvyko visai netoli mano namų, Antakalnyje, prie Sapiegų parko. 17-kos metų vaikinui 23 metų kikboksininkas keršydamas smogė į veidą, o pargriuvusiam dar suspardė galvą. Skilo kaukolė, kraujas išsiliejo į aukos smegenis. Du metai vaikinas komos būsenoje. Jo gyvybė palaikoma dirbtinai. Perspektyva? Mirtis, nes mirusios smegenys.

Banditas jau senai turėjo sėdėti kalėjime, bet šioje istorijoje yra vienas bet. Bandito tėvas aukštas pareigas užimantis policijos pareigūnas, kuris po neabejotino pasikėsinimo nužudyti, visą pirminį tyrimą pakreipė taip, kad nebūtų surinkti įkalčiai, išanalizuoti greta esančios parduotuvės vaizdo kamerų vaizdo įrašai, kad tylėtų liudininkai, kad niekas nieko nesužinotų apie įvykio aplinkybes.

Šią istoriją man pasakojęs Antanas buvo susijaudinęs, tik ką aplankęs netoliese esančioje Šv.Roko ligoninėje slaugomą anūką.


Kokio masto ir galios turi būti mafija, kad jokios tiesos nepajėgia rasti aukos tėvas, garsios advokatų kontoros partneris ir advokatas senelis? Tai ką kalbėti apie eilinį lietuvį, su eilinėmis pajamomis, eiliniu pažinčių ratu.

Apie šios bylos aplinkybes pernai pasakojo Laisvo laikraščio leidėjas Aurimas Drižius, internetinė PressJazz televizija.


Laisvame laikraštyje apie bylą buvo rašoma: „Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Vladimiras Berezovskis nuteisė žudiką tik (Danielių Guliną, A.L.) už „sunkų sveikatos sutrikdymą“. Ir skyrė jam trejetą metų kalėjimo lygtinai. Mat auka vis dar gyva. Žudiko advokatas A.Liutvinskas teisme tyčiojosi iš aukos, sakydamas, kad auka pati kalta, kad buvo sumušta iki mirties - neva vaikas "provokavo" profesionalą kikboksininką, todėl gavo tai, ko nusipelnė.

Bylai atkeliavus į Vilniaus apygardos teismą paaiškėjo, kad reikia keisti kaltinimą ir BK straipsnį. Žudikas turi būti teisiamas už nužudymą, o ne už „sunkų sveikatos sutrikdymą“. Aukos šeimai buvo pasiūlyta pakeisti kaltinimus, kuo jie ir pasinaudojo.

2018.10.15 žurnalistai A.Drižius ir K.Juraitis kreipėsi į advokatų tarybą teigdami, kad „advokatas Adomas Liutvinskas žmogžudystės byloje padeda nuslėpti dalį įrodomosios medžiagos, dėl ko žmogžudys lieka nenubaustas.” Pareiškėjai nurodė, „kad tokia advokato A. Liutvinsko profesinė veikla kelia grėsmę visuomenės saugumui, o profesinės etikos prasme – diskredituoja Lietuvos advokatų bendruomenę.  Savo kategoriškais teiginiais, šmeižtu, advokatas Adomas Liutvinskas įžeidžia aukos atminimą, diskredituoja advokato vardą. Bylos metu jis teigia: „Nukentėjusiojo asmens elgesys, šios bylos kontekste vertintinas kaip neatsakingas, provokuojantis, įžeidžiantis ir neabejotinai prieštaraujantis bendravimo ir draugiškumo normoms“. Tai neatitinkantys tikrovės ir niekuo nei ikiteisminiame tyrime, nei teisme nepagrįsti teiginiai, šmeižtas: „Nukentėjusiojo akivaizdžiai nederamas elgesys (…). „Provokuojantis, įžeidžiantis, netinkamas nukentėjusiojo elgesys (…). Tačiau peržiūrėjus ignoruotą ikiteisminiame tyrime ir teisme vaizdo įrašą iš nusikaltimo įvykio vietos, akivaizdu, kad toks elgesys būdingas būtent žudikui D. Gulinui, bet jokiu būdu ne aukai.“

Advokatų taryba šių metų sausio 17 dieną atsisakė kelti drausminę bylą advokatui Adomui Liutvinskui.

Kaip tu šioje situacijoje pasielgtum? - manęs paklausė žmona Aleksandra. Aš jai atsakiau, kad pagal „Senąjį Testamentą“: akis už akį, dantis už dantį, jei valstybė nepajėgi užtikrinti teisingumo, nubausti bandito. Tai iliustravau istorija, kuri įvyko prieš 15 metų Šveicarijoje. Ten dėl dispečerio kaltės sudužo Baškirijos lėktuvas. Žuvo visi keleiviai. Vyras, katastrofos metu tetekęs žmonos, dukters ir sūnaus, atvyko į Šveicariją ir nudūrė peiliu dispečerį. Jei nusikaltėlis-dispečeris būtų nubaustas, ši nelaimė neįvyktų...

Nuorodos:

Nuotraukoje advokatas Liutvinskas su savo klientu žudiku Gulinu apylinkės teisme, kur kileris išsisuko “lygtine bausme."



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą