2021-12-31

Xinhua: Kinijos reikalų patikėtinis paragino Lietuvą toliau nesukti klaidingu keliu


Šiandien Kinijos naujienų agentūra Xinhua praneša: Interviu kelioms užsienio ir Kinijos žiniasklaidos priemonėms, įskaitant BNS (Baitic News Service), LRT (Lietuvos radiją ir televiziją) ir naujienų agentūrą "Xinhua", Kinijos reikalų patikėtinis Lietuvoje trečiadienį sukritikavo klaidingą Lietuvos vyriausybės poziciją Taivano klausimu ir paragino ją toliau nesukti klaidingu keliu.

Pasak diplomato, vienos Kinijos principas yra visuotinai pripažinta tarptautinių santykių norma ir pasaulio bendruomenės sutarimas, taip pat politinis pagrindas Kinijai plėtoti dvišalius santykius su kitomis pasaulio šalimis. Taivano klausimas yra raudona linija, kurios negali peržengti nė viena šalis. Lietuvos vyriausybė, nepaisydama griežtų Kinijos pusės protestų ir daugkartinių pareiškimų, laikėsi savo pozicijos ir ėmėsi klaidingų veiksmų, atvirai pažeidė vienos Kinijos principą, atsisakė politinių įsipareigojimų, įtvirtintų bendrame komunikate dėl abiejų valstybių diplomatinių santykių užmezgimo, ir sukūrė blogą precedentą, t. y. situaciją, kai pasaulyje neva egzistuoja "viena Kinija ir vienas Taivanas". Tai pagrindinė priežastis, dėl kurios Kinijos ir Lietuvos santykiai susidūrė su sunkumais. Lietuvos vyriausybė turi prisiimti atsakomybę už visas iš to kylančias pasekmes.


Qiu Baihua pabrėžė, kad Lietuvos vyriausybės veiksmai suteršė Baltijos Respublikos reputaciją, pažeidė pagrindinius valstybės ir jos žmonių interesus, pažeidė vieningą Europos Sąjungos poziciją dėl Taivano ir buvo kritikuojami protingų žmonių šalyje ir ES. Lietuva, kaip ES valstybė narė, turėjo laikytis suderintos pozicijos su ES svarbiausiais diplomatiniais klausimais. Ji neturėtų prašyti ES solidarumo ir paramos po to, kai pati susikūrė netvarką. KLR ir ES santykiai yra labai svarbūs abiem šalims. Lietuva turėtų tapti atsakinga ES nare ir prisidėti prie Kinijos ir ES santykių skatinimo.

Pasak diplomato, Kinija visada laikosi Pasaulio prekybos organizacijos taisyklių. Vadinamasis "Kinijos ekonominis spaudimas Lietuvai" yra absurdo viršūnė. Klaidingi Lietuvos vyriausybės veiksmai smarkiai pakenkė Baltijos respublikos įvaizdžiui ir sugriovė abiejų valstybių praktinio bendradarbiavimo atmosferą. Kinija yra vienašališkų patyčių ir prievartinės diplomatijos auka iš Vakarų pusės, kurie negali Kinijos vadinti "ekonomiškai prievartine". "Raginame Lietuvą sukurti atvirą, sąžiningą ir nediskriminacinę verslo aplinką Kinijos įmonėms ir niekada neatmesti Kinijos investicijų nacionalinio saugumo dingstimi", - sakė jis.

Jis pažymėjo, kad Lietuva nepranešė Kinijos pusei, atšaukė visus savo diplomatus ir suvaidino farsą, kuris buvo ne kas kita kaip politinė manipuliacija. Vadinamosios "grėsmės Lietuvos diplomatų gyvybei" yra išgalvotos. Tokios politinės manipuliacijos nėra naudingos dvišaliams santykiams ir jokiu būdu nėra konstruktyvios. Be to, Lietuvos pusė ne tik nesugeba blaiviai įvertinti savo klaidų ir jas ištaisyti, bet, priešingai, skleidžia melagingą informaciją, siekdama atleisti save nuo atsakomybės. Kinija reiškia didelį nepasitenkinimą ir griežtą protestą dėl klaidingų Lietuvos veiksmų.

Pasak diplomato, tinkamas Taivano klausimo išsprendimas yra būtina sąlyga ir raktas į Kinijos ir Lietuvos santykių normalizavimą. "Raginame Lietuvos pusę nedelsiant ištaisyti savo klaidas ir toliau neiti klaidingu keliu. Lietuva neturėtų pasiduoti kai kurių jėgų šantažui ir įsitraukti į nereikalingą konfrontaciją", - sakė jis.

http://russian.people.com.cn/n3/2021/1231/c31520-9939554.html

P.S.: Mano nuomone, idiotas ir nusikaltėlis anūkas turi būti kuo skubiau išvytas lauk, o prezidentas Gitanas Nausėda privalo atsiprašyti Kinijos, pripažinti, kad nesugebėjo kontroliuoti užsienio politikos.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą