2021-03-06

Baltarusijos naftos produktai jau aplenkia Klaipėdos uostą, o Gabriukas kalba apie pragaro užšalimą

 

RIA naujienos šiandien pranešė, kad nuo kovo 5 dienos Baltarusija į Rusijos uostus pradėjo tiekti pirmas naftos produktų partijas. Pažymima, kad kovo 5 d. buvo išsiųsta 5 tūkstančiai tonų baltarusiško benzino į AAB „Portenergo“ terminalą Ust-Lugos jūros uoste. Krovinio siuntėjas yra

AAB „Mozirio NPI“. Krovinys į uosto terminalą atvyks kovo 9 dieną.

Antrasis krovinys iš Mozirio naftos perdirbimo įmonės išvyko kovo 6 d. Ši partija yra 3,6 tūkstančių tonų mazuto. Jis bus kraunamas AВ „Peterburgo naftos terminale“, Sankt-Peterburgo uoste.

Vasario 19 d. Rusija ir Baltarusija pasirašė sutartį dėl baltarusiškų naftos produktų krovos Rusijos uostuose 2021-2023 metais. Numatoma pakrauti 9,8 milijonus tonų Baltarusijoje pagamintų naftos produktų.

2020 rudenį Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenko naftos produktų krovą iš Lietuvos ir Latvijos uostų perkėlė dėl Lietuvos ir Latvijos nedraugiškų veiksmų Baltarusijos atžvilgiu, ES priimtų sankcijų prieš Baltarusiją po ten vykusių rinkimų. Baltarusijos kroviniai sudarė 1/3 Klaipėdos uosto apyvartos.



Kovo 2 dieną, Baltarusijos tyrimų komitetas paskelbė, kad inicijuos Svetlanos Tichanovskajos, buvusios kandidatės į prezidentus, ekstradiciją. Atitinkami dokumentai buvo perduoti šalies Generalinei prokuratūrai. Baltarusija kreipėsi į Lietuvą su prašymu išduoti buvusią politikę, šiuo metu gyvenančią Lietuvoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras G.Landsbergis į tai atsakė: „Tad visi, radę prieglobstį Lietuvoje, gali jaustis saugūs, kad jie nebus perduoti režimams — nei dėl savo kovos už demokratiją, nei už žodžio ar tikėjimo laisvę. O Baltarusijos režimui galime pasakyti — greičiau pragaras užšals, negu mes imsime svarstyti jūsų reikalavimus", — pareiškė Landsbergis.



https://youtu.be/X9hJI2Z48z0

Skirtingai nuo Landsbergio, Euronews kovo 6 dieną paaiškino, kad Tichanoskajos ekstradicijos pagrindu tapo jos dalyvavimas siekiant nuversti Baltarusijos valdžią. Buvo parodytas video siužetas, kuriame Baltarusijos opozicionieriai tarėsi dėl administracinių pastatų užgrobimo.

Mane nustebino Landsbergio kalbos apie „pragarą“, jo informuotumas „pragaro“ veiklos klausimu. Gal čia senelio patirtis? Mano nuomone, dėl velnių gerovės neverta jam pergyventi. Visų normalių valstybių ekonomika formuoja jų užsienio politiką, Lietuvoje – atvirkščiai, užsienio politiką formuoja JAV geopolitiniai interesai postsovietinėje erdvėje. Baltarusijai Tichanovskaja yra nusikaltėlė, dalyvavusi rengiant valstybės perversmą, o mūsų valdžia taiko dvigubus standartus kaimynų atžvilgiu. Už valdžios kvailiojimus moka lietuvių tauta, mūsų valstybės ekonomika. Prie Druskininkų bedarbių dabar prisidės tūkstančiai Klaipėdos bedarbių, valstybės biudžetas patirs milijonus nuostolių.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą