2019-01-03

Europos Komisija - autoritarinis organas


2007 metais 27 ES - valstybės narės pasirašė Lisabonos sutartį, kuri sukūrė autoritarinę politinę sistemą, pažeidžiančią žmogaus teises ir politines teises, rašo Jiří Payne portale Gatestone institute

Europos Komisijos (EK) mandatas



Pagal sutarties 17 straipsnį: „Komisija skatina bendruosius Sąjungos interesus ... Vykdydama savo pareigas, Komisija yra visiškai nepriklausoma ... Komisijos nariai nesiekia gauti ir nepriima nurodymų iš jokios vyriausybės ar kitos institucijos, įstaigos, tarnybos arba subjekto."

Ketvirtame straipsnyje nurodyta: „... Valstybės narės palengvina Sąjungos uždavinių įgyvendinimą ir susilaiko nuo bet kokių priemonių, kurios galėtų kelti pavojų Sąjungos tikslų įgyvendinimui."

Kitaip tariant, Sąjungos interesai viršija atskirų valstybių ir piliečių interesus. Tai nėra vien spekuliacija. 2016 m. Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude Juncker atvirai pareiškė:

„Per daug politikų klausosi tik savo nacionalinės nuomonės. Jei jūs klausotės savo nacionalinės nuomonės, Jūs nesukuriate to, kas turėtų būti bendra Europos prasme, ir jausmas, kad reikia sutelkti pastangas. Pas per daug europiečių, dirbančių ne pilną darbo dieną.“

Tais pačiais metais Prancūzijos ekonomikos ministras Emmanuelis Macronas interviu laikraščiui „Time“ įspėjo dėl artėjančio referendumo „Brexit“, teigdamas:

„Jūs galite staiga pažadinti kelias šalis ir pasakyti:„ aš noriu tokio pat statuso kaip ir britai “, kuris de facto bus likusios Europos išmontavimas. Mes neturėtume kartoti situacijos, kai viena šalis diktuoja likusiai Europai, nes ji organizuoja referendumą.

Makrono požiūris atsispindi Lisabonos sutartyje, kurioje valstybėms narėms nustatomos taisyklės, užtikrinančios, kad jos vykdo Europos Komisijos nustatytas užduotis.

Šiame kontekste pažymėtina, kad iš 36 kartų, kai žodis „atsakomybė“ yra paminėtas Sutartyje, tik vieną kartą jis nurodo Komisijos pareigą - tai yra, kad ji, kaip institucija, yra atsakinga Europos Parlamentui. Kiti 35 nurodo valstybių narių įsipareigojimus.

Demokratinėje sistemoje, turinčioje sveiką valdžios pusiausvyrą, opozicija gali ginčyti arba pakeisti valdančiąją koaliciją. Būtent to trūksta ES, nes Lisabonos sutartyje reikalaujama, kad Europos Komisijos nariai būtų atrenkami remiantis jų „Europos įsipareigojimais“. Iš tikrųjų tai reiškia, kad kiekvienas, turintis skirtingą požiūrį, niekada negali tapti Komisijos nariu - kažkas, kas labai primena komunizmą. Pavyzdžiui, Čekoslovakijos 1960 m. Konstitucijos 4 straipsnyje nurodyta:

„Pagrindinė visuomenės ir valstybės jėga yra darbininkų klasė avangardas, Čekoslovakijos komunistų partija, savanoriška kovinė aktyviausių ir žinomiausių darbuotojų, valstiečių ir inteligentų sąjunga.“

Šiaurės Korėjos Konstitucijos 11 straipsnyje yra panaši direktyva: "Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika visą veiklą vykdo vadovaujama Korėjos darbuotojų partijos."

Istorija ne kartą parodė, kad kur nėra opozicijos, prarandama laisvė. 1840 m. knygoje „Demokratija Amerikoje“ garsus prancūzų diplomatas ir istorikas Alexis de Tocqueville rašė: „... Jei despotizmas įsitvirtintų šiandieninėse demokratinėse šalyse, tai jis turbūt turėtų visai kitą pobūdį (...)“.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą