2021-04-05

Švabo šeimos vertybės. Johnny Vedmore (straipsnio vertimas) 3d.

 


Ar tikrasis Klausas Schwabas yra geras senas dėdė, norintis padaryti gera žmonijai, ar jis iš tiesų yra nacių kolaboranto sūnus, kuris naudojo vergišką darbą ir padėjo naciams sukurti pirmąją atominę bombą? - klausia Johnny Vedmore'as savo tyrime, paskelbtame portale Unlimited Hangout.

Vertimo tęsinys. Vertimo pradžia: 1 dalis, 2 dalis.

Nuotrauka: Pietų Afrikos Respublikos branduolinė bomba sandėlyje.


Technokrato iškilimas

Šveicarijos kompanija „Sulzer“, įkurta 1834 m., pirmą kartą išgarsėjo, kai 1906 m. pradėjo gaminti kompresorius. Iki 1914 m. šeimos valdoma įmonė įėjo į „trijų akcinių bendrovių“ sudėtį, iš kurių viena buvo oficiali kontroliuojančioji bendrovė (oficialiu holdingu, A.L.). 1930-aisiais Sulzerio pelnas nukentėjo per didžiąją depresiją ir, kaip ir daugelis tuometinių verslų, susidūrė su savo darbuotojų trikdžiais ir pramoniniais veiksmais.



Antrasis pasaulinis karas taip nepalietė Šveicarijos, kiek jos kaimynes, tačiau ekonomikos bumas lėmė išaugusią Sulzer galią ir dominavimą rinkoje. 1966 m., prieš pat Klausui Schwabui atvykstant į „Escher-Wyss“, Šveicarijos turbinų gamintojai Winterthure pasirašė bendradarbiavimo sutartį su broliais Sulzeriais. Sulzer ir Escher-Wyss pradėjo jungtis 1966 m., kai Sulzer įsigijo 53% bendrovės akcijų. Kompanija Escher-Wyss AG oficialiai tapo Sulzer Escher-Wyss AG 1969 metais, kada jos akcijas įsigijo broliai Sulzeriai.

Prasidėjus susijungimui, pradėta „Escher-Wyss“ restruktūrizacija, ėmė dirbti Escher-Wyss. Dr. H. Schindleris ir W. Stoffelis atsistatydino iš direktorių valdybos, kuriai ėmė vadovauti Georgas Sulzeris ir Alfredas Schaffneris. Dr. Schindleris 28 metus buvo „Escher-Wyss“ direktorių tarybos nariu ir beveik visą savo tarnybos laiką dirbo kartu su Eugenu Schwabu. Vėliau Peteris Schmidheiny perėmė Escher-Wyss direktorių valdybos pirmininko pareigas, tęsdamas Schmidheiny šeimos valdymą įmonės vadovams.

Restruktūrizavimo proceso metu buvo nuspręsta, kad Escher-Wyss ir Sulzer sutelks dėmesį į atskiras mašinų gamybos sritis, o Escher-Wyss gamyklos pirmiausiai dirbs hidraulinių jėgainių statyboje, įskaitant turbinas, akumuliacinius siurblius, atbulinės eigos mašinas, uždarymo įtaisus ir vamzdynus, taip pat garo turbinas, turbokompresorius, garinimo sistemas, centrifugas ir mašinas popieriaus ir celiuliozės pramonei. „Sulzer“ koncentruosis į šaldymo pramonę, taip pat garo katilų statybą ir dujų turbinas.

1968 m. Sausio 1 d. naujai pertvarkyta Sulzer Escher-Wyss AG buvo prezentuota viešai ir bendrovė tapo racionalizuota, o tai buvo būtina dėl kelių didelių įsigijimų. Tai apėmė glaudų bendradarbiavimą su grupe Šveicarijos elektrotechnikos kompanijų Brown Boveri, kuri taip pat dirbo naciams, tiekdama vokiečiams dalį jų U-boat (povandeninių laivų, A.L.) technologijos, naudojamos per Antrąjį pasaulinį karą. Brownas Boveri taip pat buvo apibūdinamas kaip „su gynyba susiję elektros rangovai“ ir manė, kad Šaltojo karo ginklavimosi varžybos yra naudingos jų verslui.

Sujungus ir reorganizavus šiuos Šveicarijos mašinų gamybos milžinus, jų bendradarbiavimas pasiteisino unikaliais būdais. Per 1968 m. Žiemos olimpines žaidynes Grenoblyje Sulzer ir Escher-Wyss naudojo 8 šaldymo kompresorius tonoms dirbtinio ledo pagaminti. 1969 m. abi įmonės kartu padėjo pastatyti naują keleivinį laivą, pavadintą „Hamburg“. Tai buvo pirmasis laivas pasaulyje, pilnai kondicionuojamas dėka kombinacijos Sulzer Escher-Wyss kondicionierių.

1967 m. Klausas Schwabas oficialiai įsiveržė į Šveicarijos verslo bendruomenės sceną ir ėmė vadovauti jungimuisi tarp Sulzer ir Escher-Wyss, taip pat sudarė pelningą aljansą su Brown Boveri ir kitais. 1967 m. gruodžio mėn. Klausas Ciuricho renginyje kalbėjo geriausių Šveicarijos mašinų inžinerijos organizacijų nariams; iš Šveicarijos mašinų ir metalo gamintojų darbdavių asociacijos ir Šveicarijos mašinų gamintojų asociacijos.

Savo kalboje jis teisingai numatė kompiuterių integravimo į šiuolaikinę Šveicarijos mašinų inžineriją svarbą, teigdamas, kad:

„1971 m. produktai, kurių šiandien net nėra rinkoje, gali sudaryti iki ketvirtadalio pardavimų. Tai reikalauja, kad įmonės sistemingai ištirtų galimus pokyčius ir nustatytų rinkos spragas. Šiandien 18 iš 20 didžiausių mūsų mašinų pramonės įmonių turi planavimo skyrius, kuriems patikėtos tokios užduotys. Žinoma, kiekvienas turi pasinaudoti naujausiomis technologijomis, o kompiuteris yra viena iš jų. Daugybė mažų ir vidutinių mūsų mašinų pramonės įmonių eina bendradarbiavimo keliu arba naudojasi specialių duomenų apdorojimo paslaugų teikėjų paslaugomis“.

Kompiuteriai ir duomenys, anot Schwabo, akivaizdžiai buvo laikomi svarbiais ateičiai, ir tai buvo dar labiau prognozuota reorganizuojant Sulzer Escher-Wyss jų susijungimo metu. Šiuolaikinė Sulzer svetainė atspindi šį vertą dėmesio krypties pasikeitimą, teigdama, kad 1968 m.: „Medžiagų technologinė veikla yra intensyvesnė [Sulzerio] ir sudaro pagrindą medicinos technologijų gaminiams. Pradeda ryškėti esminis perėjimas iš mašinų gamybos įmonės į technologijų korporaciją “.

Klausas Schwabas padėjo Sulzerį Escherį-Wyssą paversti ne tik mašinų gamybos milžinu, bet ir paversti technologijų korporacija, dideliu greičiu judančią į aukštųjų technologijų ateitį. Taip pat reikėtų pažymėti, kad Sulzer Escher-Wyss pakeitė dar vieną savo verslo kryptį, kad padėtų „sudaryti pagrindą medicinos technologijų gaminiams“. Ši sritis anksčiau nebuvo minima kaip tikslinė Sulzer“ ir (arba) „Escher-Wyss“ šaka.



Tačiau technologinė pažanga nebuvo vienintelis atnaujinimas, kurį Klausas Schwabas norėjo įdiegti „Sulzer Escher-Wyss“, jis taip pat norėjo pakeisti įmonės požiūrį į jų verslo valdymo stilių. Schwabas ir jo artimi kolegos diegė visiškai naują verslo filosofiją, kuri leistų „visiems darbuotojams priimti motyvacijos imperatyvus ir užtikrinti lankstumo ir manevringumo jausmą“.

Būtent čia, šeštojo dešimtmečio pabaigoje, matome, kad Klausas tampa viešesne figūra. Šiuo metu Sulzer Escher-Wyss taip pat susidomėjo labiau nei bet kada anksčiau bendravimu su spauda. 1969 m. sausio mėn. Šveicarijos gigantai surengė viešą konsultacinę sesiją pavadintą „Mašinų pramonės spaudos diena“, kurioje daugiausia buvo nagrinėjami klausimai apie įmonės valdymą. Renginio metu Schwabas pareiškė, kad įmonės, naudojančios autoritarinius verslo valdymo stilius, „nesugeba iki galo suaktyvinti „žmogiškojo kapitalo“- argumentą, kuris jis naudojo daugelyje progų 1960-ųjų pabaigoje.


Plutonis ir Pretorija

Escheris-Wyss buvo pionieriai kai kuriose iš svarbiausių elektros energijos gamybos technologijų. Kaip pažymi JAV energetikos departamentas savo dokumente apie hidroelektrinėse ir atominėse elektrinėse naudojamą prietaisą „Supercritical CO2 Brayton Cycle Development (CBC)“, „Escher-Wyss buvo pirmoji žinoma įmonė, kuri pradėjo kurti turbokompresorių CBC sistemoms, pradedant 1939 m.“ Toliau teigiama, kad buvo sukurtos 24 sistemos, „Escher-Wyss suprojektavo galios keitimo ciklus ir pastatė turbokompresorių visiems, išskyrus 3“. Apie 1966 metus, prieš pat atėjimą Schwab į Escher-Wyss ir prasidedant susiliejimui su Sulzer helio kopresorius Escher-Wyss buvo sukurtas korporacijai La Fleur ir tęsė Braitono ciklo evoliuciją. Apie 1986 metus ši technologija vis dar turėjo svarbią reikšmę karinei pramonei. Bepiločiai skraidantys aparatai su branduoliniu varikliu yra aprūpinti branduoliniu Braitono ciklo reaktorių su helio šaldymu. 

Escher-Wyss dalyvavo gaminant ir diegiant branduolinę technologiją bent jau 1962 m., kaip rodo šis „šilumokaičio įrenginys atominei elektrinei“ ir šis 1966 m. patentas „branduolinis reaktorius dujų turbinos įrenginio su avariniu aušinimu“. Schwabui palikus Sulzer Escher-Wyss kompanija Sulzer taip pat padėjo sukurti specialius turbokompresorius urano sodrinimui, išgaunant reaktorių kurą.

Kai 1967 m. Klausas Schwabas prisijungė prie Sulzer Escher-Wyss ir pradėjo bendrovės reorganizaciją į technologinę korporaciją, dalyvavimas Sulzer Escher-Wyss tamsiuose aspektuose globalaus branduolinių ginklų lenktyniavime tapo pastebimesnis. Prieš tai, kai Klausas ėmė dalyvauti, Escher-Wyss dažnai koncentravosi į pagalbą projektuojant ir kuriant detales civiliniam naudojimui branduolinės technologijos, pavyzdžiui, gavybai branduolinės energijos. Tačiau, atėjus nekantriam misterius Švabui atėjo ir kompanijos dalyvavimas neteisėtame branduolinio ginklo technologijų platinime. Iki 1969 m. Escher Wyss buvo visiškai integruota į Sulzer ir jie buvo perregistruoti į Sulzer AG, atsisakant istorinio pavadinimo Escher-Wyss.

Galiausiai Šveicarijos valdžios institucijų ir žmogaus vardu Peter Hug atliktos peržiūros ir ataskaitos dėka paaiškėjo, kad Sulzeris Escheris-Wyssas 1960-aisiais pradėjo slapta įsigyti ir gaminti svarbiausias branduolinių ginklų dalis. Bendrovė, kol Schwabas buvo valdyboje, tamsiausiais apartheido režimo metais taip pat pradėjo vaidinti lemiamą vaidmenį kuriant Pietų Afrikos nelegalią branduolinio ginklo programą. Klausas Schwabas buvo pagrindinė figūra kuriant įmonės kultūrą, kuri Pretorijai padėjo sukurti šešis branduolinius užtaisus ir iš dalies surinkti septintąjį*.



Ataskaitoje Peteris Hugas apibūdino, kaip „Sulzer Escher Wyss AG“ (po susijungimo vadinama tiesiog „Sulzer AG“) pateikė gyvybiškai svarbius komponentus Pietų Afrikos vyriausybei ir rado įrodymų apie Vokietijos vaidmenį remiant rasistinį režimą, taip pat atskleidė, kad Šveicarijos vyriausybė „Žinojo apie neteisėtus sandorius, tačiau toleravo juos tylėdama“, tuo tarpu aktyviai palaikydamas kai kuriuos iš jų arba kritikavo juos tik iš širdies“. Hugo ataskaita galiausiai buvo pateikta veikale pavadinimu: „Šveicarija ir Pietų Afrika 1948–1994 m. - Šveicarijos federalinės tarybos užsakymu parengta NFP 42+ galutinė ataskaita“, kurį sudarė ir parašė Georgas Kreisas ir paskelbė 2007 m.

Iki 1967 m. Pietų Afrika pasistatė reaktorių plutonio gamybai SAFARI-2, esantį Pelindaboje. „SAFARI-2“ buvo sunkiojo vandens reaktorius, kuris naudojo gamtinį uraną ir buvo aušinamas natriu. Ši urano gamyba, naudojant sunkųjį vandenį rodo, kad buvo naudojama ta tai technologija, kurią naciai naudojo padedami Escher-Wyss. Tai gali paaiškinti, kodėl Pietų Afrika iš pat pradžių pasikvietė Escher-Wyss. Tačiau 1969 m. Pietų Afrika atsisakė sunkiųjų vandenų reaktoriaus projekto Pelindaboje, nes jis išeikvojo resursus iš urano sodrinimo programos, pradėtos 1967 m.


Pietų Afrikos respublikos branduolinė bomba sandėlyje

1970 m. Escher-Wyss neabejotinai buvo tampriai susijusi su branduolinėmis technologijomis, kaip matyti iš Baden-Württemberg Landesarchivs turimų įrašų. Įraše pateikiama išsami viešųjų pirkimų proceso informacija ir pateikiama informacija apie derybas dėl premijų skyrimo su konkrečiomis bendrovėmis, dalyvaujančiomis branduolinių technologijų ir medžiagų pirkimuose. Nurodytos bendrovės yra: NUKEM; Uhde; Krantzas; Preussag; Escher-Wyss; Siemens; Rheintal; Leyboldas; Lurgi; ir liūdnai pagarsėjęs „Transnuklear“.

Šveicarai ir pietų afrikiečiai turėjo glaudžius ryšius viso šio istorijos periodo metu, kai žiauriam Pietų Afrikos režimui buvo sunku rasti artimus sąjungininkus. Iki 1977 m. lapkričio 4 d. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją 418, kuria Pietų Afrikai buvo nustatytas privalomas ginklų embargas - embargas, kuris nebuvo visiškai panaikintas iki 1994 m.

Georgas Kreisas, išsamiai įvertindamas Hug ataskaitą, nurodė:

„Tai, kad valdžios institucijos laikėsi laisse-faire požiūrio net po 1978 m. gegužės mėn., išryškėja pasikeitus laiškais tarp Anti-Apartheido judėjimo ir DFMA 1978 m. spalio / gruodžio mėn. Kaip paaiškina Hugo tyrimas, Šveicarijos apartheido judėjimas atkreipė dėmesį į Vokietijos pranešimus, pagal kuriuos Sulzeris Escheris-Wysasas ir BBC pavadinta kompanija tiekė Pietų Afrikos urano sodrinimo gamyklai dalis ir pakartotinius kreditus ESCOM, į kuriuos taip pat buvo įtraukta nemaža Šveicarijos bankų įmoka. Šie teiginiai sukėlė klausimų, ar Federalinė taryba, atsižvelgdama į esminę JT embargo paramą, neturėtų paskatinti nacionalinio banko ateityje nebeteikti kreditų ESCOM.“

Šveicarijos bankai padėjo finansuoti Pietų Afrikos lenktynes už branduolinį ginklą o iki 1986 m. Sulzer Escher-Wyss sėkmingai gamino specialius kompresorius urano sodrinimui.

1 dalis2 dalis3 dalis4 dalis.


*Priedas: Pietų Afrikos respublikai atominę bombą kurti padėjo Izraelis.


1970-siais slaptas PAR ir Izraelio bendradarbiavimas tapo dar intensyvesnis, ji buvo vykdomas prisidengiant kooperacija gaminant konvencinius ginklus. Tikslūs duomenys šia tema iki šiol nepasiekiami, bet žinoma, kad PAR pateikė į šią šalį 300 tonų urano rūdos. Tuomet PAR buvo daug Izraelio mokslininkų, tarp kurių „Izraelio Oppenheimeris“ - E.D.Bergman. Nuo 1974 iki 1977 m. PAR atominė agentūra atliko visus būtinus darbus sukūrimui paprasčiausio patrankos sviedinio tipo užtaiso. Tokioje konstrukcijoje skylanti medžiaga padalinta į dvi dalis: „užtaisą“ ir „taikinį“. Šovimas „užtaiso“ į „taikinį“ sukuria kritinę masę ir paleidžia grandininę reakciją. Tokio tipo bomba buvo numesta ant Hirosimos. Tuo pačiu metu buvo sukurtos kompiuterinės programos būtinos skaičiavimams, medžiagų testavimui.

https://inosmi.ru/africa/20111031/176897966.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą