2021-11-18

Seimo nario Dainiaus Kepenio spaudos konferencija „Pandemijos suvaldymas ar totali žmonių kontrolė? Pradėkime nuo medicininių kaukių“.

 


Dalyvauja prof. habil. dr. hematologas Eduardas Vaitkus. Išsamiau – Seimo nario D. Kepenio pranešime žiniasklaidai:  

https://www.youtube.com/watch?v=J4hA9wYkyUY

Seimo narys Dainius Kepenis siūlo valdančiajai daugumai atkreipti dėmesį į mokslinius medikų, mokslininkų argumentus, jog kaukės yra perteklinė, dažnai žalinga ir iš esmės neefektyvi priemonė pandemijos suvaldymo kontekste.

Viename labiausiai pasaulyje cituojamų mokslinių žurnalų – „The Lancet“ – buvo ne kartą publikuojami straipsniai, kad nepakanka įrodymų, jog medicininės kaukės apsaugo nuo užsikrėtimo, nuo viruso perdavimo. Taip pat verta pacituoti JAV Kornelio universiteto mokslininko Carl‘o Sagan‘o žodžius, jog „neeiliniai reikalavimai privalo būti pagrįsti neeiliniais įrodymais“. Šia prasme, ne tik nėra pakankamai, bet ir moksliškai pagrįstų neeilinių įrodymų dėl universalaus kaukių efektyvumo. Ne tik mokslininkai, bet ir kaukių gamintojai nesiryžta teigti, kad kaukės apsaugo nuo kvėpavimo takų ligų.


Kartu, kaip pastebi D. Kepenis, valdžia medicinines kaukes pradeda taikyti kaip viešojo spaudimo, žmonių kontrolės priemonę ir visiškai neatsižvelgia į minėtas bei kitas mokslininkų rekomendacijas. Tai susiję ne tik medicininiais, bet ir teisiniais argumentais.

Šia tema rytoj, lapkričio 18 d., 13 val. Seimo Spaudos konferencijų salėje yra organizuojama medicininė ir teisinė diskusija dėl kaukių, kaip pandemijos valdymo priemonės, tikslingumo. D. Kepenio teigimu, „būtent diskusijos tarp Vyriausybės, Seimo narių ir mokslininkų šiuo metu labai trūksta, o žmonių kontrolė, bet ne pandemijos suvaldymas, tampa pagrindiniu tikslu“.

Taip pat būtina atkreipti dėmesį į melagingų žinių plitimą, kai pasigendama adekvataus valdžios institucijų reagavimo, komentavimo į viešojoje erdvėje plintančias potencialiai žalingas COVID-19 gydymo, prevencijos žinias. Žmonės neturėdami pakankamai kompetencijos platina, jų manymu, svarbias žinias dėl pandemijos suvaldymo ir dėl to būna stigmatizuojami vien dėl vienpusiškos valdžios institucijų retorikos ir komentavimo trūkumo.

Kontaktams:

Seimo narys Dainius Kepenis

Mob. 8 686 42 127

El. p. dainius.kepenis@lrs.lt

https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=35403&p_k=1&p_t=278957




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą