2018-01-15

Orbanas: jeigu ES negali apsaugoti išorinių sienų, vidinės sienos turi būti uždarytos


Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas interviu „Welt am Sonntag" sukritikavo Briuselį dėl to, kad jis kišasi į nacionalinę politiką ir paragino persvarstyti Europos Sąjungos (ES) vaidmenį.



„Europa nėra Briuselyje, bet yra Berlyne, Budapešte, Varšuvoje ir Paryžiuje", - sakė Orbanas.

„Aš nekritikuoju Briuselio, bet Briuselio politikus ir valdininkus, kurie veikia taip, tarytum būtų imperijos centras“, - pasakė jis.

Orbano žodžiais, Vengrijos vyriausybė nori ES su ribotus įgaliojimu turinčiu parlamentu, „stipria Taryba“ ir komisija, kuri turi tarnauti sutarčių saugotoju, o ne kurti politiką“.

Ministras pirmininkas taip pat nesutiko su keitimu europiečio sąvokos, ypač užmirštant turtingą krikščionišką ir nacionalinį ES tautų kultūrų paveldą.

Pasak jo, tarp rytų ir vakarų egzistuoja „abipusio supratimo nebuvimas" liberalios demokratijos ir teisinės valstybės klausimu. Nors vengrai kalba „tradicine ir tiesiogine kalba", Vakarai laiko save post-nacionalinėmis, post-krikščioniškomis valstybėmis. „Mes to nenorime, - sakė Orbanas. „Mes norime, kad išliktų mūsų tautinė ir krikščionių tapatybė".

Imigracijos klausimu, premjeras teigė, kad šis klausimas yra nacionalinio suverenumo reikalas ir negali būti primetamas iš išorės.

„Mes neleisime, kad Briuselis mums nurodinėtų, ką turime priimti", - sakė Orbanas, pridurdamas, kad Vengrija turi pati nuspręsti, kas gali likti Vengrijos teritorijoje.

Tikra problema yra ES nesugebėjimas užtikrinti savo išorės sienų saugumą, - pasakė Orbanas, - tai yra labai svarbu, kad veiktų Šengeno sutartis ir vyktų laisvas vidinis judėjimas tarp ES valstybių.

Vengrai ypač vertina šią laisvę, nes mes atėjome iš diktatūros, - sakė Orbanas. „Jei, tačiau, mes negalėsime apsaugoti išorinių sienų, tada mūsų vidaus sienos turi būti uždarytos".

„Mes demonstruojame solidarumą, tačiau mus už tai kritikuoja. Turime kareivių prie ES sienų, o tai iki šiol mums kainavo milijardą eurų. Bet ką daro Briuselis ir Berlynas? Jie nesumokėjo mums nei cento, tačiau jie mus baudžia", - pažymėjo Orbanas.

Vengrijos premjera taip pat pažymėjo, kad daugybė migrantų, atvykstančių į Europą, negali būti pripažinti pabėgėliais. Jis taip pat pabrėžė, Vengrija teikia pagalbą migrantų kilmės šalims, o ne įsiveža šių šalių problemas į Vengriją.

Šie žmonės atvyksta ne iš karo zonos. „Jie tiesiog nori čia gyventi geriau nei Afrikoje ar Azijoje; todėl padėti reikia ten, o ne migrantus atvežti čia".

Vengrija yra „jautresnė migracijos problemai nei Vokietija", - sakė jis, nes ji yra pavojingoje zonoje. Kai „masės žmonių įeina į šalį, iš čia suskamba pavojaus varpai".

Orbanas kritiškai vertino kai kurias nevyriausybines organizacijas, kurios nepaiso politinių, ekonominių ir socialinių reguliatorių, ypač kai jos naudojamos kaip lobistai, kad skatinti migraciją.

Orbanas pažymėjo, kad Vengrijos teisės aktai dėl NVO yra reglamentuoti pagal Amerikos modelį, o vieninteliai, kas skundžiasi, yra tie, kurie yra susiję su „Sorošo tinklu", nes dabar jie privalo atskleisti tai, ką jie norėjo paslėpti: jie finansuojami Džordžo Sorošo.

„Sorošo tinklas siekia demontuoti pasienyje tvorą ir keisti imigracijos politiką, - sakė Orbanas, - ir tai yra sienų pažeidimas, kurio negalime toleruoti".

Atsakydamas į kritiką dėl tariamų žiniasklaidos apribojimų Vengrijoje, Orbanas kategoriškai neigė, kad valdžios institucijos trukdo žurnalistams, kritiškai vertinantiems Vyriausybę.

Ministras pirmininkas taip pat pabrėžė, kad Vengrijos ekonomikos augimas yra labai naudingas tiek Vengrijai, tiek visai Europai.

"Dabar daugelis žmonių šypsosi, kai aš sakau, kad Vokietija ir Višegrado valstybės bus europietiška ekonominė ašis", - sakė jis. - Tačiau nuo 2030 m. mes kartu su Vokietija finansuosime ES biudžetą.“




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą