2021-03-26

BlackRock ima už gerklės Ameriką. Prof.V.Katasonovas

 

Bideno aplinkoje yra žmonės iš didžiausio finansinio holdingo.

Kalbėdami apie didįjį Amerikos verslą, žmonės dažniausiai galvoja apie Volstryto bankus. Tarp jų yra „JPMorgan Chase“, „Bank of America“, „Bank of New York Mellon“, „Citigroup“, „Goldman Sachs“, „Morgan Stanley“ ir „Wells Fargo“. Šiandien IT korporacijos taip pat tapo tokios pat didelės pagal finansinius parametrus ir įtakingos: „Amazon“, „Apple“, „Microsoft“, „Facebook“, „Google“.

Daug rečiau žmonės prisimena kelias milžiniškas investicines bendroves (fondus), kurios nenusileidžia pasaulyje žinomiausiems Amerikos brendams ir tuo pačiu yra pastarųjų akcininkės. Šios kompanijos (fondai) valdo astronominius aktyvus, perduodamus jiems trastiniam valdymui iš viso pasaulio.

Šiai finansinių monstrų grupei priklauso Vanguard Group, Inc., BlackRock, Fidelity Investments (FMR LLC), State Street, Price (T.Rowe) Associates Inc., Capital Research Global Investors, Capital International Investors, Capital World Investors ir kai kurios kitos. Ypač išsiskiria „didysis trejetas“: Vanguard Group, Inc., BlackRock ir State Street. Kiekviena iš jų yra finansinis holdingas, turintis daug dukterinių ir anūkinių struktūrų, užregistruotų JAV ir užsienyje.

2020 m. pabaigoje „BlackRock“, „Vanguard“ ir „State Street“ turtas sudarė 15 trln. USD, tai yra ekvivalentiška daugiau nei trims ketvirtadaliams JAV ekonomikos. Didžiojo trejeto superkorporacijos perėmė Amerikos ekonomikos sektorių kontrolę ir savo čiuptuvus išskleidė visame pasaulyje. Visų pirma, „didysis trejetas“ kontroliuoja nuo 73% iki 80% pasaulinės biržos fondų rinkos (ETF – exchange traded funds), valdo pilnai ar dalinai 45 iš 50 didžiausių ETF fondų.



Dar prieš tris-keturis metus šios trys kompanijos buvo vienos svorio kategorijos (dydis nuosavų aktyvų, trastinio valdymo aktyvų, pelno, kapitalizacijos). O pastaruoju metu išsiveržė į priekį kompanija BlackRock. 2021 m. vasario vidury jos valdomų aktyvų dydis buvo 8,7 trilijonų dolerių. BlackRock dalyvauja kapitaluose beveik visų kiek-nors reikšmingų amerikiečių kompanijų. Šis finansinis gigantas turi ne mažesnę 5% dalį 97,5% kompanijų, įeinančių į S&P 500 sąrašą.

2020 m. lapkričio mėn. Amerikos ekonominių laisvių projekto (AELP) rėmuose buvo parengtas pranešimas „The New Money Trust: How Large Money Managers Control Our Economy and What We Can Do About It“ (Naujas pinigų trestas: kaip didelių pinigų valdytojai kontroliuoja mūsų ekonomiką ir ką galime dėl jos padaryti). Pranešimo autorius - Graham Steele, buvęs San Francisko Federalinio rezervų banko darbuotojas.

Ataskaitoje teigiama, kad „Didžiojo trejeto“ kompanijos yra didžiausi 88% „S&P 500“ įmonių savininkai. Pavyzdžiui, „Didysis trejetas“ valdo didžiausius paketus akcijų tokių kompanijų, kaip „Apple“, „JPMorgan Chase“ ir „Pfizer.“ Pranešimo autorius reiškia susirūpinimą dėl „didžiojo trejeto“ kontrolės Amerikos gyvenime. Barackui Obamai būnant prezidentu, Finansinio stabilumo priežiūros taryba (FSOC) bandė suvaldyti Didžiojo trejeto plėtrą, tačiau „BlackRock“ ir kiti investiciniai holdingai atmetė visus finansų reguliuotojų reikalavimus.

Valdant prezidentui D.Trumpui nebuvo jokių ypatingų bandymų pažaboti Didžiojo trejeto, o paskelbus „pandemiją“ BlackRock Corporation pavyko pakilti į naujas aukštumas. 2020 m. kovo mėn. JAV Kongresas nusprendė dėl ekonomikai ir gyventojams skirtos pagalbos paketo, kurio suma viršija 2 trln. USD. Viena iš pagalbos Amerikos verslui formų buvo JAV iždo sukurtos specialios paskirties kompanijos (Special Purpose Vehicles – SPV). Šios kompanijos turi gauti paskolas iš JAV federalinio rezervo ir šiuos pinigus panaudoti verslo vertybiniams popieriams pirkti rinkoje, remdamos Amerikos verslą. SPV valdyti paskirta „BlackRock“ korporacija. Tiesą sakant, ji pradėjo valdyti FRS pinigus.

AELP iniciatyvos dalyviai išreiškė viltį, kad Bideno administracija suformuos struktūrą, kuri tandeme su JAV Kongresu sugebės pažaboti minėtus investicinius holdingus, bet įvyko atvirkščiai. BlackRock tik sustiprino savo pozicijas ir pasirengusi pajungti sau Ameriką. Mažiausiai trys rimti žmonės iš BlackRock atsirado valdžios piramidės viršuje po to, kai Džo Bidenas tapo JAV prezidentu.

Svarbiausia figūra yra Brianas Deese'as. Jis paskirtas Nacionalinės ekonomikos tarybos (NEC) direktoriumi. Ši struktūra egzistuoja nuo 1993 m. ir turi vyriausybinės agentūros statusą JAV administracijoje. Tarybos funkcijos apima ekonomikos politikos darbo koordinavimą, analitinių ataskaitų ir prezidento sprendimų projektų rengimą, vykdomos politikos rezultatų stebėjimą. Be Tarybos direktoriaus, taip pat yra pirmininkas, kuris visada yra JAV prezidentas.

Brianas Christopheris Deesas turi gerą patirtį. Jis buvo vyresnysis prezidento Obamos patarėjas, direktoriaus pavaduotojas ir Valdymo ir biudžeto biuro direktorius. O prezidentaujant Donaldui Trumpui jis dirbo „BlackRock“, vadovaudamas Tvarių investicijų skyriui ir vertindamas projektus, pagrįstus ESG (aplinkos, socialinio, įmonių valdymo) rodikliais. Ir tai nėra atsitiktinumas. Būdamas vyresniuoju prezidento Baracko Obamos patarėju, jis buvo pagrindinis asmuo ruošiant JAV 2015 m. gruodžio mėn. Paryžiaus klimato konferenciją. Dirbdamas „BlackRock“, Brianas Deesas paruošė investicijų holdingą tam laikotarpiui, kai JAV grįš prie Paryžiaus susitarimo (D.Trumpas 2016 m. teigė, kad Jungtinės Valstijos nedalyvaus susitarime). Stebėtojai mano, kad Brianas Deese'as bus dešinioji Amerikos prezidento ranka įgyvendinant Paryžiaus susitarimą, o BlackRock taps pagrindine ekonomikos „žaliųjų pertvarkymų“ priemone ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje.

Antroji figūra - Wally Adeyemo. Jis paskirtas iždo sekretoriaus Janet Yellen pavaduotoju. Išeivis iš Nigerijos. Jis buvo Obamos fondo prezidentu (nuo 2019 m.), JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimams pavaduotoju, Nacionalinės ekonomikos tarybos direktoriaus pavaduotoju. Anksčiau jis dirbo iždo sekretoriaus padėjėju tarptautinėms rinkoms ir plėtrai, dar anksčiau buvo „BlackRock“ vyresnysis patarėjas.

Trečioji figūra - Michaelas Pyle'as. Jis paskirtas viceprezidentės Kamalos Harris vyriausiuoju patarėju ekonomikos klausimais. Turi patirties valstybinėse įstaigose. Baracko Obamos laikais jis penkerius metus dirbo prezidento administracijoje. Tada jis išvyko į „BlackRock“, kur perėmė vyriausio investavimo stratego pareigas.

Amerikos žiniasklaida kandidatu į Bideno komandą įvardijo dar vieną asmenį iš „BlackRock“. Tai Thomas E. Donilonas. Jis dirbo Karterio, Klintono, Obamos vyriausybėse, įskaitant JAV valstybės departamento štabo viršininku. Vadovaujant Obamai, 2010–2013 m. jis dirbo nacionalinio saugumo patarėju, po to išėjo į „BlackRock“. Dabar jis vadovauja BlackRock Investment Institute – pagrindiniam firmos analitiniam centrui. Vienu metu jis buvo vadinamas kandidatu į CŽV direktoriaus postą.

Jei prieš ketverius metus Donaldą Trumpą apsupo žmonės iš „Goldman Sachs“ banko, tai dabar žmonės iš „BlackRock“ susirinko aplink Džo Bideną. Neabejotina, kad „BlackRock“ yra sunkesnio svorio kategorijos žaidėjas nei garsusis „Goldman Sachs“.

https://www.fondsk.ru/news/2021/03/25/blackrock-beret-ameriku-za-gorlo-53225.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą