2023-12-23

Die Welt: "Pasisavinti 36 milijonai eurų? Suimtas aukštas Ukrainos gynybos pareigūnas"


Vokietijos dienraštis "die Welt" šiandien praneša, kad Ukrainoje suimtas aukšto rango Gynybos ministerijos darbuotojas, įtariamas korupcija. Pareigūnas kaltinamas pasisavinęs 36 mln. eurų, skirtų karui su Rusija skubiai reikalingiems artilerijos sviediniams pirkti, penktadienį paskelbė valdžios institucijos.

Prokuratūra iš pradžių nekomentavo vyro tapatybės, tačiau pareiškė: "Buvo sulaikytas vieno svarbiausių Gynybos ministerijos departamentų direktorius." Vyras buvo sukūręs sistemą, kuria naudodamasis pirko artilerijos sviedinius išpūstomis kainomis. Tai patvirtino įtariamojo bute rasti dokumentai.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos gynybos ministeriją sukrėtė keli korupcijos skandalai. Rugpjūčio mėn. tuometinis gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paneigė įtarimus, kad uniformos buvo perkamos išpūstomis kainomis. Rugsėjo pradžioje prezidentas Volodymyras Zelenskis dėl įtarimų korupcija galiausiai atleido O. Reznikovą.



Rugpjūčio pradžioje Zelenskis jau atleido visus už įdarbinimą atsakingų regioninių biurų vadovus. Jis pasmerkė sistemą, kuri leido šauktinius slapta išgabenti iš šalies.

Kijevo gynybos ministerija jau anksčiau sulaukė kritikos dėl skandalo, susijusio su maisto produktų pirkimu. Tačiau įtarimai korupcija niekada nebuvo tiesiogiai susiję su karine ir finansine parama iš Vakarų. 

Kijevo vadovybė stengiasi nuosekliau kovoti su korupcija ir kyšininkavimu šalyje, taip pat ir atsižvelgdama į šalies siekį įstoti į ES. Viena iš stojimo sąlygų yra kova su korupcija, rašoma "Die Welt".



https://www.welt.de/politik/ausland/article249210566/Ukraine-Korruptionsverdacht-Hoher-ukrainischer-Verteidigungsbeamter-festgenommen.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą