2019-12-11

Europos sąjungai Etiopija svarbiausia? Ką bendro ši šalis turi su Lietuva?


Ursula von der Leyen Europos komisijos postą užėmė gruodžio 1 dieną ir tą pačią dieną išvyko į pirmą užsienio kelionę. Ne į JAV, pas pagrindinę strateginę partnerę, ne į Kiniją, antrą pagal svarbą valstybę pasaulyje, o į skurdžią Afrikos šalį, nesenai gyvenusią akmens amžiuje? Kodėl?

Sakoma, kad EK labai rūpinasi klimato kaita ir jos naujoji vadovė nori sumažinti ES CO2 išmetimus per dešimtmetį iki 50%. Nieko čia nuostabaus, alkoholiką Žaną Klodą Junkerį pakeitė pilka Vokietijos valdininkė, intelektu, matomai, prilygstanti mokyklos nelankančiai moksleivei Gretai Thunberg, kuri nieko nežino apie planetos istorinę raidą, klimato kaitą, ką jau kalbėti apie C02 chemiją ir šio junginio biologinį vaidmenį.

EK pirmininkė susitiko su Etiopijos prezidentas, Afrikos tarybos pirmininku Moussa Faki Mahamat, su kuriuo buvo aptarti globalaus atšilimo ir kovos su terorizmu klausimai.

Šios šalies premjeras Abiy Ahmed Ali 2019 apdovanotas Nobelio taikos premija už taiką su Eritrėja, pasakė: „Mums vis dar reikalinga pagalba, nes mes turime dideles ambicijas“.

Nuo 2014 metų ЕС Etiopijai remti ištratino 1,1 milijardus dolerių. Pažadėjo duoti dar 170 milijonų, iš kurių 100 milijonų eis transporto vystymui, o 50 milijonų sveikatos apsaugai. Nepaisant paramos,
vartojimo prekių kainų infliacija šioje šalyje katastrofiška. Vidutiniškai ji siekia 17,9% ir 20–23% – maistui.

EK pirmininkė pažadėjo ne tik daugiau pinigų, bet ir priimti daugiau migrantų. Reikia manyti, tai bus neįkainojami AT specialistai, gydytojai ir mokslininkai, kaip 2015 metais žadėjo buvusi Ursula von der Leyen šefė Angela Merkel.





Kodėl ES tokia brangi Etiopija ir ką ji turi bendro su Lietuva?


Etiopijoje iki XX amžiaus vidurio gyveno gana didelė juodaodžių žydų bendruomenė. Jų buvo beveik 45000. Izraelyje jiems leido pereiti palengvintą gijurą, kad tapti tikrais žydais. Vietiniai etiopai juos vadino „falaša“ (ateiviai, išeiviai).



Vilniaus Gaono traktato Negaim komentare sakoma, kad Chamui teko pietinė pasaulio dalis, todėl visi jo palikuonys yra juodi.

1973 metais vyriausias Izraelio sefardų rabinas Ovadia Yosef pripažino falašus pilnaverčiais žydais, kurie yra Dano palikuonys. Nuo 1985 metų juos ėmė masiškai vežti į Izraelį. 1991 metais atvežta 20000. Iš viso pervežta jų 35000.

Falašmura

Falašmura-perkrikštyti falašai, sukūrę mišrias šeimas. 1994 metais ribota grupė falašmura gavo leidimą atvykti į Izraelį. Jiems leista atvykti tiktai pagal įstatymą dėl šeimų susijungimo, bet ne pagal sugrįžimo įstatymą. Dar maždaug 3000 falašmura atvyko į Izraelį 2010 metais.

Izraelio valdžia neleidžia visiems falašmura atvykti į šalį, nes būgštauja, kad tai išprovokuos nekontroliuojamą srautą visų giminių pervežimo į Izraelį. 2019 metais Izraelio valdžia leido atvykti dar tūkstančiui falašmura.


Ar tik ne falašmura Ursula von der Leyen ketina vežti iš Etiopijos į ES? Kaip savo nesenai paskelbtame straipsnyje nurodė publicistas Izraelis Šamiras, meilė žydams ES viršija meilę Europos tautoms ir tai turės joms tragiškas pasekmes.

Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą