2019-05-24

Kiek Vokietijai kainuoja atbėgėliai?


2018 metais Vokietijai atbėgėliai kainavo 2З milijardus eurų. Šiuos skaičius paskelbė ministrų kabinetas gegužės 15 dieną. Didžioji lėšų dalis, 7,9 milijardai eurų, buvo išleista „kovai su pabėgimo priežastimis“, 4 milijardai pašalpoms Hartz IV. Vokietijos žemėms pabėgėlių išlaikymui skirta 7,5 milijardai eurų, 1,6 milijardai skirti pabėgėlių registracijai ir apgyvendinimui tuo periodu, kuomet svarstomi prašymai prieglobsčiui suteikti, 350 milijonai - nelydimiems nepilnamečiams pabėgėliams, 1,17 milijardo – vietoms vaikų darželiuose, 2 milijardai vokiečių kalbos kursams.


Abboud Sweid 40 metų. Jis laukia 14 - to vaiko, nors niekur nedirba, gyvena iš pašalpų, kaip ir trys jo žmonos. Ši neolito kaimenė Vokietijoje gyvena iš pašalpų vaikams ir Hartz IV už З 785 eurų per mėnesį. Už butą ir komunalines paslaugas moka valstybė, ji moka ir už pvz. skalbyklės ar šaldytuvo remontą. Sirijoje šis mažamokslis žmogus dirbo medicinos broliuku. Dabar trokšta tapti vokiečiu.
Reikia pažymėti, kad tai tik ofizialios išlaidos, mažoji „aisbergo dalis“, į kurią neįeina šių atbėgėlių padaryta žala šalies saugumui, įšlaidos sveikatos apsaugai, švietimo sistemai, savivaldybių patiriamos išlaidos, kurių nekompensuoja Berlynas ir pan.

Garsiausias Vokietijos ekonomistas profesorius Hansas-Werneris Sinn savo autobiografijoje "Tiesos paieškoje" rašo, kad migrantų krizė gali kainuoti šaliai beveik vieną trilijoną eurų. Sinnas yra buvęs Angelos Merkel patarėjas ir iki 2017 metų buvęs ekonominių tyrimų IFO instituto prezidentas.

Nuo 2015 metų Vokietija priėmė 1,5 milijono migrantų, kurie, kaip sako Sinnas, nėra stomatologai, teisininkai ir branduolinės energijos mokslininkai, tačiau dažniausiai neturi kvalifikacijos ir jokio išsilavinimo. Tarp jų 59 procentai buvo beraščiai. Profesorius nuomone, šie žmonės jų gyvenimo metu niekada grąžins to, ką gavo iš Vokietijos gerovės valstybės. Kiekvienas „pabėgėlis“ Vokietijai per savo gyvenimą kainuos 450000 eurų, atskaičius jo indėlį į šalies ekonomiką.

Vokietijos federalinė vyriausybė pabėgėliams 2016 metais išleido per 21,7 mlrd. eurų. Dar tiek pat išleido savivaldybės iš savo biudžetų. Prie šių išlaidų dar reikia priskaičiuoti valdymo, socialinio poveikio, medicinos draudimo, saugumo, personalo, transporto, juridines, padaromų nusikaltimų išlaidas, imigrantų šeimų susijungimo kainą. Į savo kilmės šalis šie „pabėgėliai“ išsiunčia iš Vokietijos 343 milijonus eurų.

Visos šios išlaidos leido profesoriui Sinn sumuoti visus pabėgėlių kaštus, kurie per jų gyvenimą pasieks astronominę 1 trilijoną eurų sumą.

Autoriaus nuomone, turi būti atsisakyta ekonominių imigrantų, o įsileisti reikia tuos, kas Vokietijai yra ekonomiškai naudingi. Sinnas siūlo „pabėgėlius“ grąžinti į jų kilmės šalis, tačiau politikai nepripažįsta ekonominės realybės ir laidoja Vokietijos ekonomikos ateitį.


Už tiesos sakymą profesorius buvo pašalintas iš IFO instituto direktoriaus pareigų, išleistas į pensiją. Po jo pašalinimo, Vokietijos spaudoje neliko šio instituto informacijos apie Vokietijos ekonomikos nuostolius „pabėgėlių“ išlaikymui.

Nuorodos:

Ne kartą esu citavęs profesorių Sinn savo straipsniuose:








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą