2019-11-30

Advokatai pavargo būti pauperiais: protesto eisena gruodžio 6 dieną Vilniuje


Visą praėjusią savaitę Lietuvos piliečiai protestavo prieš jų skurdinimą ir skurdintojus. Atriedėjo su traktoriais žemdirbiai, protestavo mokytojai, mokslininkai. Buvo net visiškai idiotiškas protestas, kai pervežėjai, nusisamdę vairuotojus ukrainiečius ir baltarusius, protestavo, kad nebūtų verčiami mokėti lietuviams jų uždirbamų atlyginimų, kad galėtų toliau apgaudinėti valstybę.

Daugumai Lietuvos piliečių teisinės paslaugos tapo nepasiekiamos, nes ubagiškų atlyginimų vos pakanka maistui ir elementariausiems poreikiams. Suprantama, kad tokioje visuomenėje kalbėti apie „orų gyvenimą“ ir „teisinę valstybę“ yra beprasmiška.

Buvęs advokatų draugijos pirmininkas a.a. Kęstutis Stungys man yra sakęs: „Ar žinai kuo skiriasi geras advokatas nuo blogo? Tuo, kad geras advokatas gali duoti kyšį teisėjui.“ Todėl, matyt, mes per TV ir matome rodomus tuos kelis „mokančius duoti“ advokatus. Kai kuriems iš jų, kaip kalba žmonės, kelnėse net įsiūtos „blakės“. O ką daryti likusiems „nedrąsučiams“, nors, galimai taip pat su „blakėmis“ portfeliuose ar automobiliuose ir liemenukuose? Jiems valstybė įsteigė savotišką „bogodelnia“ (VGTP tarnyba), kada jie už kuklų a le honorarą (13 eurų valanda, po mokesčių lieka 6 eurų) valstybės samdomi tiekti paslaugas vargdieniams (ir ne tik), nepajėgiantiems (arba nenorintiems ir vengiantiems) susimokėti už juridines paslaugas.

Gal aš ir klystu, bet aš taip matau šios dienos situaciją Lietuvoje. Beje, advokato valandos įkainis Estijoje - 50 eurų, Švedijoje – 130 eurų. Bet čia – Lietuva. Joje problemos nesprendžiamos, tik gilinamos ad absurdum – iki absurdo. Mano galva, sprendimas turėtų būti paprastas: VGTP tarnybos su valstybės finansuojamais 52 advokatais panaikinamos arba eliminuojamos iš Lietuvos advokatūros, o visas teisines paslaugas teikia Lietuvos advokatūra in corpore. Bet, conditio sine qua non, kaip savo nemirtingame romane sakė Ilfo ir Petrovo herojus: „pinigai vakare, kėdės – iš ryto“ arba „pinigai ryte – kėdės vakare“. Išvada: advokatų paslaugos valstybės turi būti mokamos ir teisingai atlygintinos. Ne po metų ar dvejų, o čia ir dabar. Todėl prarastų prasmę 500 ar 600 vergaujančių advokatų ir 52 privilegijuotų valstybės tarnybos advokatų (gaunančių valstybės mokamus atlyginimus!) formalūs sudarinėjimai žeminančių ir nevykdomų sutarčių. Štai taip, mielieji advokatai. Pirmyn, į žygį!


Savo elektroninio pašto dėžutėje šiandien radau tokį pranešimą:

Penktadienį, gruodžio 6 d., Advokatų taryba kviečia apsivilkti mantijas ir vieningai užtvindyti Gedimino prospektą susibūrus į Advokatų eiseną. Šių metų eisena kartu bus ir protesto forma. Mūsų protestas yra nukreiptas prieš realių veiksmų nesiėmimą valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistemai tobulinti.

Situacija antrinės teisinės pagalbos srityje pasiekė kritinį tašką – nepaisant spalio mėnesį pasiektų susitarimų, Teisingumo ministerija neteikia Vyriausybės posėdžiui svarstyti nutarimo projekto dėl užmokesčio bazinio dydžio didinimo, procesinio laiko limito panaikinimo ir atsisakymo įskaityti kelionės laiką į klientui skirtą laiką. Todėl kviečiame Jus, kolegos advokatai ir advokatų padėjėjai, dalyvauti eisenoje, atkreipiant visuomenės dėmesį į būtiną sistemos pertvarką. Jūsų atėjimas – tai ženklas, kad mūsų bendruomenė nusiteikusi ryžtingai siekti pokyčių.

Eisenos metu paskelbsime apie VGTP teisinių paslaugų moratoriumą ir tuo parodysime, kad metas baigti užsitęsusias bevaises derybas ir pereiti prie realių darbų. Reikalausime nedelsiant reformuoti VGTP sistemą ir užtikrinti Lietuvos gyventojų teisę į teisminę gynybą. Nepamirškime – eisena yra mūsų balsas ir veidas, išskiriantis mus iš visų kitų teisinių bendruomenių, parodantis mūsų vienybę, drąsą ir pilietiškumą.

Gruodžio 6 d. Advokatūros savaitės renginių programa:

09.00-09.30 val. Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje už advokatų bendruomenę.

10.00-11.30 val. Nemokamas seminaras „Korupcinių nusikaltimų sudėčių taikymo ir įrodinėjimo aktualijos“, kurį ves Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas prof. dr. Olegas Fedosiukas. Vieta – Lietuvos mokslų akademija, Gedimino pr. 3, Vilnius. Registracija – www.lashopt.lt.

11.30-12.30 val. Advokatų protesto eisena Gedimino pr. – nuo Lietuvos mokslų akademijos iki
paminklo sovietinės okupacijoms aukoms atminti.

12.30-13.30 val. Užkandžiai kavinėje „Sigmutė – Kiemelis“ (Šermukšnių g. 4A).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą