2020-05-15

Ukrainoje kilo skandalas dėl surogatinės motinystės ir benamių naujagimių (video)



Gegužės 9 dieną lenkų portale wPolityce.pl buvo paskelbtas tekstas apie 500 naujagimių, pasaulį išvydusių COVID-19 epidemijos metu Ukrainoje, kurių, po sienų uždarymo, negali iš čia išvežti užsienio pirkėjai užsakovai.

Kai Gžegož Gurny (Grzegorz Górny) tekstas pasirodė portale wPolytice.pl Ukrainos žiniasklaidoje apie tai išvis nebuvo kalbama. Į šį faktą pirmiausiai dėmesį atkreipė Italijos feministės, kurios aštriai protestavo prieš šį gėdingą verslą. Europos visuomenė apie tai sužinojo, nes surogatinės motinystės agentūra „BioTexCom“ iš Kijevo užfiksavo ir internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pavaizduotas kambarys Kijevo viešbutyje „Venecija“, kuriame yra 46 ankštos lovelės su verkiančiais kūdikiais. Klinikos vadovybė norėjo užsienio pirkėjams parodyti, kad jų prekės yra geros būklės ir laukia atsiėmimo.





Ukrainoje šią problemą pagarsino Rodyna.org.ua redaktorius Oleksandras Pohorelovas. Tik po to skandalu užsiėmė didžioji Ukrainos žiniasklaida, o per ją ši žinia pasiekė politikų ir vyriausybės pareigūnų ausis, įskaitant žmogaus teisių ombudsmenę Aksana Filipiszyn ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados įgaliotinę žmogaus teisių klausimais Ludmilą Denisovą.

Taip pat savo žodį tarė bažnyčios hierarchai. Romos ir Graikijos katalikų bažnyčios vyskupai, vadovaujami arkivyskupo Mečislovo Mokryckio ir arkivyskupo Sviatoslavo Ševčuko. Savo laiške jie rašo:

„Koronaviruso pandemija atskleidė daugybę patologijų mūsų šiuolaikiniame socialiniame gyvenime. Vienas jų - surogatinės motinystės reiškinys, t.y., traktuojamas kaip prekė, kurią galima užsisakyti, pagaminti ir parduoti, o tai, deja, leidžia dabartiniai Ukrainos įstatymai. Tai problema, į kurią mes, kaip religiniai aktyvistai, ne kartą atkreipėme atitinkamų valstybės valdžios institucijų dėmesį. Toks žmogaus orumo pažeminimas ragina mus, Ukrainos katalikų vyskupus, dar kartą paprašyti Ukrainos valdžios visais lygmenimis įvertinti ir uždrausti šį gėdingą reiškinį.“


діти у готелі власника клініки сурогатного материнства

Vyskupai priminė, kad surogatinė motinystė (tiek altruistinė, tiek komercinė) yra nuodėmė, ji daro dvasinę ir psichologinę žalą daugeliui šioje praktikoje dalyvavusių žmonių, taip pat diskredituoja Ukrainą civilizuoto pasaulio akyse.

Gžegož Gurny pažymi, kad „surogatinė motinystė yra uždrausta daugelyje pasaulio šalių ir už tai baudžiama laisvės atėmimu arba bauda. Tai prieštarauja ne tik daugelio šalių įstatymams, bet ir daugybei tarptautinių teisės aktų, tokių kaip Konvencija dėl visų formų moterų diskriminacijos panaikinimo (1979 m.), Vaikų teisių konvencija (1989 m.), Europos vaikų įvaikinimo konvencija (1993 m.), Žmogaus teisių ir biomedicinos konvencija (1997 m.), Prekybos žmonėmis prevencijos, kovos su ja ir baudimo už ją protokolas (2000 m.). ), Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija (2000 m.) Ir Prekybos žmonėmis konvencija (2005 m.).

Šiandien komercinė motinystė yra teisėta tik 18 pasaulio šalių. Dar neseniai Indija ir Tailandas buvo pagrindiniai jos centrai, tačiau kadangi šių šalių valdžia uždraudė šią praktiką, Kazachstanas, Gruzija ir Ukraina buvo pasaulio lyderės.

Ukrainos katalikų bažnyčios atstovai tikisi, kad požiūris į verkiančius naujagimius, traktuojamus kaip gyvas gėrybes ir prekybos objektus, supurtys politikų sąžinę ir privers juos pakeisti įstatymus.“






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą