2023-04-18

Péter Szijjártó: Šiame kare yra tik pralaimėję

 


Norime, kad karas kuo greičiau baigtųsi, nes jis vyksta mūsų kaimynystėje ir turi tiesioginių ir rimtų pasekmių. Jis pabrėžė, kad vakarinėje Ukrainos dalyje gyvena nemaža vengrų bendruomenė, daug jų šaukiama į Ukrainos kariuomenę, daug jų siunčiama į fronto liniją ir daug jų žūsta.

"Todėl norime, kad nedelsiant būtų nutraukta ugnis, pradėtos taikos derybos ir kad pagaliau būtų pasiektas taikos susitarimas, kuris nutrauktų nekaltų žmonių žūtis", - sakė Szijjártó.

Jis pabrėžė, kad Vengrijos pozicija buvo aiški nuo pat karo pradžios. Mes kuo griežčiausiai smerkiame karą, palaikome Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, be jokių abejonių ar klausimų. Norime, kad karas kuo greičiau baigtųsi, nes mūsų prioritetas - gelbėti žmonių gyvybes. Jei karas bus eskaluojamas, jei jis užsitęs, tai reiškia, kad vis daugiau žmonių praras gyvybes.

Jis pridūrė, kad būtų labai blogai, jei NATO įsitrauktų į šį konfliktą, nes tai reikštų, kad kitą dieną prasidės trečiasis pasaulinis karas.

Kai kurios valstybės narės tiekia Ukrainai ginklus ir kitą karinę įrangą. "Mes to nedarome. Vykdome didžiausią mūsų istorijoje humanitarinę operaciją, bet ginklų netiekiame, nes mūsų pozicija labai aiški: taika yra daug geriau nei karas. Ir mes nemanome, kad ginklų tiekimas reiškia karo pabaigą", - pažymėjo jis.


"Siekiame taikos derybų, kuriose dalyvautų visos susijusios šalys, kad pagaliau būtų pasiektas taikos susitarimas, kad konfliktas baigtųsi, nes mes per daug kenčiame ir Ukrainos žmonės per daug kenčia", - pabrėžė Szijjártó.

Kalbėdamas apie ekonominį karo aspektą, apie Rusijos energetiką, jis sakė, kad energijos tiekimas yra fizinis, ideologinis ir politinis klausimas. Nes neįmanoma aprūpinti ekonomikos dujomis ar nafta arba šildyti namus ir butus ideologija ar politiniais pareiškimais. Taigi, kol infrastruktūros tinklas verčia mus bendradarbiauti su rusais siekiant užtikrinti saugų energijos tiekimą mūsų šaliai, turime su jais bendradarbiauti ir bendradarbiausime.

Szijjártó pavadino netikra naujiena tai, kad buvo pasiekti nauji susitarimai su Rusija.

"Mes nepasirašėme jokios naujos sutarties, nes mūsų susitarimas dėl branduolinės energijos buvo pasirašytas 2014 m., t. y. prieš devynerius metus. Paskutinė ilgalaikė sutartis dėl dujų buvo pasirašyta 2021 m., beveik prieš dvejus metus. Taip pat turime ilgalaikę naftos sutartį, kurią pasirašėme prieš daugelį metų. Naujų sutarčių nėra."

Jis pabrėžė, kad ieškome alternatyvių sprendimų, tačiau, pavyzdžiui, norint tiekti dujas iš Azerbaidžano, reikia nemažai infrastruktūros plėtros pietryčių Europoje. Kartu su kolegomis iš Rumunijos, Bulgarijos, Graikijos ir Turkijos kreipėmės į Europos Komisiją, kad būtų užtikrintas tokių projektų finansavimas. Kol kas Europos Komisija nesiėmė jokių realių įsipareigojimų. Taip pat palaikome ryšius su lenkais, nes jie plečia savo SGD pajėgumus, taigi, jei į Lenkiją pateks daugiau SGD, galėsime pirkti iš Lenkijos, tačiau tai įvyks po trejų ar ketverių metų.

Klausimas, kaip užtikrinsime saugų energijos tiekimą šaliai dabar, šiandien ir rytoj.

Kol nėra fizinės galimybės pakeisti transporto maršrutų, kuriais į šalį gabename energijos nešiklius, tol negalime atsisakyti šio bendradarbiavimo. Kol niekas negali man atsakyti, kokie kiti maršrutai ir kokie kiti šaltiniai pasitarnaus mūsų energijos tiekimo saugumui, tol negalime atsisakyti šių susitarimų.

Paklaustas apie maisto produktų importo iš Ukrainos blokavimą, Szijjártó atsakė, kad nesame vieninteliai ir ne pirmieji, priėmę tokį sprendimą.

Mūsų susitarimo tikslas buvo padėti Ukrainai eksportuoti grūdus ir kitus maisto produktus iš Ukrainos į tas pasaulio dalis, kuriose dėl Ukrainos eksporto trūkumo gali pritrūkti maisto. Toks buvo pirminis tikslas. Kai Ukrainos prezidentas paprašė, šiam tikslui skyrėme daugiau kaip tris milijonus dolerių ir atvėrėme tranzito kelius per Vengriją. Tačiau eksportuojami grūdai ir maistas tiesiog įstrigo Vidurio Europoje. Toks nebuvo susitarimas, toks nebuvo tikslas ir dėl to nesitarėme. Vidurio Europą, ypač Vengriją, užplūdę grūdai ir kiti maisto produktai sukėlė didžiulių sunkumų Vengrijos žemės ūkiui ir Vengrijos ūkininkams.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230418-szijjarto-peter-ennek-a-haborunak-csak-vesztesei-vannak-video


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą