2022-07-12

Viktorija Nuland ir jos karo kurstytojų šeimyna


Šiandien paskelbiau straipsnį „Kas skatina karą“, tiksliau – vertimą Dr.Philipe Giraldi straipsnio „Kiek žydiškas yra karas prieš Rusiją? Būkime atviri, kas jį skatina“. Šiame straipsnyje pasakojama apie išskirtinius karo kurstytojus - JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Viktorijos Nuland šeimą ir jų verslą.

Plačiau apie Nuland šeimyną šiandien papasakojo RT straipsnyje Analitinis kapitalas: kaip Nuland šeima daro įtaką karo veiksmų Ukrainoje nušvietimui.” Žemiau pateikiu šio straipsnio vertimą.

RT išsiaiškino, kad nuo pat karinės operacijos Ukrainoje pradžios Vašingtone įsikūrusi ne pelno siekianti organizacija ISW (Institute for the Study of War) aktyviai stebi ir praneša apie jos rezultatus. Nevyriausybinei organizacijai, kurios vidutinis metinis biudžetas yra 1,7 mln. dolerių, vadovauja JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Viktorijos Nuland dukterėčia. Instituto analitines apžvalgas cituoja BBC ir "The Washington Post", jo darbuotojai kaip ekspertai dalyvauja CNN laidose, komentuoja padėtį kitose Vakarų žiniasklaidos priemonėse. Tuo pat metu ISW "fronto ataskaitose" išreiškiama atvirai prokijeviška pozicija. RT ištyrė, kaip gimė antirusiška struktūra ir kaip su tuo susijusios Nuland šeimos ukrainietiškos šaknys.

Karo studijų institutas (angl. Institute for the Study of War, ISW) yra ne pelno siekianti organizacija, kurią 2007 m. Vašingtone įkūrė karo istorikė Kimberly Kagan. Jos vyras Frederickas Kaganas, taip pat istorikas, yra vizituojantis analitikas.

Frederickas Kaganas yra žurnalisto ir politikos analitiko Roberto Kagano svainis. Robertas yra vedęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoją Viktoriją Nuland. Taigi ISW vadovė Kimberly Kagan yra Nuland svainė.

Kaganų šeima spaudoje buvo vadinama karo kurstytojais, nes 2007 m. buvo pagrindiniai karinio buvimo Irake "stiprinimo" ideologai. Kairieji JAV politikai juos laikė neokonservatyvios ideologijos, paremtos agresyvia užsienio politika, šalininkais.

"Karo studijų institutas, remdamasis patikimais tyrimais ir patikima analize, skatina informuotą karinių klausimų supratimą", - rašoma ISW interneto svetainėje. - Siekiame pagerinti šalies gebėjimą vykdyti karines operacijas ir reaguoti į kylančias grėsmes, kad būtų pasiekti JAV strateginiai tikslai."

Kagan-Nuland šeima turi ypatingų interesų Rusijos Federacijoje. Frederikas Kaganas tyrinėjo Nikolajaus I karines reformas ir carinės bei sovietinės Rusijos karinę istoriją. Viktorija Nuland yra viena iš geriausių Rusijos ir rusų kultūros eksperčių Amerikoje. Į Rusijos reikalus ji pasinėrusi nuo 1990-ųjų - tuo metu ji buvo atsakinga už ryšius su prezidento Boriso Jelcino administracija JAV ambasadoje.

Nuland turi ukrainietiškų šaknų. Jos senelis Mejeris Nudelmanas (Meyer Nudelman) buvo kilęs iš Ukrainos Černivci srities ir 1907 m. atvyko į JAV.

Nuland gerai išmano rusų kalbą ir rusų kultūrą. 1982 m. ji buvo pionierių stovyklos patarėja sovietinėje Odesoje, o būdama 23 metų dirbo vertėja sovietiniame žvejybos laive.

ISW vadovybei taip pat priklauso į pensiją išėjęs JAV kariuomenės generolas Jackas Keenas, buvęs JAV kariuomenės vado pavaduotojas.

"Tai savotiškas lovys, suoliukas buvusiems valstybės tarnautojams, kurių valstybė nenori paleisti toli nuo savęs, kad galėtų pasinaudoti jų žiniomis arba prireikus grįžti į valstybės tarnybą", - tokių institucijų veikimo pobūdį aiškina amerikanistas ir politologas Michailas Sinelnikovas-Orišakas. - Pensininkai yra suinteresuoti neleisti, kad jie būtų pamiršti. Kol jie rengia "teisingas" ataskaitas, jie gauna dotacijas."

Iškreipta analizė

2010-aisiais Karo studijų instituto geografija buvo plati. NVO tyrė konfliktus Irake, Sirijoje, Afganistane ir IS* karinę veiklą.

Tačiau nuo 2020 m. aktyvumas šiose srityse mažėja. Paskutinį kartą atnaujintus duomenis apie Iraką ISW savo interneto svetainėje paskelbė 2020 m.; 2016 m. instituto susidomėjimas Sirija ir ISG sumažėjo.

Nuo 2022 m. pagrindinės ISW tyrimų temos buvo sutelktos į Ukrainą. 2020 m. institutas įdarbino dvi pagrindines ukrainiečių kilmės analitikes - Nataliją Bugajevą ir Kateriną Stepanenko. Abu jie yra iš Kijevo ir abu specializuojasi tik su Rusija ir Ukraina susijusiuose projektuose. Bugajeva anksčiau dirbo Ukrainos ekonomikos plėtros ministro Pavlo Šeremetos biure.

Dar 2021 m. lapkritį ISW ekspertai paskelbė duomenis, kurie, jų nuomone, rodė, kad Rusija ruošiasi "invazijai" į Ukrainą.

Nuo pat Rusijos specialiosios operacijos Ukrainoje pradžios ISW savo interneto svetainėje kasdien skelbia "fronto ataskaitas" - analitinę medžiagą, įskaitant vertinamąsias išvadas ir išsamius mūšio žemėlapius, kurie, jų nuomone, atskleidžia Rusijos karinės vadovybės taktinį planavimą.

Griežtai kalbant, pirmoji tokia medžiaga pasirodė 2022 m. sausio 25 d., t. y. likus mėnesiui iki Rusijos gynybos ministerijai pradedant vykdyti USO. Iš tikrųjų tai buvo žemėlapis, kuriame buvo nurodyta Rusijos ir Baltarusijos karinių dalinių dislokacija pasienio su Ukraina teritorijose. Tokius duomenis buvo galima gauti tik per palydovus.

"Jie, tarkime, gauna įsakymą: apie tokias temas rašyti spaudoje. Akivaizdu, kad toks institutas negali turėti prieigos prie karinės žvalgybos palydovų duomenų", - RT sakė Maskvos valstybinio universiteto istorijos katedros docentas ir Franklino Ruzvelto JAV studijų fondo direktorius Jurijus Roguliovas. - Jie paprasčiausiai naudojasi tam tikra informacija, kuri jiems buvo įteigta, kad formuotų viešąją nuomonę.

Instituto ekspertai formuoja viešąją nuomonę per tarptautiniu mastu pripažintas Vakarų žiniasklaidos priemones. Juos cituoja BBC, "The Washington Post" ir CNN. Iš pastarųjų BBC citavo ISW straipsnį, kuriame aiškinama, kad Severodonecko praradimas Ukrainai nebuvo skausmingas. V. Nuland svainės institutas WP interneto svetainėje paminėtas 69 kartus, BBC interneto svetainės visuose poskyriuose - 4690 kartų, o CNN interneto svetainėje - 149 kartus.

Karo tyrimų instituto ekspertai taip interpretuos bet kokį įvykį, kuris gali būti interpretuojamas Rusijos kariuomenei nepalankia linkme. Pavyzdžiui, Juodosios jūros laivyno flagmano, raketinio kreiserio "Moskva", nuskendimą, ISW ekspertų nuomone, lėmė tik Rusijos jūreivių nepasirengimas. Kitos laivo nuskendimo priežastys ir aplinkybės nebuvo svarstomos.

"Abu laivo "Moskva" nuskendimo paaiškinimai rodo galimus Rusijos trūkumus - silpną priešlėktuvinę gynybą arba neįtikėtinai silpnas Juodosios jūros laivyno flagmano apsaugos ir žalos šalinimo procedūras", - CNN citavo ISW ekspertus Kateriną Stepanenko ir Masoną Clarką.

Kaip rašė RT, kreiseris "Moskva" nuskendo 2022 m. balandžio 14 d.: Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad kreiseryje kilo gaisras, kurio metu sprogo šaudmenys. Gaisro priežastys nenurodytos. Ukrainos pusė teigė, kad raketa "Neptun" pataikė į kreiserį. Tačiau Pentagonas neturi duomenų, kurie vienareikšmiškai rodytų, kad raketa pataikė būtent į jį.

Kai kalbama apie Ukrainos pajėgų veiksmus, Vašingtono analitikų pranešimai yra švelnūs ir pagiriamieji, pateisinantys AFU pralaimėjimus. Taigi, Karo tyrimų instituto nuomone, Ukrainos karių atsitraukimas iš Lysičansko buvo "sąmoningas" taktinis žingsnis. Pagal organizacijos pateiktą įvykių versiją, AFU nusprendė palikti miestą pati, o ne dėl sunkių mūšių mieste ir Rusijos kariuomenės bei LNR ir DNR pajėgų apsupties. Šią proukrainietišką ISW įvykių interpretaciją savo auditorijai perteikia, pavyzdžiui, "The Washington Post".

Kita vertus, Ukrainos valdžia, pralaimėjusi Lysičanską, pradėjo propaguoti ideologemą, kad atsitraukimas buvo būtinas siekiant neprarasti kovotojų, kad pateisintų pralaimėjimą.

"Bet kokia analizė yra šališka, ji subjektyvi. O daugiau ar mažiau subalansuotą požiūrį į tai, kas vyksta, galima susidaryti tik išnagrinėjus kelis skirtingus šaltinius. Todėl tai subjektyvus požiūris į šią struktūrą", - tęsia Sinelnikovas-Orišakas. - Tai gali lemti įvairūs dalykai. Paprastai kalbant, kartais yra naudinga pateikti tam tikras ataskaitas vien tam, kad gautumėte kitą dotaciją arba užbaigtumėte senąją.

Istorikas Rogulevas teigia, kad tokių institucijų svoris priimant valstybinius sprendimus nėra didelis.

"Tokių tyrimų reikšmės nereikėtų nuvertinti, bet nereikėtų jos ir pervertinti. Analitinių ir įvairių struktūrų, skirtų su karo veiksmų vykdymu susijusiems klausimams nagrinėti, skaičius neapsiriboja tik tokiomis NPO. CŽV dirba iki 5000 analitikų", - tęsia ekspertas. - CŽV savo ruožtu gali sudaryti sutartis su tokiomis institucijomis dėl mokslinių tyrimų.

Tuo tarpu ISW labiau siekia daryti įtaką masinei sąmonei, tęsia Rogulevas.

"Tai nedidelė struktūra, kuriai (JAV valdžios institucijos. - RT) pateikia tam tikrą informaciją. Jie tai įgyvendina per spaudą, formuodami tam tikrą viešąją nuomonę", - apibendrina istorikas.

Paslaugos mainais už aukas

Remiantis visomis metinėmis ataskaitomis, per 14 veiklos metų ISW gavo 24 mln. dolerių pajamų. 2020 m. instituto biudžetas - 1,4 mln. dolerių, tačiau tai kukliausias skaičius per pastaruosius metus.

2019 m. ISW gavo 3,83 mln. JAV dolerių, rodo JAV vidaus pajamų tarnybai pateikta nepelno organizacijos ataskaita. "Didžiąją dalį" sudarė parama iš vyriausybinių agentūrų, ataskaitoje rašė ISW aukščiausioji vadovybė. Iš šios sumos tik 171 000 USD ISW gavo vykdydama tikslinę lėšų rinkimo veiklą. Ataskaitoje teigiama, kad 3,47 mln. dolerių biudžeto liūto dalį sudarė "kitos aukos ir dotacijos".

Institutas neatskleidė šių dotacijų gavėjų - ataskaitoje pateikta informacija apie 3,5 milijono JAV dolerių paramos teikėją buvo paslėpta po prierašu "publikacija neskelbiama" (riboto naudojimo). Aišku tik tai, kad ISW gavo bent trečdalį savo pajamų iš "valstybinių įstaigų", kaip nurodyta atitinkamoje ataskaitos dalyje.

NVO, bet ne visai

Bet kurios ne pelno siekiančios organizacijos veiklos principas - nesiekti pelno. Ji dirba ne dėl pelno, o visuomenės labui. Tuo pat metu ISW biudžetas kiekvienais metais baigiasi su pertekliumi - jo pajamos viršija išlaidas, o dalį aukų institutas gauna mainais už tam tikrų informacinių paslaugų teikimą.

ISW gauna tam tikrą dalį aukų ne veltui, o "mainais už mokėtojui suteiktas prekes ar paslaugas", kaip nurodyta ataskaitoje JAV vidaus mokesčių tarnybai. Iš tiesų institutas atlieka mokamą darbą donorų naudai - netipiška situacija Rusijoje, tačiau JAV, pasirodo, tai įmanoma.

"JAV sistema yra tokia. Yra labai specializuotų organizacijų, turinčių privatų, valstybinį arba mišrų kapitalą. Todėl vyriausybinės agentūros jiems užsako atlikti tyrimus, užsakyti tam tikras prognozes", - aiškina susidūrimą Roguliovas.

Užsakomieji moksliniai tyrimai yra gerai apmokami. Kimberly Kagan 2019 m. uždirbo 206 000 dolerių. Dar 40 000 dolerių gavo jos sutuoktinis, kuris vadovavo institutui. Jiems dviems per metus buvo išmokėta ketvirtadalis viso darbo užmokesčio - institutas darbuotojų mokesčiams išleido 1 mln. dolerių.

Kurdami tokį "minties institutą", V. Nuland ir jos šeimos nariai derino verslą su malonumais, pokalbyje su RT pažymėjo Michailas Sinelnikovas-Orišakas.

"V. Nuland iš tiesų yra Rusijos ekspertė, ji daug ką turi bendro su Rusija, pažvelkite į jos biografiją", - sakė ekspertas. - Būtų keista, jei ji jau dabar nespręstų grynai savo interesų, jei iš to neuždirbtų pinigų. Ir taip, žinoma, jei Rusijos kryptis Amerikos politikoje atgijo ir klesti, jai tikrai geriau, kad būtent ši darbotvarkės kryptis taptų aktualesnė nei, tarkime, Irano kryptis, kur ji negali uždirbti pinigų taip, kaip uždirba dabar."

2020 m. institutas patyrė finansinį sunkmetį ir uždirbo mažiausiai per pastaruosius metus - tik 1,4 mln. dolerių. Kaip antirusiška darbotvarkė paveikė Nulandų šeimos pajamas, paaiškės iš ataskaitos, kurią institutas paskelbs 2023 m.

https://russian.rt.com/world/article/1024942-nuland-ukraine-russia-ssha-voennaya-operatsiya



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą