2019-08-30

Migracijos krizė Graikijoje: į Lesbo salą per valandą atplaukė 13 valčių ir išsilaipino 546 nelegalai


Ketvirtadienį per vieną valandą į Lesbo salą iš Turkijos atplaukė 13 valčių ir čia išsilaipino 546 nelegalai. Dar 122 nelegalai išsilaipino ketvirtadienį kitose Graikijos salose. Paskutinį kartą toks gerai organizuotas salos antpuolis įvyko 2015 metais.


ES pasienio apsaugos tarnyba Fronteks pasyviai stebėjo išsilaipinimą okupantų, kurie buvo aprūpinti NVO instrukcijomis.



Šiuo metu saloje esančioje Moria stovykloje jau yra 10000 „pabėgėlių“, nors stovykla yra apskaičiuota priimti 3000 žmonių.

Моria stovyklos darbuotojai sunerimę dėl esamos situacijos, nes 6000 migrantų nebuvo patikrinta sveikatos būklė. Lesbo salos gyventojai nepatenkinti atėjūnų kaimynyste, nes šie apvaginėja ir apiplėšinėja juos (1, 2, 3, 4, 5).

Nelegalų antplūdį Graikijos valdžia stebi visą rugpjūčio mėnesį. Šiuo metu gretimose salose yra 24000 pabėgėlių ir nelegalių migrantų.




Migrantų antplūdis sutapo su Turkijos nesutarimais su JAV ir ES. Šių nesutarimų priežastis – naftos ir dujų ištekliai Viduržemio jūroje, ginčytinose Graikijos ir Turkijos šelfo zonose.

Tarp ES ir Turkos iki 2018 metų galiojo nelegalų readmisijos sutartis, kuri ES kainavo 6 milijardus eurų. Pagal šią sutartį Turkija įsipareigojo neleisti kontrabandininkams transportuoti nelegalų į ES.

Iš ES-Turkijos sutarties buvo išlindusios Sorošo ausys

Iki 2018 metų Turkija pagal readmisijos sutartį turėjo gauti iš ES 6 milijardus eurų. Šie pinigai turėjo būti paskirstyti pabėgėliams Turkijoje esančiose stovyklose. Tie, kas negalėjo pretenduoti į prieglobstį, turėjo būti iš Graikijos pervežti į Turkiją. Vietoj jų į ES iš Turkijos buvo vežami tie, kurie galėjo pretenduoti į prieglobstį. Šių keistų žmonių mainų formulė1:1.Turkija neišleido į Europą sirų mokslininkų, kitų išsimokslinusius pabėgėlių, sveikų, bet užtai stengėsi siųsti į Europą visu luošus ir ligotus, kuriems reikalinga brangi medicinos pagalba. Atranką atliko ne JTO organizacija, o Turkijos vidaus reikalų ministerija. Šią sąlygą išsirūpino Turkija. To pasekoje į Europą pateko neproporcingai daug luošių. Slaptas ES-Turkijos susitarimas numatė 400000-500000 sirų pabėgėlių pasikeitimą su Turkija. Visi šie pabėgėliai buvo atskraidinti lėktuvais į Vokietiją ir iš čia lėktuvais pateko ir į Lietuvą. Pagrindinė našta teko Vokietijai, migracijos krizės iniciatorei. Visi „pabėgėliai“ atvyko jau su vizomis, todėl mažiau erzino ES visuomenę.

Paaiškėjo, kad šią sutartį rengė „Europos Stabilumo iniciatyva" (ESI), kurią dalinai finansuoja Džordžas Sorošas. Būtent ši organizacija ir paruošė „Merkel planą“, kuris labiausiai žalingas buvo Vokietijai.

Šaltiniai:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą