2022-01-16

Lenkija: „Jie puola bažnyčias, pjauna kryžius, žudo kunigus“

 

„Ordo Iuris“ vadovas Jerzy Kwaśniewski laiške rašo:

Ponios ir ponai,

Pastaraisiais metais Lenkijoje daugėja išpuolių prieš krikščionis, o tai yra vis didesnio pritarimo ir pritarimo vandalams, provokatoriams ir nusikaltėliams rezultatas. Paskelbus 2020 m. spalio mėn. Konstitucinio Tribunolo sprendimą, kuriame Konstitucinio Tribunolo teisėjai nedviprasmiškai stojo žmogaus gyvybės pusėn, užfiksuota dešimtys atvejų, kai buvo nutrauktos šventosios Mišios, nuniokoti bažnyčių fasadai, išniekinti ir išpuoliai prieš kunigus bei tikinčiuosius. Vos per dvi savaites Ordo Iuris institutas gavo daugiau pranešimų apie religinės neapykantos nusikaltimus nei per visus 2019 m.

Tačiau agresoriai, vandalai ir paprasti nusikaltėliai sulaukė ne viešo pasmerkimo, o abejingumo ir net kai kurių įtakingų sluoksnių pritarimo. Marta Lempart, kuri ragino didinti smurtą, buvo paskelbta didvyre, kaip rodo jos nominacija praėjusių metų plebiscite Varšuvos metų moters rinkimuose.

Atmosferą kaitina ir radikalūs politikai. Rugpjūčio mėnesį Piliečių platformos parlamento narys Slawomiras Nitras atvirai kalbėjo apie tai, kad katalikai yra "apgaudinėjami dėl tam tikrų privilegijų". Savo ruožtu kairiųjų partijos narė Joanna Senyszyn socialiniame tinkle "Twitter" paragino konfiskuoti bažnyčios turtą, o prie savo komentaro pridėjo nuotrauką, kurioje matoma bažnyčia, paversta riedlenčių parku, kuriame dominuoja šešių spalvų LGBT vėliavos. Būtent tokie pareiškimai formuoja visuomenės pritarimą neapykantos nusikaltimams ir yra išpuolių prieš kulto vietas ir religinius simbolius skaičiaus didėjimo priežastis.


Mes pasisakome už religijos laisvę

Todėl privalome reaguoti į kiekvieną išpuolį prieš žmones, tikinčius Kristų, ir priešintis kiekvienam mėginimui apriboti tikėjimo laisvę. Kai kurie veiksmai, nukreipti prieš tikėjimo laisvę, koordinuojami nacionaliniu lygmeniu. Tai apima ir kovą prieš bažnyčių varpų skambėjimą, kuris yra neatsiejama krikščioniškojo kraštovaizdžio dalis. Atstovaujame Puszczykowo Šv.Juozapo Švenčiausiosios Mergelės Marijos sutuoktinių Romos katalikų parapijai, prieš kurią buvo pradėta administracinė procedūra dėl bažnyčios varpų garsumo viršijimo. Panašūs procesai pradedami visoje Lenkijoje.

Gindami parapiją parengėme teisinę poziciją, kurioje atkreipiame dėmesį į tai, kad Lenkijos Respublikos Konstitucija tiksliai reglamentuoja, kada gali būti ribojama religijos išpažinimo laisvė, kuri šimtmečiais apėmė ir bažnyčios varpų naudojimą. Tokie apribojimai teisiškai gali būti nustatyti tik tada, "kai tai būtina valstybės saugumui, viešajai tvarkai, sveikatai, moralei ar kitų asmenų laisvei ir teisėms apsaugoti". Nei viena iš šių sąlygų neegzistuoja nagrinėjant bylą dėl Puszczykowo parapijos, kuri nagrinėjama pagal Aplinkos apsaugos įstatymo nuostatas.


Šioje byloje taip pat pateikėme Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto profesoriaus Pawelo Bortkiewicziaus (Paweł Bortkiewicz) liturgijos teologijos ekspertinę išvadą, kurioje įrodėme, kad "nuo pat pradžių iki šių dienų bažnyčių varpai pirmiausia atliko kulto, sakralinę funkciją. (...) Jų pirmoji ir pagrindinė paskirtis išlieka (...) funkcija, neatsiejamai susijusi su dieviškuoju garbinimu". Vadinasi, aplinkosaugos sumetimais negalima riboti tradicinio bažnyčių varpų naudojimo.



Reaguojame į profanaciją ir prieš Bažnyčią nukreiptas provokacijas


Instituto teisininkai įsikiša į LGBT aktyvistės Elžbietos P. ir dviejų jos kolegų, išniekinusių Čenstakavos Juodosios Madonos atvaizdą, bylą. Elžbieta P. sukūrė iškreiptą Juodosios Madonos atvaizdą, originalų auksinį nimbą (aureolę) pakeisdama LGBT judėjimą simbolizuojančių spalvų nimbu. Aktyvistai vaizdą klijavo ant lipdukų, kuriuos vėliau klijavo ant purvinų sienų, skurdžių transformatorių, gatvių ženklų ir žibintų stulpų. Lipdukai taip pat buvo klijuojami ant kilnojamųjų tualetų ir šiukšliadėžių Plocko mieste. Elžbietos P. sukurti grafikai taip pat buvo išplatinti internete.


Mūsų ekspertai šioje byloje parengė ekspertinę išvadą, kurioje tiksliai parodė, kodėl aktyvistų provokacija yra draudžiamas veiksmas, pažeidžiantis Baudžiamojo kodekso 196 straipsnį. Plocko apygardos teismas, nepaisydamas Ordo Iuris advokatų, atstovaujančių nuskriaustam kunigui ir antrajai pagalbiniam prokurorui Kai Godek, bei Plocko apygardos prokuratūros apeliacinio skundo, paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį. Teismo salė tapo gana neįprasta, kai patarėjas, veikiantis kaip socialinės organizacijos, kuri prisijungė prie proceso ir stojo į kaltinamųjų pusę, atstovas, pareiškė, kad jis yra ateistas, o vienas iš kaltinamųjų advokatų pranešė, kad ji pati yra LGBT+ bendruomenės narė. Tačiau mes, visuomet išlaikydami profesionalumą, perskaitę rašytinius sprendimo motyvus, apsvarstysime galimybę rašyti kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui.

Išniekintą Mergelės Marijos atvaizdą panaudojo 2019 m. Gdansko lygybės parado dalyvis, kuris, vilkėdamas marškinėlius su šiuo atvaizdu, norėjo išreikšti solidarumą su Plocke teisiamomis aktyvistėmis. Mes jau pateikėme jam kaltinimą dėl religinių jausmų pažeidimo. Taip pat kovojame už tai, kad būtų nubausti kiti 2019 m. lygybės parado Gdanske dalyviai, kurie tyčiojosi iš Kūno Krikšto procesijos, sugretindami Švenčiausiojo Sakramento imitaciją su moters lytiniais organais. Viena iš šį aktą įvykdžiusių LGBT aktyvistų buvo Gdansko universiteto profesorė Ewa G.

Panašus Dievo Kūno procesijos išniekinimas įvyko po metų Gdanske per neteisėtą kontrmanifestaciją, kurią surengė LGBT aktyvistai, atsakydami į teisėtą nacionalinių sluoksnių, prieštaraujančių lyčių reikalavimams, manifestaciją. Čia taip pat kovojame už tai, kad religijos laisvės pažeidėjai būtų patraukti atsakomybėn. Abiejose Gdansko bylose atstovaujame Annai Kołakowskai, jauniausiai karo padėties kalinei, ir jos vyrui daktarui Andrzejui Kołakowskiui. Be to, Gdansko universiteto studento vardu veikiame Gdansko universiteto drausminio ombudsmeno, kuriam studentas pateikė pranešimą apie galimą drausminį nusižengimą, byloje.

Mūsų advokatai taip pat nuosekliai siekia nubausti Adamą D., dar žinomą kaip Nergalas, kuris įvykdė du keiksmažodžius. Garsenybė įžeidė Jėzaus statulą, padėdamas ją ant dirbtinių vyro lytinių organų, ir Švenčiausiosios Mergelės Marijos atvaizdą, tupėdamas ant jo su batu ir socialinėje žiniasklaidoje paskelbdamas savo poelgį fiksuojančią nuotrauką. Antroje iš šių bylų gruodžio mėn. mums pavyko laimėti - Varšuvos apygardos teismas patenkino mūsų apeliacinį skundą dėl apylinkės teismo sprendimo, kuriuo byla buvo nutraukta, todėl Nergalas už savo veiksmus atsakys teisme įprasta tvarka.

Aprašytų provokacijų ir išpuolių prieš katalikų šventus religinius simbolius pikas buvo tai, kas praėjusių metų pabaigoje įvyko Liubusijos vaivadijoje, kur buvo keturi atvejai, kai buvo nupjauti keturi pakelės kryžiai. Šį renginį įkvėpė vyras, sukūręs specialų "Facebook" renginį ir grupę, kurioje paskelbė vaizdo įrašą, kaip grandininiu pjūklu pjauna kryžių, ir paragino kitus mėgdžioti jo nusikaltimą. Visais keturiais atvejais pateikėme prokuratūrai pranešimą apie galimą nusikalstamą veiką.


Palaikome fizinių išpuolių aukas


Tai, kad teisėsaugos institucijos nesiima ryžtingų veiksmų, o išpuolius prieš kulto vietas ir religinius simbolius vykdantys asmenys dažnai lieka nebaudžiami, skatina radikalus daryti naujus nusikaltimus, kurie baigiasi fiziniais išpuoliais. Neapykanta motyvuoto smurto aukomis tampa ne tik krikščionys, bet ir vertybių gynėjai, atvirai demonstruojantys savo prisirišimą prie kiekvienam iš mūsų artimų pamatinių vertybių, tokių kaip gyvybė, santuoka ir šeima.

Sėkminga "Ordo Iuris" teisininkų intervencija leido galutinai nuteisti dainininką Maciejų Maleńczuką už tai, kad jis praėjusių metų gruodį užpuolė gyvybės gynėją. Garsenybė turi sumokėti 6 000 zlotų baudą ir 1 000 zlotų kompensaciją savo aukai, taip pat padengti teismo išlaidas. Jei ne mūsų advokatų dalyvavimas šioje byloje, dainininkas, Krokuvoje per piketą prieš abortus užpuolęs gyvybę ginančią aktyvistę vien dėl to, kad pasisakė prieš negimusių vaikų žudymą, būtų likęs nenubaustas.


Mūsų advokatai taip pat dalyvauja byloje dėl aktyvisto Michał Sz., dar žinomo kaip Margot, kuris Varšuvos centre sustabdė fondo "Už gyvybę" mikroautobusą ir kartu su kitais asmenimis žiauriai užpuolė jį vairavusį J. Łukaszą. Šioje byloje atstovaujame nukentėjusiam vairuotojui ir fondui, kurio furgonas buvo apgadintas. Pavyzdinė bausmė LGBT aktyvistui yra dar svarbesnė, nes po to, kai teismas nusprendė taikyti jam prevencinę priemonę - laikiną suėmimą, daugelis radikalių politikų ir aktyvistų pasisakė jį gindami ir pakartojo melagingą informaciją, kad jis buvo suimtas ne dėl žiauraus užpuolimo, o "už savo pažiūras". Mūsų advokatų dėka prokuratūra apkaltino Michałą Sz. dalyvavus neteisėtame mitinge, sukėlusiame sužalojimus ir padariusiame turtinę žalą.

Galiausiai siekiame, kad būtų išaiškinti ir nubausti asmenys, atsakingi už 2021 m. Lenkijoje įvykdytas žiaurias kunigų žmogžudystes. Prokuratūros vykdomame procese mūsų advokatai atstovauja mirtinai sumušto pranciškono t. Maksimiliano Adamo Świerżewskio, kuris buvo Siedlcų Šv.Maksimiliano Marijos Kolbės parapijos kunigas, seseriai.

Kaip visuomeninė organizacija, mes taip pat dalyvaujame procese dėl žiauraus Paradyž-Vielki Vola parapijos kunigo monsinjoro Adamo Myszkowskio žiauraus nužudymo. Praėjusių metų pabaigoje jo kankintojas, užpuolęs kunigą grindinio akmeniu, buvo nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme. Kadangi, mūsų manymu, bausmė yra per maža, užimsime poziciją dėl apeliacinio skundo, apie kurį paskelbė kaltintojas, byloje prašęs kaltinamajam skirti 25 metų laisvės atėmimo bausmę.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą