2021-09-25

Demografinis pasitarimas Budapešte: Europos išmirimą gelbėsime ne imigracija, o didindami gimstamumą

 

Budapešte rugsėjo 23 d. įvyko aukščiausio lygio susitikimas demografijos klausimais. Jis vyksta kas dveji metai, o pirmą kartą buvo surengtas 2015 m.

Susitikime pasisakęs Čekijos premjeras Babiš pažymėjo, kad masinė ir nekontroliuojama migracija į Europą prieštarauja Europos visuomenės tvarumui.

Čekijos ministras pirmininkas Babiš atmeta idėją, kad reikia skatinti imigraciją, siekiant išgelbėti senėjančią Europą, kai tuo tarpu šeimų kūrimas ir gimstamumas mažėja.

"Masinė ir nekontroliuojama migracija į Europą neturi nieko bendra su mūsų Europos visuomenės tvarumu - priešingai. Vienintelis tikrai tvarus sprendimas prieš Europos išnykimą - didinti vietinių gyventojų gimstamumą, o šiuo keliu eina visos V4 šalys", - sakė Čekijos ministras pirmininkas Babišas.



Nuotraukoje (iš kairės į dešinę) Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babiš, Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Jansa, Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius ir Bosnijos trišalės vyriausybės narys serbas Miloradas Dodikas.

Pasak Čekijos naujienų portalo Echo24, aukščiausiojo lygio susitikime, skirtame Europos demografinei ateičiai aptarti, prie Babišo prisijungė kiti politikai iš Vidurio ir Rytų Europos. Aukščiausiojo lygio susitikime gyventojų skaičiaus augimo ir finansinės bei kitokios pagalbos jaunoms šeimoms temas taip pat aptarė Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir buvęs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Ketvirtą kartą vykstančiame aukščiausiojo lygio susitikime buvo akcentuojamos pastangos kovoti su Vakarų šalių gyventojų senėjimu remiant jaunas šeimas ir didinant gimstamumą, o ne imigraciją, kuriai V. Orbanas jau seniai priešinasi. Vengrijos ministras pirmininkas taip pat atsisakė kalbėti apie seksualinių mažumų ryšį su šeima.

"Mes norime remti Europą, kurioje vyrai ir moterys kuria šeimą", - sakė V. Orbanas.

Orbano vyriausybė įgyvendino daugybę mokesčių mažinimo priemonių, kreditų ir programų, dėl kurių sumažėjo skyrybų, padidėjo santuokų skaičius ir gimstamumas. Kartu Orbanas buvo vienas iš griežčiausių Europos lyderių, pasisakančių prieš masinę migraciją, pavyzdžiui, pernai rašė:

"Liberali ir konservatyvi politika taip pat susiduria - ir net įsitraukia į gyvybės ar mirties kovą - migracijos klausimu. Pasak liberalų, nėra jokio pagrindo bijoti masinės imigracijos ar net imigracijos antplūdžio; ir nėra jokio pagrindo jos bijoti, net jei nekviestų svečių tautinės ir religinės tradicijos smarkiai skiriasi nuo mūsiškių - ar net yra priešingos mūsiškėms. Mums sakoma, kad terorizmas, nusikalstamumas, antisemitizmas ir paralelinių visuomenių kūrimasis yra tik laikini pažeidimai arba, galbūt, netrukus atsirasiančio švytinčio naujo pasaulio gimimo priepuoliai. Tačiau konservatyvioji-krikščioniškoji demokratinė stovykla atmeta tokį nenuspėjamą eksperimentą su visuomenėmis ir individais, nes mano, kad nuolatinės tarpkultūrinės įtampos ir smurto rizika yra nepriimtinai didelė. Jei neignoruosime matematikos dėsnių, nesunku įžvelgti tikro, lėto, bet spartėjančio gyventojų kaitos realybę."

Šių metų diskusija, pavadinta "Šeima: Šeima - raktas į tvarumą" daugiausia dėmesio buvo skiriama gimstamumo didėjimo ir tvarumo ryšiui. Pavyzdžiui, ankstesniame aukščiausiojo lygio susitikime 2019 m. Vengrijos ministras pirmininkas koncepciją "mažiau vaikų išgelbės klimatą" pavadino "kvaila" ir "nenatūralia". 

"Galite remti šeimas arba atviras sienas. Negalite remti abiejų", - sakė buvęs JAV viceprezidentas M. Pence'as, turėdamas omenyje Donaldo Trampo administracijos antiimigracinę politiką.

Buvęs viceprezidentas taip pat užsiminė apie abortus, kurie Jungtinėse Valstijose tapo diskusijų objektu, kai Teksase įsigaliojo įstatymas, draudžiantis visas tokias procedūras po maždaug šešių nėštumo savaičių. Pasak M. Pence'o, abortus atliekančios įstaigos prisideda ne tik prie demografinio nuosmukio, bet ir prie visuomenės destabilizacijos.

https://echo24.cz/a/Scchv/vymirani-evropy-nezachranime-migraci-ale-zvysenim-porodnosti-rekl-babis






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą