2019-10-28

Kaip gyvena praskolinto Kipro ir augančios ekonomikos Lietuvos pensininkai?



Kipro seneliai savo gražios senatvės dienas leidžia restoranuose ir kavinėse. Apie tai sužinojau iš Rusijos pirmojo kanalo spalio 27 dienos laidos „Kitų gyvenimas.“


Dėl galimų priekaištų, kodėl žiūriu Rusijos televiziją, tuojau pat atsakau: man visai neįdomu, kaip gyvena anglų sodomitai, apie ką rodo LRT, todėl tenka ieškoti adekvačios informacijos kitų kraštų televizijų kanaluose.



Nuo 45 laidos „Kitų gyvenimas“ minutės yra pasakojama apie pensininkų gyvenimą Kipre. Čia jiems pakanka tūkstantinių pensijų, kad džiaugtis gyvenimu. Man tai buvo labai keista. Kipras yra ekonominis bankrotas, jo ekonomika skolose, kaip šilkuose, jų finansų sistemą palaiko euro stabilizavimo fondas, į kurį savo dalį kiekvieną mėnesį sumoka ir Lietuva. Nepaisant to, čia seni žmonės – tikri senjorai, o lietuviški bočiai – didžiausi skurdžiai visoje Europoje, gauna 4-5 kartus mažesnes pensijas už Kipro senelius.

Jau girdžiu balsus, kad Rumunijos seneliai gyvena dar blogiau už mus. Melas. Rumunijoje šiltos žiemos, čia nereikia tiek šiltų drabužių ir beveik nereikia šildyti būsto, be to čia žymiai rentabilesnis žemės ūkis, mažesnės vaisių ir daržovių kainos.

Per 2008-2012 metų ekonomikos krizę Kipre niekam neveržė diržų, kaip mums ant kaklų užveržė Andriaus Kubiliaus konservatorių vyriausybė.

Кipro skola – 97,5 procentai BVP, o Lietuvos beveik trigubai mažesnė -34,2 procentai BVP.

Kipro stambiausias kreditorius – European Stability Mechanism. Jo kreditas 6,3 milijardai eurų, gautas 2013 metais. Palūkanos už jį nemokamos, dengiamos iš eurozonos šalių-narių įnašų. Kredito terminas iki 2031 metų. Kitas Kipro kreditorius buvo TVF, kurio metinės palūkanos tuo metu buvo apie 2%.


Galimo nusikaltėlio Andriaus Kubiliaus vyriausybė pinigus skolino iš privačių bankų po 8-9 procentus metinių palūkanų. Tai beprotiško dydžio palūkanos, kalbančios tik apie valstybės apvogimą. Kodėl šiuo metu Kubilius sėdi Briuselyje, o ne kalėjime, man mįslė.


Kitus Kipro ekonomikos rodiklius galima rasti čia.










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą