2024-07-25

Per museles Culicoides paraensis perduodamo Oropouche viruso pirmieji atvejai Italijoje

Sunkiais atvejais Oropouche virusas gali sukelti meningitą. Jį perneša mažos muselės Culicoides paraensis.

Pastaruoju metu Italijoje padaugėjo Oropouche viruso atvejų. Remiantis Italijos žiniasklaidos pranešimais, pirmasis atvejis buvo nustatytas Veneto regione birželio mėn. Praėjusią savaitę pranešta apie dar du atvejus Lombardijoje. Akivaizdu, kad Oropouche virusą įvežė brazilas ir kubietis.

Viruso pavadinimas kilęs nuo Oropouche upės Karibų jūros Trinidado saloje. Tačiau liga paplitusi ne tik Karibų jūros regione, bet ir Brazilijoje, Bolivijoje, Kolumbijoje ir Peru. 

Tropikų instituto duomenimis, Oropouche karštligės simptomai yra panašūs į Dengė karštligės simptomus. Užsikrėtę žmonės, be kita ko, skundžiasi galvos skausmu, karščiavimu, raumenų skausmu, sąnarių sustingimu, pykinimu, vėmimu, šaltkrėčiu ar jautrumu šviesai. Sunkiais atvejais gali net išsivystyti meningitas.

Perdavimas vyksta įkandus infekuotoms Culicoides paraensis rūšies muselėms. Nors Europoje ši infekcija dar nėra plačiai paplitusi, tačiau globalizacija reiškia, kad ji bet kada gali būti įvežta į Italiją ir Europą. 

Culicoides paraensis, pagrindinis Oropouche viruso pernešėjas. Šio musėlės patelės yra vieni mažiausių kraują siurbiančių nariuotakojų (~2,5 mm), todėl jas sunku aptikti, sugauti ir išsaugoti. Oropouche virusas nustatytas tik Cu. paraensis iš Brazilijos, o bandymai nustatyti virusą Cu. paraensis iš Peru liko nesėkmingi. 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą