2021-11-03

Kasdien į Baltarusiją atvyksta iki 1000 migrantų, kurių tikslas - Vokietija (vokiečių spaudos apžvalga)

 

Die Welt rašoma, kad kasdien Baltarusijoje nusileidžia nuo 800 iki 1000 migrantų - lėktuvai dažniausiai atskrenda iš Rusijos, Turkijos, Sirijos ar Dubajaus. Pagrindiniai keleiviai – irakiečiai ir sirai.

Pasak saugumo šaltinių, Baltarusijos pasieniečiai pasienyje su Lenkija ieško spragų naudodami dronus. Iš Baltarusijos siunčiamos didelės, iki 200 žmonių grupės. Kai kuriems migrantams iš anksto buvo išdalyti žieminiai drabužiai. Taip pat yra duomenų, kad naudojami amfetaminai, kad palaikyti žmonių aktyvumą. Oficialiais duomenimis, pasienio zonoje iki šiol žuvo aštuoni žmonės. Baltarusijos valstybė neleidžia jiems grįžti, jei jie norėtų pasukti atgal dėl pavojingos situacijos pasienyje.


Migrantai "Facebook" ir "Telegram" tinkluose bendrauja su kontrabandininkais ir turizmo įmonėmis, kad suplanuotų savo neteisėtą atvykimą į Vokietiją. Kontrabandininkai dažnai jau "Telegram" grupėse pateikia kruopščius veiksmų nurodymus. Kartu vykstanti migrantų grupė turi paskirti vadovą. Tai būna gerai informuotas ir protingas žmogus. Toliau pateikiamas pakavimo sąrašas: Vandeniui atsparūs išmanieji telefonai su tarptautine sim kortele, duomenų kiekis, "Google" žemėlapiai, keli įkrovikliai, saulės baterijos, antklodės miegui ir kaip pagalbinė priemonė šokinėjant per tvoras, maistas ir vanduo 4 dienoms, mackintosh, atsarginiai drabužiai ir avalynė.

Koks ryšys tarp socialinės išmokos ir prieglobsčio imigracijos? Dabar atliktame tyrime pateikiami įrodymai, kad socialinių išmokų dydis lemia imigraciją per prieglobsčio sistemą. Nepaisant to, Šviesoforų partijos derasi dėl didesnių išmokų prieglobsčio prašytojams. Žaliųjų ir FDP idėjos labai skiriasi. Daugelį metų žalieji norėjo padidinti bendrą socialinės paramos gavėjų lygį ir dar anksčiau pasiekti, kad naujai atvykę migrantai būtų sulyginti su visais kitais išmokų gavėjais. Kita vertus, FDP kritiškai vertina dar greitesnį didesnių socialinių išmokų gavimą.


Migracija iš Sirijos ir Irako 2015 ir 2021 m.


DW rašo apie migracijos maršrutus iš Baltarusijos į Vokietiją. Nuo spalio pradžios Lenkijos pasienio tarnybos užfiksavo 11 300 bandymų neteisėtai patekti į šalį iš Baltarusijos. Iš viso šiais metais užregistruota apie 23 000 tokių bandymų. Atvykę į Lenkiją, daugelis migrantų bando pasiekti sieną su Vokietija. Vokietijos policijos duomenimis, spalio mėn. į VFR per Baltarusiją ir Lenkiją nelegaliai atvyko 4900 migrantų, t. y. dvigubai daugiau nei rugsėjį. Šiais metais Vokietijos policija užregistravo 7300 neteisėtų bandymų patekti į šalį Baltarusijos maršrutu.

Dauguma nelegalių migrantų atvyksta iš Irako, Sirijos, Kongo ir Kamerūno. Į Baltarusijos sostinę jie dažniausiai atvyksta iš trijų Irako Kurdistano regiono teritorijos miestų: Erbilio, Šiladės ir Suleimanijos. Spaudžiamas ES, Irakas rugpjūtį atšaukė tiesioginius skrydžius į Minską iš Bagdado.

Migrantai į Baltarusiją taip pat keliauja per Dubajų, Turkiją, Libaną ir Ukrainą. Pastebimai padaugėjo tiesioginių skrydžių į Minską iš Beiruto, Damasko ir Jordanijos sostinės Amano.

Kelionė į ES kainuoja nuo 12 000 iki 15 000 eurų - į šią sumą įeina viza, skrydis į Minską ir pinigai kontrabandininkams už sausumos transportą į Europą. Vienas Bagdado kelionių agentūros darbuotojas DW sakė, kad Baltarusijos konsulatas Erbilyje "perdavė vizų tvarkymą kelioms kelionių agentūroms". Ši kelionių agentūra iki šiol taip pat tvarkė Baltarusijos vizas, tačiau dabar prašymų nebepriima. Vizos išdavimas paprastai užtrunka nuo penkių dienų iki dviejų savaičių.

DW žiniomis, prašymus išduoti Baltarusijos vizą priima ne Baltarusijos ambasada Irake, o Baltarusijos diplomatinės atstovybės kitose šalyse. "Youtube" galima rasti Rusijos bendrovės "Made in Russia 24" vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad Sirijos ir Irako piliečiai nebegali įvažiuoti į Baltarusiją kaip turistai su kvietimu, jei ant jo uždėtas antspaudas išvykimo oro uoste. Dabar tam reikia vadinamojo "vizos lipduko", kurį galima gauti Baltarusijos ambasadose. Vizas Irako piliečiams išduoda Baltarusijos diplomatinė atstovybė Ankaroje. "Belsat" televizijos duomenimis, dvylika šalies kelionių agentūrų gavo tylų leidimą išduoti vizas užsieniečiams.

Stambule savo paslaugas reklamuoja pasų ir vizų tarnyba "VIP Grub": ji žada nuvežti klientus į Europą "tradiciniu būdu" ir priduria, kad "Europai reikia darbuotojų iš užsienio". "Tik Europos oro linijų bendrovės. Reikia 1,2 mln. pabėgėlių. Pasinaudokite galimybe. Sumokėkite mums atvykę", - rašoma "VIP Grub" "Facebook" reklamoje.

Nelegalių migrantų vežimui lėktuvus nuomoja ES registruotos bendrovės. Lėktuvų nuomos centras yra Airija – valstybė ofšoras, kur taikomas 0 mokestis dividendams. Airijos bendrovės išnuomoja daugiau nei pusę visų lėktuvų pasaulyje.

Airijos bendrovių atstovai teigia, rašoma DW, kad jie privalo nuomotis lėktuvus pagal ankstesnius susitarimus. Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coweny sakė, kad jo šalis pritaria sankcijoms Baltarusijai, tačiau jos netaikomos ankstesniems nuomos susitarimams.


Panaudotos Die Welt ir DW nuotraukos. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą