2020-01-09

Lenkų dienraštis wPolytice: „Pasaulinis Holokausto forumas – rusiški spąstai, iš kurių pabėgo Lenkija“. O Lietuva?


Sausio 7 dieną Lenkijos prezidentas Andžejus Duda pareiškė, kad nedalyvaus iškilmėse skirtose 75-metų išlaisvinimo vokiečių koncentracijos stovyklos „Aušvicas-Birkenau“ sukakčiai paminėti, kurios vyks sausio 23 dieną Jeruzalėje. Jis patvirtino, kad gavo pakvietimą, bet nebuvo nenumatyta jo kalba, todėl renginyje nedalyvaus.



Lenkų portalo wPolytice nuomone, Pasaulinis Holokausto Forumas „sukirptas pagal Putiną“. Čia rašoma, kad pasirodo vis daugiau žinių iš „užkulisių šio forumą, kurio pagrindinis organizatorius yra Rusijos oligarchas Viačeslavas Moše Kantor.“

„Mūsų šaltinio, artimo lenkų diplomatijai, žodžiais, visa ši vakaronė sukirpta pagal Putiną, ir būtent taip ją reikią vertinti. Būtent todėl, pirmiausiai, organizatoriai nesutiko, kad greta Didžiojo Ketverto ir Vokietijos atstovų pasisakytų Lenkijos prezidentas Andžejus Duda. Šį klausimą lėmė žydų organizacijos ir Izraelio pusė – be reikalo. Savo nepasitenkinimą dėl neatsiradusios vietos Lenkijos prezidentui perdavė taip pat amerikiečiai.“ - rašoma portale. 

Pažymima, kad renginio organizatoriai tiesiogiai pripažino, kad Rusija iškėlė ultimatumą: arba Putino kalba, arba Dudos. Lenkijos prezidento pašalinimas iš tribūnos buvo viena iš pagrindinių Rusijos pusės tikslų. Prezidentui Dudai buvo pasiūlyta pasisakyti pirmoje sesijoje, ne tokioje prestižinėje, bet Lenkija atsisakė, nes tai reikš, jų nuomone, žemesnį Lenkijos statusą. Tai būtų Rusijos istorijos traktavimo versijos pripažinimas. Lenkija nutarė nesivelti į šį žaidimą ir atsisakė dalyvauti renginyje ją žeminančiomis sąlygomis.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Čeputovič pareiškė, kad Lenkija į Izraelį siunčia savo atstovą.

Lenkijos radijas skelbia, kad renginys yra skirtas pažymėti karo nugalėtojas JAV, TSRS (Rusija jos teisių perėmėja), DB ir Prancūzijos, nutraukusias žydų genocidą. Prie šios grupės prisijungia Vokietija – kaip Holokausto kaltininkė. Ši koncepcija, Lenkijos diplomatijos nuomone, neatsižvelgia į pirmąjį karo etapą – Hitlerio ir Stalino paktą, agresiją prieš Lenkiją, Baltijos valstybes, Rumuniją ir Suomiją.

Lietuvos prezidentas vyks į Jeruzalę. Jo delegacijoje yra ponia Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė, kuri, mano nuomone, nuolatos skleidžia netiesą apie lietuvių tautą ir Lietuvą, žemina lietuvių tautos Didvyrių atmintį, kelia nepagrįstus reikalavimus Lietuvai dėl žydų turto, jų prarasto totalitariniams režimams okupavus Lietuvą (žiūr.nuorodas žemiau).


Interviu dienraščiui „Respublika“ buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras prof. Povilas Gylys dėl Gitano Nausėdos vizito į Jeruzalę pasakė: „ ... Izraelyje atsiranda sluoksniai, kurie mūsų tautą nori paversti žydšaudžių tauta. Netgi turint omeny tai, kad gelbėjusių žydus procentas Lietuvoje yra aukščiausias Europoje - turime daugiausiai pasaulio tautų teisuolių. Be to, iš visų Hitlerio okupuotų šalių vienintelėje Lietuvoje nebuvo įsteigti SS batalionai, nors tokius turėjo ir lenkai, ir estai, ir latviai. Reiškia, tuo metu Lietuvos elitas, įtakingesni žmonės, net esant dideliam spaudimui, visgi SS batalionų neįsteigė. Tai svarbus faktas. Kai mes diskutuojame, turėtume tai prisiminti.“ (...)

Gylys nurodė, kad „negeranoriški žmonės ignoruoja faktą, kad holokaustas įvyko tuo metu, kai šalis buvo okupuota. Lietuvos valstybės tuo metu nebuvo. Tai esminis faktas, kurį dalis žmonių sugeba ignoruoti. Dėl pavienių žmonių, pasidavusių godumui, kitokiems blogiems jausmams ir pasielgusių nežmoniškai, daryti lietuvių tautos žydšaudžių tauta, manau, yra labai neteisinga ir neperspektyvu. Lenkai netgi priėmė įstatymą, kuriuo numatyta baudžiamoji atsakomybė asmenims, viešai skelbiantiems, kad Lenkijos valstybė arba tauta yra kalta dėl nacių nusikaltimų.“

Dėl rengiamos Seimo rezoliucijos, kad okupuota Lietuvos valstybė holokauste nedalyvavo, o dėl atskirų asmenų atsakomybės turi spręsti teismas, Gylys pasakė:

„Nemaža mūsų elito dalis yra praradusi patriotizmo, tautinio sąmoningumo jausmą... tuo metu Lietuvos valstybės nebuvo. Tauta buvo be valdančių struktūrų. Tai buvo pavienių žmonių negeri veiksmai.“





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą