2019-12-17

15min.lt yra fake news ir skleidžia melą apie narkotikus (1 dalis)



Manau, dauguma sutiks, kad MIP, kuri paskirta recenzuoti kitus interneto dalyvius, turi turėti nepriekaištingą reputaciją. Mano ir kitų mano kolegų publikacijų „juoduoju recenzentu“ Facebook buvo paskirta Estijos kapitalo įmonė 15min.lt. Aš neturiu nei laiko, nei noro skaityti straipsnių, kuriuos spausdina šis portalas. Juo pasidomėjau tik sužinojęs, kad jis Lietuvoje užsiima kenkėjiška veikla.

15min.lt aš patikrinau tik pagal kelias narkotikų tema spausdintas publikacijas. Mano turima biomedicinos daktaro kvalifikaciją ir ilgametė patirtis, dirbant biochemijos ir genetikos laboratorijose, leidžia man tai padaryti.

Nesenai apie narkotikus rašiau straipsnyje „LRT yra „fake news“ ir skleidžia melą apienarkotikus.“ Ši tema Lietuvai, pasaulio lyderei pagal alkoholio vartojimą, ypač aktuali, nes nėra baisesnės nelaimės visuomenei ir valstybei už narkotikus.



Fake news Nr.1

Pirmoji mano patikrinta 15min.lt publikacija paskelbta šių metų rugsėjo 1 dieną, matyt skirta moksleiviams ir studentams besidomintiems narkotikais, buvo: „Aranoreksiją gali išgydyti haliucinogeniniai grybai?“

Prisipažinsiu, apsidžiaugiau, nes ši publikacija buvo grynų gryniausia fake news.

Šiame straipsnyje aprašomi kažkokie šarlatanai, neva iš Johns Hopkins universiteto, kurie vykdė psilocybino klinikinius tyrimus su žmonėmis. Remtasi nenurodytu ir neaktyviu šaltiniu iš „Futurism“. 

Jau keli metai vyksta sparti JAV visuomenės narkotizacija kanapėmis, o pastaruoju metu prisiminti ir prieš 70-40 metų gerai ištyrinėti grybai Psilocybai (žiūr. mano straipsnį). Seni tyrimai vėl traukiami iš archyvų ir grantų dalintojams pristatomi tarsi naujausi atradimai. Tokių manipuliacijų tikslas - gauti finansavimą ir aptarnauti pinigų šeimininkų interesą iškvailinti visuomenę, nes kvailys yra geriausias „laisvosios rinkos“ antiekonomikos subjektas.

15min.lt straipsnyje teigiama, kad „mokslininkė“ „ N.Gukasyan įsitikinusi, kad nervinė anoreksija yra puikus taikinys psilocibino terapijai“. Toliau seka litanija propaguojanti narkotikus LSD, DMT, ar MDMA, bet galiausiai pažymima, kad buvo tiriami svarbiausi „klinikiniai psilocibino panaudojimo būdai. Pradedant šios medžiagos pagalba metantiems rūkyti žmonėms ir baigiant depresijos ir nerimo gydymu, ypač mirtinomis ligomis sergantiems žmonėms.“

Nesileisdamas į platesnę šio feikinio straipsnio analizę, aš 15 min.lt protiniams degeneratams papasakosiu, kaip iš tikrųjų yra su anoreksija ir jos gydymu, o tiksliau supažindinsiu su autoritetingiausio Rusijos smegenų morfologijos specialisto prof.Sergejaus Saveljevo pasakojimu, kokios šios ligos evoliucinė kilmė ir kaip buvo gydoma anoreksija. Pateikiu ir visos paskaitos video, ir tik fragmentą, kuriame kalbama apie anoreksiją.




Papasakojęs, kaip pas žmogų evoliucijos eigoje išsivystė kaktos smegenų dalis, o jos išsivystė dėka dalinimosi maistu, profesorius Saveljevas konstatuoja (42:40): „Jų išsivystymo rezultatas – išimtinai žmonių liga anoreksija – maisto atsisakymas. Kas tai? Aktyvi veikla stabdančių sričių, kurios susiformavo, kaip žmogaus evoliucijos rezultatas. Jas lengva pagydyti. Imamas skalpelis, per smilkinio kaulą ir daromas 5-7 mm kaktos smegenų įpjova, iš apačios. Tai vadinama psichochirurgija. Ja užsiiminėjo, net monografijos buvo spausdinamos. Dabar tokios operacijos nedaromos. Skaitoma, kad tai nehumaniška. Anorektikės miršta, tai humaniškiau?“

Prieš 50 metų buvo išplatintas Džono Lenono melas, kad haliucinogeniniai narkotikai leidžia pasiekti daugybę orgazmų vieno lytinio akto metu. Atsirado šimtai tūkstančių, o gal ir milijonų, lengvatikių, patikėjusių šiuo melu ir įjunkusiu į narkotikus. Ar feikinė 15min.lt siekia ne to paties tikslo? (bus tęsinys).

Nuorodos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą