2018-09-21

Moravieckis: įmanomas tik laisvanoriškas pabėgėlių priėmimas


Lenkijos radijas pranešė, kad rugsėjo 20 dieną ES vadovų susitikimo Zalcburge metu Lenkija ir kitos Višegrado valstybės atsisakė bet kokių pabėgėlių priėmimo schemų.

Lenkijos premjeras Moravieckis pasakė: „Pagal pareikštus principus priėmimas kokių bebūtų pabėgėlių gali vykti tik laisvanoriškai. Lenkijai nebus įmanoma primesti kokią-nors pabėgėlių priėmimo schemą. Tai tvirta Lenkijos pozicija, kurią palaikė Višegrado grupės šalys. Ir ši mūsų pozicija čia buvo pilnai palaikyta“.



Zalcburge Moravieckis pasakė, kad lemiamą reikšmę turi ES išorės sienų apsauga. Jis pabrėžė, kad ES iki šiol veikia susitarimai, kurie buvo suderinti birželio mėn. įvykusio pasitarimo metu – tai yra prieštaraujama prieš priverstinį pabėgėlių priėmimą ir sutinkama su laisvanoriška šalių solidarumo forma.


Pasitarimo metu buvo svarstomos galimybės sukurti dešimt tūkstantinę ES pasienio tarnybą iki 2020 metų, sustiprinti jos įgaliojimus, kad jos tarnautojai savarankiškai galėtų ginti išorines ES sienas. Šis klausimas sukėlė prieštaravimus tarp ES šalių vadovų. Vengrija ir Bulgarija atsisakė palaikyti šį siūlymą. Vengrijos premjero Orbano žodžiais, Frontex neapgynė kol kas nei vieno metro ES, sienos, tuo tarpu Vengrijos pasieniečiai gina šimtus kilometrų ES sienos.

Lenkijos vyriausybė skaito, kad kol nėra suderintas ES biudžetas 2020 metams, sunku priimti susitarimus dėl sukūrimo ES pasienio tarnybos.

Moravieckis pabrėžė, kad Lenkija siūlo didelę paramą. „Mes pasiruošę padėti: nusiųsti mūsų pasieniečius, paruošti mokymo programas ir siūlome tiesioginio investavimo programas“, - pasakė jis.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą