2022-03-25

Il Giornale: V.Zelenskis ragino toliau taikyti Rusijai sankcijas ir siųsti ginklus. V. Orbanas atsakė: "Aš ginu Vengrijos žmonių interesus"

 

Italijos dienraštyje Il Giornale pasakojama apie Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio ir Vengrijos premjero Viktoro Orbano nesutarimus.

Volodymyras Zelenskis ir Ukrainos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas smarkiai susipyko. Į pakartotinius Ukrainos prezidento prašymus taikyti sankcijas Rusijai ir siųsti ginklų Ukrainai paremti Vengrijos premjeras atsakė ryžtingu "ne", todėl V. Zelenskis užsipuolė jį dėl to".

"Vengrija turi priimti sprendimą dėl savo santykių su Rusija", - taip užsipuolė Ukrainos premjeras, kuris pastarosiomis dienomis griežtai kritikavo V. Orbano poziciją, toliau ragindamas taikyti sankcijas ir siųsti ginklus.


Vengrijos ministras pirmininkas taip pat pateko į buvusio Ukrainos aktoriaus ir komiko akiratį per savo kalbą Europos Vadovų Taryboje. Padėkojęs į Ukrainos kvietimą atsiliepusioms šalims, įskaitant Italiją, V. Zelenskis dar kartą kreipėsi į Vengriją. "Turite nuspręsti, su kuo esate. Jūs esate suvereni valstybė", - sakė jis, kaip pranešė pagrindinės naujienų agentūros. "Jūs sprendžiate, ar taikyti sankcijas, ar ne? Dvejojate, ar leisti ginklams praeiti, ar ne? Abejojate, ar prekiauti su Rusija, ar ne? Nėra laiko dvejoti. Atėjo laikas apsispręsti", - pridūrė jis, kreipdamasis į Viktorą Orbaną.

Vengrijos ministro pirmininko atsakymo ilgai laukti nereikėjo, ir abu Ukrainos prezidento prašymai buvo atmesti. V. Zelenskis prašė sankcijas taikyti ir Rusijos energetikos sektoriui, todėl būtų nutrauktas naftos ir dujų pirkimas.

Viktoras Orbanas kategoriškai atsisakė tiekti ginklus Ukrainai ir pakartojo, kad nori apsaugoti savo šalį. "Vengrija nori nedalyvauti šiame kare, todėl neleis perduoti ginklų Ukrainai", - sakė Vengrijos premjeras, kaip pranešė interneto portalas "About Hungary".

Vengrija tikrai nevengia padėti tiems, kuriems to reikia, - pridūrė V. Orbanas. Padaryta viskas, kas įmanoma. V. Orbano prioritetu išlieka vengrų šeimos, kurios negalėtų pragyventi, jei būtų nutrauktas dujų tiekimas iš Rusijos. Apie 85 proc. gyventojų naudojasi dujomis tiekiamu šildymu, o 64 proc. Vengrijos naftos importuojama iš Rusijos. "Vengrija laikosi pozicijos, kad negalime leisti, jog karo kainą mokėtų vengrų šeimos. Todėl ir toliau tam priešinsimės", - tvirtai pareiškė premjeras. Todėl Ukrainos prezidento reikalavimas laikomas "nepriimtinu ir prieštaraujančiu Vengrijos žmonių interesams".

https://www.ilgiornale.it/news/mondo/sanzioni-inaccettabili-che-rapporto-hai-mosca-volano-insulti-2020830.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą