2022-07-30

Orbanas: Briuselio pasiūlymas nesikeičia. Laukia karo ekonomika

 


Penktadienį Vengrijos Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas kalbėjo Kossuth radijo laidoje „Labas rytas, Vengrija!“ Premjeras palietė šiuos pagrindinius klausimus: energetikos krizė, karas Ukrainoje, elektros energijos tiekimo mažinimas ir sausra Europoje, kiti įvykiai ir klausimai.

Klausytojams Viktoras Orbanas pasakė: „Džiaugiuosi, kad Briuselis bando rasti bendrus europinius sprendimus, nes būtų geriau, jei būtume likę vieni. Nėra gerai, jei tikimės, kad Briuselis išspręs energetikos problemą, tai priklauso nuo mūsų."

V. Orbanas pabrėžė: „Privalome turėti visas priemones, kuriomis galėtume užtikrinti energijos tiekimą, savo rankose.“

„Prieš 155 dienas buvo planuojama, kad Ukraina, pasitelkusi amerikiečių patarėjus ir Vakarų planus, nugalės Rusiją. Antrasis planas buvo toks, kad sankcijos sukrėstų Rusiją. Trečia, kad galėjome prisitaikyti prie sankcijų. Ketvirtoji buvo ta, kad pasaulis prisidės prie sankcijų. Nė vienas iš šių dalykų nepasitvirtino: rusai nenugalėti, sankcijos nenusileido Rusijai, pasaulis nėra su mumis.

Strategija žlugo, reikia naujos. Tačiau Briuselis neturi naujos strategijos. Jie kalba apie vartojimo mažinimą ir kainų didinimą. Jei Briuselis nesikeis, nuo spalio mėn. bus pradėta karo ekonomika“, - pasakė ministras pirmininkas.

„Mes neketiname gesinti gaisrų liepsnosvaidžiais“, - sakė Viktoras Orbanas, nurodydamas, kad sankcijos neveikia. Turime sudaryti taiką, turime susitarti. Kol tarp Rusijos ir JAV nevyksta derybos, yra mažai šansų užbaigti karą.

„Anglosaksai vis dar tiki, kad šį karą galima laimėti. Šį karą finansuoja amerikiečiai. Iki šiol jie mums skyrė 50 mlrd. dolerių. Tačiau kas ją suteiks antrąjį pusmetį arba 2023 m., nežinau. Europa neturi pinigų", - sakė Ministras Pirmininkas.

Orbanas pažymėjo, kad Amerikiečiai vis dar tiki, jog karą galima laimėti, todėl taikos derybos nevyksta. Jis mano, kad tai gali pasikeisti lapkričio mėn. vyksiančiuose JAV kadencijos tarpiniuose rinkimuose.

„Briuselio pasiūlymas 15 proc. sumažinti vartojimą sukėlė naujas diskusijas. Tie, kurie turi dujų, turėtų jų duoti tiems, kurie jų neturi. Tai vadinama Einstand, mes negalime su tuo sutikti", - pabrėžė V. Orbanas.

Orbano nuomone, Vengrija turės pakankamai dujų ir tai nesukels jokių problemų. Péteris Szijjártó jau daugelį metų tiesia alternatyvius maršrutus. Pastaraisiais metais iš Turkijos per Serbiją nutiestas maršrutas dideliems dujų kiekiams transportuoti, ir šiuo metu didelė dalis rusiškų dujų į Vengriją tiekiama iš čia.

Be to, 1,5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus importuojama iš Kroatijos SGD terminalo, didinama vietinė dujų gavyba, o vyriausybė "derasi" dėl papildomų 700 mln. kubinių metrų dujų pirkimo iš Rusijos.

"Tai apima mus visus kartu", - sakė Viktoras Orbanas. Mūsų problema - kaina", - sakė Ministras Premjeras.

Visoms vengrų šeimoms dujos ir elektra tiekiamos mažesnėmis kainomis. Visoms Vengrijos šeimoms ir toliau bus taikoma sumažinta elektros energijos ir dujų kaina, kol vidutinis suvartojimas pasieks rinkos kainą. Šiandien dėl šio sumažinimo Vengrijos šeima gali sutaupyti 56 000 forintų elektros sąskaitos ir 146 000 forintų dujų sąskaitos iki vidutinio suvartojimo lygio.

Orbanas teigė, kad praėjusiais metais biudžeto išlaidų mažinimas kainavo 250-260 mlrd. forintų, tačiau iki šių metų pabaigos sąskaitoms apmokėti gali prireikti daugiau nei 2 000 mlrd. forintų, kurių Vengrijos ekonomika nepajėgia pagaminti. Jis pridūrė, kad šiais metais sistema tikrai yra tvari.

Ministras Pirmininkas spalio mėn. pavadino lūžio diena, nes būtent tada paaiškės, ar Europos ekonomika pereis į karo ekonomiką.

Jis teigė, kad vyriausybė nustatė gyventojams palankesnę rinkos kainą. Taip siekiama, kad operatoriai negautų nė vieno forinto pelno iš visuomenei teikiamų paslaugų kainos.

Premjeras taip pat sakė, kad vyriausybė taip pat nori padėti žmonėms, kur įmanoma, "atsisakyti dujų".

Maisto tiekimui pavojus negresia, pažymėjo Orbanas. „Mūsų pačių tiekimo saugumui pavojus negresia. Gali būti net eksportas. Ūkininkams padaryta žala - kitas klausimas: kompensacijų fondas jau išnaudotas. Todėl vyriausybė įsteigė darbo grupę, kad sumažintų ūkininkų nuostolius. Tikimasi, kad sprendimas bus priimtas per savaitę. Viktoras Orbanas pažadėjo, kad ūkininkams bus suteikta pagalba.

V. Orbanas pasakė, kad laikinas PVM būsto statybai sumažinimas nuo 25 iki 5 proc. nustos galioti metų pabaigoje. Jis teigė, kad daugelis žmonių "paspartino savo ketinimus statyti namą" ir skuba spėti į dabartinį trumpą terminą.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220729-nekunk-kell-megoldanunk-az-energiaellatas-problemajat


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą