2022-12-02

Vokietijos žlugimas būtų ir Europos nesėkmė. PROF. EBERHARD HAMER

 

Buvęs Vokietijos eksporto perteklius visada buvo ir Europos perskirstymo potencialas. Daugiau nei 20 metų trukusį nuolatinį eksporto perteklių Europoje "kompensavo" daugumos kitų Europos valstybių narių, ypač Graikijos, Italijos, Prancūzijos ir Ispanijos, deficitas.

Tačiau ne visos ne Europos šalys toleravo Vokietijos eksporto perteklių, ypač JAV nuo D. Trumpo laikų.

Savo rinkimų kampanijos šūkiu "Pirmiausia - Amerika" jis norėjo sustabdyti didėjantį JAV įsiskolinimą dėl nuolat augančio eksporto deficito, ypač Kinijos ir Vokietijos atžvilgiu. Kad tai pasiektų, jis buvo pasirengęs panaudoti visas nesąžiningas ekonominio karo priemones: sankcijas, draudimus, diskriminaciją, baudžiamąsias bylas, grobstymą, kontrolę. Jo kovos dėmesio centre buvo sėkminga, pagal kokybę pirmaujanti Vokietijos automobilių pramonė. Ji buvo kaltinama tariamu sukčiavimu išmetamųjų teršalų srityje, nuteista vis didesnėmis milijoninėmis baudomis, persekiojama ir net turėjo įsileisti (VW) JAV kontrolės komisarus į savo valdybos patalpas.

Sankcijos Rusijai taip pat buvo nukreiptos prieš Vokietijos ekonomiką


Sankcijos Rusijai taip pat buvo nukreiptos prieš Vokietijos ekonomiką. Padedant ES ir pačiai Vokietijos vyriausybei, buvo nutrauktas pigios rusiškos energijos tiekimas Vokietijos ekonomikai, net susprogdinti dujotiekiai, kad Vokietija būtų priversta pirkti tris kartus brangesnes amerikietiškas nešvarias "fracking" dujas. Nuo to laiko Vokietijos pramonės energijos sąnaudos tarptautinėje konkurencijoje buvo aštuonis kartus didesnės nei JAV, o tarptautinis mūsų pramonės žlugimas užprogramuotas vien dėl energijos sąnaudų.

Pagal savo įstatus Europos Sąjunga neturi savo mokesčių teisės, bet yra priklausoma nuo suverenių valstybių narių narystės įnašų. Todėl ji gali daryti tik tas išlaidas, kurioms pritaria valstybės narės.

Pagal savo įstatus ES negali prisiimti skolų ar finansuoti valstybės, t. y. ES lėšomis išlaikyti bankrutuojančių valstybių. Abu draudimai buvo pažeisti padedant A. Merkel. Valstybės finansavimas buvo vadinamas ESM fondo "stabilizavimo pagalba", visų pirma siekiant išsaugoti Italijos korupciją ir prabangų išlaidavimą, kad būtų išvengta valstybės bankroto, kuris tuo pačiu būtų lėmęs euro zonos bankrotą.

ES įdomi tik todėl, kad leidžia gauti Vokietijos pinigų

Draudimas skolintis buvo pažeistas patvirtinus neįsivaizduojamai dideles skolas (750 mlrd. eurų) už neįvardytą "naująjį ekologinį susitarimą", o vėliau - už "Corona" išmokas, už kurias ES apskritai nebūtų atsakinga, bet kurias pasisavino, kad abejotinomis kainomis nupirktų vakcinų ir kaukių prabangiomis kainomis ir įvestų trumpalaikio darbo išmokas visoms ES šalims. A. Merkel leido visa tai daryti ir taip ne tik neleistinai išplėtė ES kompetenciją, bet ir padarė nepataisomą žalą savo šaliai, nes: Vokietija turi būti atsakinga ir sumokėti daugiau nei 26 proc. mokėjimų bankrutuojančioms šalims ir prisiimtų skolų. Visa ši nauda Europai galėjo būti pateisinta ir įgyvendinta tik remiantis Vokietijos ekonominiu pajėgumu. Iki šiol ES nuolat finansavo perskirstymo išmokas Vokietijos sąskaita ir taip vis padėdavo bankrutuojančioms valstybėms.

S. Berlusconi tai pavadino atvirkščiai: ES mums įdomi tik todėl, kad suteikia galimybę naudotis Vokietijos pinigais!


Tiesą sakant, ES politinis biuras turėjo apsaugoti Vokietiją nuo JAV sankcijų dėl savo interesų, kad Vokietija išliktų stipri mokėtoja. Tai, kad L. von der Leyen paklusnumą JAV laikė svarbesniu už ištikimybę europiečiams, kurių vardu ji tariamai veikia, tikriausiai susiję su tuo, kad ji buvo ne išrinkta, o paskirta aukštesnės valdžios.

Vokietija visiems laikams prarado pigios energijos bazę

Vis dėlto nesuprantama, kodėl ES, priimdama Amerikos sankcijas, tariamai norėjo ekonomiškai pakenkti Rusijai, bet iš tikrųjų labiau pakenkė Vokietijai nei Rusijai. Rusijai pavyko kompensuoti energijos boikotą didinant kainas ir dabar ji turi daugiau pajamų iš energijos nei anksčiau. Kita vertus, Vokietija visam laikui prarado savo pigios energijos bazę. Dėl papildomų energijos sąnaudų jos ekonomika žlunga arba emigruoja, ir bet kuriuo atveju ji nebegali išsilaikyti tarptautinėje konkurencijoje. Taigi ES padėjo sugriauti Vokietijos ekonominį pagrindą ir dėl Vokietijos žlugimo praranda ne tik pagrindinę visų ES paslaugų mokėtoją, bet ir savo tarptautinį kreditingumą.

A. Merkel bankrutuojančių šalių finansavimas ir leidimas ES prisiimti didelio masto skolą sukėlė siaubą visiems Vokietijos ekonomistams ir dabar, kai Vokietijos ekonomika žlunga, tampa ne tik Vokietijos, bet ir Europos griuvėsiais, todėl krizė ištiko ne tik Vokietiją, bet ir Europą.

Visos trys kaltininkų grupės - JAV, ES ir pati Vokietijos vyriausybė - pasirūpino, kad Vokietijos, taigi ir ES, žlugimas būtų ne tik trumpalaikis ir laikinas, bet ir nuolatinis:

Vokietijos žlugimas visam laikui

- Dujotiekio "North Stream" susprogdinimas, Bideno valia, ne tik laikinai, bet ir visam laikui padarė neįmanomą pigių rusiškų dujų tiekimą.

- Dėl JAV įvestų ir ES įgyvendinamų sankcijų Rusijai Vokietija buvo atkirsta ne tik nuo rusiškų dujų tiekimo, bet ir nuo ketvirtadalio visų importuojamų žaliavų, o tai sukėlė ne tik laikiną, bet ir nuolatinę infliaciją.

- ES ne tik be teisinio pagrindo atliko nuolatinius mokėjimus bankrutuojančiai Ukrainai, bet ir pažadėjo atstatymą, dėl kurio valstybėms narėms teks daugiau kaip 700 mlrd. eurų išlaidų našta, neturėdama jokio šių pažadų ir skolų padengimo.


- Mūsų žaliųjų vadovaujama vyriausybė, priešingai nei mūsų kaimynai europiečiai, atmeta ne tik esamą iškastinį energijos pakaitalą, bet ir pigiausios energijos (branduolinės energijos - net ir jos tęstinumo) pertvarkymą ir dėl to sutinka ne tik su nuolatinėmis aukštomis energijos kainomis, bet ir su mūsų energetikos sistemos žlugimu.

- Iki šiol kiekviena šalis galėjo užkirsti kelią beprotiškiems ES sprendimams (vienbalsiškumas). Tačiau būtent Scholzas kovoja už daugumos sprendimus, kad 23 paramą gaunančios šalys galėtų savo nuožiūra išnaudoti tik keturias grynąsias paramos teikėjas per ES.

- Jei Vokietija, taigi ir ES, patirs ekonominį krachą, bankrutavusios Pietų Europos šalys nebegalės finansuoti savęs rinkoje, todėl jos taps ne tik pernelyg įsiskolinusios, bet ir nemokios. Pirmųjų valstybių narių bankrotas ne tik suskaldys ES, bet ir sukels euro griūtį - galbūt net sunaikins eurą. Europos pinigų sistemos žlugimas privers ne tik reformuoti pinigų sistemą, bet ir per daug išpūstą ES.

2023 m. bus lemtingi metai

Todėl dabartinis Vokietijos gerovės žlugdymas ne tik sukels trumpalaikį Vokietijos žlugimą, bet ir sukels abejonių dėl pačių ES, kuri dabar virto perskirstymo katilu Vokietijos sąskaita, pamatų. "Jei per ES nebegalima gauti Vokietijos pinigų, ES nebeįdomi", daugelyje valstybių narių kils nusivylimas, pyktis ir kova dėl perskirstymo, o tai taip pat privers susilpninti perteklinę ES biurokratiją.

Džiaugsmingų gavėjų bendruomenei niekada nebuvo naudinga apiplėšti pagrindinį donorą. Nuskurdusi Vokietija nebepalaiko ES, nebepadeda bankrutavusioms valstybėms gauti naujų paskolų, todėl tapo joms nebereikalinga.

Todėl "didysis posūkis", kurį sąmoningai sukėlė šviesoforo koalicija, pakeis ne tik Vokietiją, bet ir Europą. 2023 m. bus lemtingi metai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą