2022-07-29

Orbanas Vienoje: Briuselis juda karo ekonomikos link

 


Ketvirtadienį, 2022 m. birželio 28 d., Vienoje įvyko Vengrijos Ministro Pirmininko Viktoro Orbano ir Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio derybos. Susitikimo metu jie aptarė Rusijos ir Ukrainos karą, sankcijas, nelegalią imigraciją ir Vengrijos ministro pirmininko kalbą Tusványose.

Vengrų dienraštis „Magyar Hirlap“ pažyni, kad Austrijos ir Vengrijos pozicijos dėl karo, sankcijų ir nelegalios imigracijos kai kuriais atžvilgiais skiriasi, tačiau daugeliu kitų sutampa. Vienoje Viktoras Orbanas priminė Austrijos kolegai, kad Austrija suinteresuota, jog Vengrija saugotų savo pietinę sieną. Karlas Nehammeris taip pat atmetė dujų embargo planą.

Bendros spaudos konferencijos pradžioje Karlas Nehammeris pabrėžė, kad labai gili Austrijos ir Vengrijos draugystė taip pat reiškia, kad jie kalbasi atvirai ir kaip lygūs su lygiais, net ir tais klausimais, dėl kurių nesutaria. Vienas iš jų, pasak jo, buvo branduolinės energijos klausimas, o kitas - praėjusį savaitgalį Tusványose pasakyta Ministro Pirmininko kalba, kurioje EPP politikas pabrėžė, kad atmeta bet kokias rasizmo formas ir bet kokį jo reliatyvizavimą. (Pastarosiomis dienomis Austrijos centro dešiniųjų premjeras patyrė didžiulį buržuazinės žiniasklaidos ir politikų spaudimą kritikuoti Viktoro Orbano kalbą Tusványose).

Jis kalbėjo apie nelegalios imigracijos problemą ir sakė, kad reikia partnerystės, todėl pritarė Viktoro Orbano pasiūlymui surengti bendrą Serbijos, Vengrijos ir Austrijos konferenciją.

Viktoras Orbanas taip pat pabrėžė glaudžius Austrijos ir Vengrijos ryšius, sakydamas, kad vengras Vienoje visada gali jaustis kaip namie, o austras Budapešte - kaip namie. Jis pažymėjo, kad, kai lengva, lengva būti draugais, bet kai sunku, kaip dabar, yra sunkiau. Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad yra įsitikinęs, jog Vengrija ateinančiais metais gali pasikliauti Austrija ir atvirkščiai.

Branduolinė energetika - dar vienas sudėtingas klausimas, dėl kurio jis nemato galimybių abiem šalims pasiekti bendrą poziciją. Jis priminė, kad Vengrija turi įvairių galimybių, o branduolinės energijos Vengrijos energetikos sistemoje negalima atsisakyti.

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad visiškai sutinka su J. Nehammeriu rasizmo klausimu, priminė Vengrijos pasiekimus ir vyriausybės vykdomą nulinės tolerancijos politiką. Jis pažymėjo, kad galbūt neteisingai suprato šį terminą, tačiau kalbėdamas apie "mišrią rasę" Tusványose jis tikrai neturėjo omenyje biologinio požiūrio, bet jį reikėtų suprasti kultūriniame, civilizaciniame kontekste.

V. Orbanas priminė, kad, kitaip nei daugelis Europos politikų, jis turi labai aiškią poziciją.

"Esu prieš imigraciją nusiteikęs politikas, noriu, kad Vengrija netaptų imigrantų šalimi."

Vengtijos premjeras pabrėžė, kad šis klausimas vis dar yra ne rasinis, o kultūrinis ir civilizacinis. Jis taip pat pabrėžė, kad Austrija taip pat suinteresuota apsaugoti savo pietinę sieną, nes be jos į šalį atvyktų šimtai tūkstančių migrantų. "Mes esame jūsų pilies kapitonai", - tarė jis.

Kalbėdamas apie Rusijos ir Ukrainos karą, premjeras pažymėjo, kad Europos Sąjunga turi pakeisti savo strategiją, nes įrodyta, kad karas negali būti laimėtas tokia forma. Reikia taikos, nes kol nebus taikos, nebus galima išspręsti jokių problemų, nebus energijos, ES pasiners į karo ekonomiką, o politinis stabilumas bus sukrėstas.

Atsakydamas į klausimą apie Europos Komisijos planą mažinti dujų vartojimą, Viktoras Orbanas sakė, kad nepaisant to, ar Briuselis turi gerų ar blogų ketinimų, kišimasis į šalies energijos vartojimą prieštarauja Vengrijos suverenitetui. "Solidarumas yra gerai, bet juo negalime grįsti savo gyvenimo", - sakė jis. Kartu Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad Europos vienybė yra svarbi ir kad Vengrija atsižvelgs į bet kokį jai nepalankų sprendimą ir stengsis jį įgyvendinti su kuo mažesne žala. Jis pažymėjo, kad kalbėti apie bet kokio produkto ribojimą yra bėdos ženklas, o tai taip pat įrodo, kad reikia keisti strategiją.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą apie karą ir sankcijas, V. Orbanas pabrėžė, kad ne valstybės narės laikosi Europos vienybės, o pačios ją kuria.

"Mes esame Europa. ES yra ne Briuselyje, o Vienoje, Budapešte, Varšuvoje, Berlyne ir Madride. Nenorime žaisti su kitais europiečiais, bet norime prisidėti savo nuomone prie bendrų Europos sprendimų." - pasakė Orbanas. Jis taip pat priminė Parlamentui, kad "Briuselis nėra mūsų viršininkas" ir kad Vengrija nevetuos sprendimo, nes pagrindinis ES principas yra tas, kad sprendimai yra bendri, todėl sprendimas, kuriam valstybė narė nepritaria, pirmiausia nebus priimtas.

Jis priminė, kad Vengrijai iki šiol pavyko pasiekti kompromisą visais sankcijų klausimais, tačiau "atsitrenkėme į sieną, kuri vadinasi dujų embargas". Jis teigė, kad patartų ES neatsitrenkti į šią sieną ir kad jo nuomonė toli gražu ne vienintelė.

Orbanas paminėjo vieną iki šiol taikytų sankcijų išimtį - Vengrija nepritarė Rusijos patriarcho Kirilo įtraukimui į ES sankcijų sąrašą. Premjeras pabrėžė, kad stačiatikybė prasideda nuo pietinių ir rytinių mūsų šalies sienų, kad ji reikalinga Europai ir kad nebus taikos, jei bažnyčios vadovai nebus įtraukti į dialogą. Jis dar kartą pabrėžė, kad Vengrija sankcijų klausimu nesielgia atsainiai, bet turi savo nuomonę, kurią visada norėtų pasiūlyti Europos vadovams apsvarstyti. Pasak V. Orbano, tapo aišku, kad visi keturi Europos strategijos ramsčiai buvo sugriauti: Ukraina negali laimėti su NATO ginklais ir instruktoriais, sankcijos nedestabilizuoja Maskvos, Europa nepajėgi susidoroti su sankcijų daroma ekonomine žala be politinio nestabilumo, o JAV nebegali sutelkti viso pasaulio prieš pasirinktą priešą. Jis pažymėjo, kad norint pakeisti strategiją reikia savirefleksijos, tačiau Briuselyje tai nėra madinga.

Nehammeris teigė, kad sankcijoms įsigalioti reikia laiko, tačiau tam, kad jos būtų tvarios, jos negali padaryti daugiau žalos tiems, kurie jas taiko, nei tiems, prieš kuriuos jos taikomos. Jis pritarė Viktorui Orbanui, kad dujų embargas neįmanomas, nes Austrijos pramonė žlugtų kartu su Vokietijos pramone. Kanclerė taip pat nepritaria sankcijoms stačiatikių lyderiams, sakydama, kad ES turi rimtai atsižvelgti į stačiatikybės įtaką Vakarų Balkanams ir regionui.



Austrijos dienraštis „Krone Zeitung“ pažymėjo, kad Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano vizito Vienoje metu daugiausia dėmesio turėjo būti skirta migracijos ir energetikos krizės temoms. Tačiau susitikimą su kancleriu Karlu Nehammeriu (ÖVP) aptemdė prieštaringai vertinami V. Orbano pareiškimai apie "rasių maišymą" ir dujų kameras. Po susitikimo tiek Nehammeris, tiek Orbanas negailėjo kritikos ES.

V. Orbanas pabrėžė: "Esu vienintelis atvirai prieš imigraciją nusiteikęs politikas ES." "Nenoriu, kad migracija didėtų." Jis užsiminė, kad Austrijos gyventojų dalis yra migracinės kilmės, ir sakė: "Jūsų šalyje šios problemos yra visiškai kitokio masto" nei Vengrijoje.

Pažymima, kad Nehammeris visų pirma kritikavo ES Komisijos lėtumą bendrai perkant dujas. "Bendra energetikos platforma būtų svarbesnė nei bet kada anksčiau", - sakė J. Nehammeris, - kad ES šalys nekonkuruotų tarpusavyje. Kancleris suabejojo, ar įmanoma iki rudens įgyvendinti ES nustatytą 80 proc. saugyklų užpildymo tikslą, nes, kaip jis sakė Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen, "taip neveiks".


Nuorodos:

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20220728-orban-viktor-brusszel-nem-a-fonokunk

https://www.krone.at/2771701

https://viesulas22.blogspot.com/2022/07/orbanas-musu-laukia-pavojaus-netikrumo.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą