2018-01-15

Kas yra „skaitmeninė ekonomika“? Kas ir kokiu tikslu ją sugalvojo?


Susidarė įspūdis, kad lietuviška „skaitmeninė ekonomika“ (SE) – kai buvęs sveikatos ministras su kompanija pavagia kelias dešimtis milijonų eurų valstybės lėšų, o ligonis tris kartus vaikšto į polikliniką, kad gauti receptą vaistui, ir dar du kartus vyksta į vaistinę, kad pagal „elektroniškai-ekonomišką“ receptą nusipirkti šitą vaistą.


Apie skaitmeninę ekonomiką kalba Europos Sąjungos puslapis, yra pasisakiusi Europos parlamento narė Margrita Sterkevičiūtė, o 2017 metų pabaigoje paskelbtas „Alna group“ valdybos pirmininko Tomo Milaknio siurrealistinis rašinys „Skaitmeninės ekonomikos ministerijos įkūrimas Lietuvoje: vizija ar realybė?“

Tai kas per fokusas skaitmeninė ekonomika? Gal jo idėja tokia pati, kaip pas Chaimą, parengusį cirko numerį?

Priminsiu šį anekdotą:

Ateina Chaimas pas cirko direktorių ir sako:
  • Paruošiau numerį, noriu dirbti jūsų cirke.
  • Pasakok, kas per numeris, - sako direktorius.
  • Į areną asistentai atveža didelį maišą mėšlo. Pakelia jį prie kupolo. Aš, apsivilkęs baltą fraką, išeinu į areną ir iš revolverio šaunu į tą maišą.
  • Tai kame fokusas, Chaimai? - klausia direktorius.
  • O fokusas tame, kad visi mėšlini, o aš su baltu fraku.

Tai kas per fokusas ta „skaitmeninė ekonomika“? Kas ir kokiu tikslu šitą fokusą sugalvojo?

Dr. Olga Četverikova teigia: Skaitmeninės ekonomikos pagalba norima performatuoti visuomenę.

Žemiau pateikiu O.Četverikovos pokalbio „Diena TV“ laidoje video ir santrauką: 

Skaitmeninės ekonomikos pagalba nori performatuoti visuomenę. Populiarinant SE sąvoką naudoja vieną iš okultinio valdymo metodų: duoda žodį, suprantamą tiktai guru ir jo aplinkai, ir šį žodį apgaubia kažkokia paslaptimi. SE idėja buvo įmesta nelauktai ir galingai, informacija paskleista visomis MIP priemonėmis. Ši galinga psichologinė operacija nukreipta į tai, kad žmogus priimtų viską, ką diegs vyriausybė. SE tai ne šiaip viena iš ekonomikos sferų, ne šiaip viena iš kompiuterizacijos sferų, naudojančių kompiuterines technologijas – tai nauja santvarka.

Pasikeis absoliučiai viskas, ne tik ekonomika ir net ne tiek ekonomika. Didžiausi pakeitimai palies valstybės valdymo sferą. Valstybė nustos būti valstybe, o pavirs į kažkokią tai internetinę aikštelę. Be to, skaitmeninė ekonomika paveiks į švietimo sritį ir sveikatos apsaugą: išnyks bet kokia galimybė tiesioginiams ryšiams tarp žmonių, viskas pereis į informacinių technologijų sferą. Siekiama pašalinti visus dokumentus, įvedami tiktai duomenys. Visuomenę valdys duomenų pagalba. Šioje sistemoje ir pats žmogus virsta virtualia duotybe. Yra medicininės programos, kai sukuriama žmogaus skaitmeninė kopiją, kurioje yra visa informacija apie žmogaus sveikatą. Šių duomenų pagrindu kuriama sveikatos draudimo sistema. Renkami duomenys: kuris žmogus senas, ligotas, kuris-sveikas, per šešėlines struktūras jį gali bus įtraukti į organų donorų sąrašus. Suvedami ir kiti duomenys apie konkretų žmogų, kas bus vienoje duomenų sistemoje ir tais duomenimis naudosis skaitmeninė vyriausybė. Nenorima pasakyti atvirai, kad kuriamas naujas žmogus, post-žmogus.

Kas leido kurti šiuos projektus, kurie pažeidžia valstybės įstatymus? Vienintelis trukdys – baudžiamasis kodeksas.

Žmonės net nežino, kad yra šio projekto iniciatorius. Skaitmeninė ekonomikas yra Pasaulio Banko ir jo partnerių iš valdžios organų iniciatyva. Sukurta daug organizacijų remiančių šį projektą, kad sukurti visuotinio palaikymo įvaizdį. Tarp šių organizacijų yra ir Džordžo Sorošo finansuojamos NVO.











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą