2019-11-29

Slaptai nuo mūsų Lietuvos valdžia su Briuseliu pasirašė „stabilumo mechanizmo“ pakeitimus?



Vakar LNK laidoje „Valanda su Rūta“ buvo pasakojama, kad Lietuvos „stabilumo mechanizmo“ fonde yra 2 milijardai eurų, kurie galėtų būti skirti mokytojų algoms ir pensijoms, remti Lietuvos pramonę, tačiau šios milžiniškos lėšos yra „investuojamos“ į užsienio finansines organizacijas, kurios dirba su neigiamomis palūkanomis.

Lietuvos viešoje erdvėje apie šią valdžios aferą, vykdomą slapta nuo visuomenės, nėra jokių pranešimų. Tuo tarpu Italijoje dėl šio „stabilumo mechanizmo“ vyksta audringa diskusija.

Apie šį slaptą susitarimą gruodžio 2 dieną pažadėjo Italijos parlamentui papasakoti premjeras Džiuzepe Konte.

Kas žinoma. Ketvirtadienį Italijos parlamento opozicijos lyderis Matteo Salvini spaudos konferencijoje papasakojo apie slaptai pasirašytą „stabilumo mechanizmą“. Salvini pareikalavo Konte vyriausybei dėl to pareikšti nepasitikėjimą.



Kalbama apie slaptą ES „stabilumo mechanizmo“ reformą. Italijos parlamento opozicija tvirtina, kad šis „mechanizmas“ yra Italijai žalingas, nes išplečia ES galimybes kištis į šalių, turinčių didelę suverenią skolą, vidaus reikalus. Premjeras Konte neapsvarstė savo sprendimo nei su ministrais, nei su deputatais. Premjeras nepaneigė, kad palaikė tokį nutarimą, tačiau pažymėjo, kad klausimas buvo svarstomas su vyriausybės nariais.

Salvini paprašė Italijos prezidento nepalaikyti „pavojingo“ susitarimo su ES. Salvini pareiškė, kad partija „Lyga“ ketina kreiptis į Italijos prezidentą Sergio Mottarellą, kad šis nepritartų „ES stabilumo mechanizmui“.



Lyga reikalauja premjero Conte atsistatydinimo. Matteo Salvini susitarimą dėl Europos stabilumo mechanizmo pavadino „teroro aktu prieš italų tautą.“

„Mūsų nuomone, kaip rodo dokumentai, premjeras Konte įvykdė labai rimtą aktą - išpuolį prieš Italijos žmones", - sakė Lygos lyderis.

„Mes reikalausime, kad konstitucijos garantas mus gintų“, nes tai „pasikėsinimas į nacionalinį suverenitetą,“ - spaudos konferencijoje kalbėjos Salvini. Jis pažymėjo, kad „dėl šios sutarties Italijos darbininkų santaupoms kyla pavojus, kad išgelbėti Vokietijos bankus.“ Jo žodžiais, dabar žodį „tars advokatai, kurie ištirs Konte vyriausybės padarytus nuostolius“.


Parlamentarai praėjusį trečiadienį piktinosi, kad dėl šio svarbaus dokumento nevyko jokia diskusija. Claudio Borghi, Šiaurės lygos pavaduotojo ir Rūmų Biudžeto komiteto pirmininko žodžiais, šis stabilumo fondas gali būti naudojamas gelbėti Vokietijos bankus. Tai yra 125 milijardai eurų, kurie iš tikrųjų skirti „Vokietijos bankams išgelbėti“.

Šaltiniai:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą