2022-12-03

Ukrainos ekonomikos būklė

 


Žemiau pateikiu Kremliaus ekonominės politikos kritiko prof. Valentino Katasonovo straipsnio vertimą. Profesorius yra dirbęs CB ir Pasaulio bankuose, kelis dešimtmečius dėstė Maskvos Universiteto Tarptautinių santykių institute, yra kelių dešimčių knygų autorius.


Ukrainos nacionalizavimas sudaro turto užstatą už Vakarų skolinimąsi. Ukrainos kapitalizmas yra priklausomas, atsilikęs ir periferinis

Iš SSRS griuvėsių iškilęs Ukrainos kapitalizmas greitai virto priklausomu, atsilikusiu ir periferiniu kapitalizmu. Šis ekonominis modelis Ukrainoje galiojo iki 2022 m. vasario 24 d.

Tada Ukrainos ekonomika ėmė sparčiai blogėti. Visų pirma, sutriko logistikos grandinės, jungiančios atskiras Ukrainos įmones tarpusavyje ir su užsienio rinkomis. Antra, dėl vyrų mobilizacijos ir masinės emigracijos trūko darbo jėgos. Trečia, daugelis Ukrainos ekonomikos sričių buvo išvestos iš rikiuotės.


Dauguma analitikų Ukrainos ekonomikoje vykstančius pokyčius apibūdina žodžiais "krizė", "žlugimas" ir "katastrofa". TVF skaičiavimais, 2022 m. Ukrainos BVP turėtų sumažėti 35 proc., o infliacija - apie 30 proc. Rugsėjo pradžioje valstybės biudžeto deficitas, į kurį neįskaičiuotos išorės dotacijos, pasiekė 13,9 proc. Ekonominė katastrofa atsispindi Ukrainos biudžete. 2022 m. pajamų dalį sudarė 40 proc. užsienio paskolų, o išlaidų dalyje 58 proc. skirta valstybės skolai aptarnauti (palūkanų mokėjimams).

Štai keletas skaičių, apibūdinančių Ukrainos gamybinių pajėgų fizinio sunaikinimo mastą. Jau per pirmąjį URM mėnesį Rusijos kariai išvedė iš rikiuotės 30 pagrindinių Ukrainos gynybos įmonių. Lapkričio 17 d. Pavlograde, Dniepropetrovsko srityje, Rusijos kariai sunaikino gamyklos, gaminančios degalus ir raketų variklius Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, cechus. Ten buvo pagaminta tūkstančiai prieštankinių ir prieštankinių minų, kurios dabar yra išbarstytos Donbase. Tuo pačiu metu nukentėjo ir Zaporožėje esanti "Iskra" gamykla, kurioje gaminami komponentai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų radiolokacinėms stotims ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginiams.

Lapkričio 19 d. Denisas Šmyhalas sakė, kad dėl Rusijos raketų smūgių neveikia beveik pusė Ukrainos energetikos sistemos. Vien tik Kijeve visiškai arba iš dalies atjungta apie dešimt karinių įmonių.

Pavasarį buvo paskelbtas "Advanter Group" tyrimas, atliktas kartu su Ukrainos verslo klubais ir Ekonomikos atsinaujinimo centru. Iš jos matyti, kad per pirmąjį karo veiksmų mėnesį smulkusis ir vidutinis verslas iš viso patyrė 85 mlrd. dolerių tiesioginių nuostolių. Ukrainos mažosios ir vidutinės įmonės (MVĮ) nuo karo pradžios atleido apie 1,2 mln. darbuotojų (33 proc.), o 34 proc. darbuotojų buvo išsiųsti atostogų. Likusieji 42 proc. dirba už mažesnį atlyginimą. 21,6 proc. MVĮ visiškai nutraukė darbą. Dar 34,3 proc. beveik visiškai nutraukė darbą.

Rugpjūtį NBU pranešė, kad 12 pagrindinių šalies komercinių bankų yra nemokūs ir artimiausiu metu gali būti pradėtos bankroto procedūros.


Išskyrus kelias išimtis, vis dar veikiančios Ukrainos įmonės patiria nuostolių, o skolos auga kaip lavina. Uždaromos įmonės, kurioms netaikomos oficialios bankroto procedūros, o darbuotojai atleidžiami iš darbo. Aukščiausioji Rada rengia įstatymą, kuriuo bus įvestas bankroto moratoriumas arba įteisinta supaprastinta bankroto procedūra. Bet kokiu atveju ypatingos lengvatos bus teikiamos toms bendrovėms, kurios dalyvauja vykdant karines valstybines sutartis.

Jau rašiau, kad lapkričio 7 d. Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis paskelbė apie penkių Ukrainos verslo milžinų - PJSC "Ukrnafta", PJSC "Ukrtatnafta", UAB "Motor Sich", PJSC "AvtoKrAZ" ir PJSC "Zaporožtransformator" - nacionalizavimą. Ekspertai įvardija du pagrindinius tokio radikalaus žingsnio motyvus: 1) karinė ir ekonominė mobilizacija; 2) įmonių, atsidūrusių ties bankroto riba, išsaugojimas ir kartu dosnios kompensacijos už jų savininkų valstybei perduotą turtą. "Motor Sich", "AvtoKrAZ" ir "Zaporizhtransformator" nacionalizavimą daugiausia lemia pirmoji aplinkybė. Minėtos bendrovės užsiima karinės paskirties produktų gamyba. Kita vertus, "Ukrnafta" ir "Ukrtatnafta" nacionalizavimą visų pirma lėmė jų pagrindinio savininko Igorio Kolomojskio noras atsikratyti nuostolingo turto ir gauti kompensaciją už nacionalizuotą turtą. Ši operacija juokais vadinama "nuostolių nacionalizavimu". Kai gyvenimas grįš į normalias vėžes, bus galima tikėtis, kad šis turtas bus grąžintas Kolomojskio nuosavybėn (pakartotinė privatizacija).

Dabar Ukrainoje svarstoma, kiek ir kada Ukrainos oligarchai, nacionalizuotų įmonių savininkai, gali gauti iš valstybės už savo turtą. Galutinis kompensacijų mokėjimo šaltinis bus Vakarų paskolos ir kreditai iš Vakarų. JAV ir jų sąjungininkės neprieštarauja šiai nacionalizacijai; jos net neprieštarauja tam tikroms kompensacijoms. Bet ne labai riebus, veikiau simbolinis.

Kalbant apie galimą nacionalizuoto turto grąžinimą Ukrainos oligarchams ateityje, JAV ir jos artimiausi sąjungininkai vargu ar pritars tokiems Kolomojskio ir Co lūkesčiams. Juk kolektyviniai Vakarai teikia paskolas ir kreditus Ukrainai už užstatą, o ji šiuo metu yra neturtinga. Tačiau Kijevas tikisi naujų finansinės paramos dalių, lapkričio 8 d. sakė A. Šmygalas: "Ukrainai reikės daugiau kaip 55 mlrd. dolerių makrofinansinės pagalbos. Artimiausiais 2023 m. Ukrainai reikės 55 mlrd. JAV dolerių makrofinansinės pagalbos". Tačiau Vakaruose jau pereinama nuo dotacijų ir kitų negrąžintinos pagalbos formų prie paskolų ir kreditų. Nacionalizavimo tikslas - sukurti tvirtą turto užstatą už Vakarų skolinimąsi.


Spalio mėn. Ukrainos nacionalinis bankas paskelbė apie nacionalizaciją ir padarė išvadą, kad nebankrutuos sistemiškai svarbių bankų (kurių yra keliolika). Vietoj to ji nacionalizuos kredito įstaigas ir jau pradėjo tam ruoštis. Ukrainos ekspertai ir stebėtojai tikisi, kad artimiausiu metu bus įvykdyta naujų garsių nacionalizacijų.

Lapkričio 13 d. britų dienraštis "Financial Times" (FT) pranešė: Ukrainos energetikos ministras N. Galuščenka pažadėjo toliau nacionalizuoti įmones. "Mums reikia išgyventi, tai bendra visų užduotis. Jei valstybė matys, kad kažkas bando žaisti tam tikrus žaidimus savo nuožiūra, o ne siekti šio tikslo, žinoma, esu tikras, kad bus priimti tam tikri sprendimai", - sakė ministras, atskleisdamas planus dėl antrosios nacionalizavimo bangos. Tačiau pareigūnas pasiūlė tokio turto konfiskavimo nevadinti nacionalizavimu, nes, jo žodžiais tariant, jis yra "laikino pobūdžio". Čia jis visiškai teisus. Tačiau ar šios įmonės grįš pas buvusius savininkus - didelis klausimas. JAV ir jų artimiausi sąjungininkai, "prižiūrintys" Ukrainos ekonomiką, turi savo nuomonę (kurios, suprantama, dar neišsakė). Jie planuoja šį turtą reprivatizuoti Vakarų įmonių naudai.

https://www.fondsk.ru/news/2022/12/03/nacionalizacii-na-ukraine-formirujut-imuschestvennyj-zalog-pod-zapadnye-zaimstvovanija-57843.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą