2022-07-28

"Papier ist überall": Kai vokiečiams ims trukti tualetinio popieriaus. Šluostymo alternatyvos Rablė metodais

 


Die Zeit rašoma, kad popieriaus fabrikanto Juergen Schaller nuomone Vokietijai dėl dujų stygiaus ims trukti tualetinio popieriaus. Popieriui gaminti reikia daug vandens, elektros energijos ir dujų. Gamintojas pasakoja, ko pramonė tikisi žiemą ir kokių produktų gali trūkti. Prelegento nuomone, rusiškų dujų trūkumas gali turėti įtakos popieriaus pramonei, kuri gamina viską - nuo laikraščių ir makaronų pakuočių iki tualetinio popieriaus.


Nuo ketvirtadienio Rusijos dujotiekiu "Nord Stream 1" vėl teka dujos, nors ir mažesniu pajėgumu. Bavarijos popieriaus asociacijos valdybos pirmininkas ir Bavarijos popieriaus fabriko "Carl Macher" generalinis direktorius Jürgenas Schalleris tikrai nesijaučia palengvėjęs dėl atnaujintos pasiūlos. "Man krizė dar nesibaigė. Dujų vis dar gali pritrūkti. Man tikrai įdomu, ar Rusija nežaidžia su Europa", - sakė jis laikraščiui "Die Zeit".

Jei popieriaus pramonė bus priversta nutraukti veiklą, tai turės įtakos daugeliui gyvenimo sričių. Pasak Schallerio, popieriaus yra beveik visur. Pirmas dalykas, kurį dauguma žmonių prisimena, yra tai, kad ant jo spausdinami laikraščiai. "Tačiau mes taip pat kalbame apie pakavimo popierių, kuris yra būtinas maisto produktams laikyti ar gabenti. Net vaistai pakuojami į kartoną su įdėklu. Tačiau kartonas taip pat naudojamas daugeliui higienos gaminių, pavyzdžiui, tualetiniam popieriui gaminti", - sako Bavarijos popieriaus asociacijos generalinis direktorius.

Popieriaus gamyba reikalauja daug energijos, nes jai reikia vandens, elektros energijos, šilumos ir darbuotojų. Šie procesai yra nusistovėję ir tiksliai sureguliuoti, todėl jų negalima pakeisti per vieną naktį. Šiuo metu nežinia, kas nutiks popieriaus pramonei, jei į Vokietiją ilgą laiką nebus tiekiamas pakankamas rusiškų dujų kiekis. "Turime tikėtis, kad tam tikru metu dujų tiekimas mūsų pramonei bus ribotas. Manau, kad tada turėsime šiek tiek sulėtinti tempą", - siūlo A. Schalleris. Tačiau tai padaryti nėra lengva. "Popieriaus mašina gali sumažinti gamybos apimtis tik iki tam tikro lygio, nes gamyba sulėtėja. Kyla klausimas, ar įmonėms tai bus ekonomiškai naudinga", - abejoja jis.

Jei popieriaus pramonė pradėtų naudoti 30 proc. mažiau dujų nei įprastai, jo įmonei tikriausiai tektų kelioms dienoms sustabdyti mašinas. Jį išjungti ir paleisti iš naujo užtruks ilgai, tačiau tai įmanoma. "Tačiau tada tikriausiai teks kalbėti apie perėjimą prie darbo ne visą darbo dieną. Mano įmonėje daugelis darbuotojų jau dabar yra labai susirūpinę. Negaliu jų kaltinti. Nes jei galime pagaminti tik 50 ar 60 proc. produkcijos, verslas mums neapsimoka. Tiesą sakant, aš taip pat nerimauju", - interviu laikraščiui "Die Zeit" prisipažino Bavarijos popieriaus fabriko generalinis direktorius.

Valstybės teikiamos paskolos ir subsidijos ilgainiui problemos neišspręs. Jei ilgą laiką nebus dujų, visa pramonė gali būti paralyžiuota. "Tai tikrai nebus lengva, kaip ir visai Vokietijos ekonomikai", - įsitikinęs A. Schalleris. Jo nuomone, dabartinę problemą būtų neteisinga vadinti "dujų krize". Kalbame apie energetikos krizę, "nes vyriausybė neįsipareigojo parengti ilgalaikės, tvarios ir patikimos energetikos koncepcijos, skirtos pereiti prie tvaraus energijos tiekimo namų ūkiams ir ekonomikai", - sakė jis. Kaip priminė A. Schalleris, energijos kainos augo dar prieš kylant problemoms dėl rusiškų dujų. Jis taip pat pabrėžė, kad niekada nesuprato, kodėl dabartinėje situacijoje vyriausybė taip atkakliai siekia uždaryti tris branduolines elektrines, kurios vis dar prijungtos prie elektros tinklo.

"Jei energija brangsta, tai yra mūsų pramonės problema. Mane visada erzino, kad turime nuolat prisitaikyti. Prieš daugelį metų buvo sakoma, kad turėtume pereiti prie dujų, nes jos išskiria mažiau anglies dioksido nei tokie energijos šaltiniai kaip anglis ar nafta. Tai atrodė gera idėja, be to, tuo metu buvo pigiau. Tačiau dabar situacija staiga vėl pasikeitė ir mes susidūrėme su problema. Dabar negalime greitai pereiti prie kito tvaraus energijos šaltinio, pavyzdžiui, vandenilio, nes tam nėra techninių ir ekonominių prielaidų", - interviu laikraščiui "Die Zeit" aiškino Vokietijos popieriaus pramonės atstovas.

A. Schalleris pabrėžė, kad savo profesijoje yra optimistas ir nenori veltis į spekuliatyvias diskusijas, tačiau teigė, kad "labai tikėtina, jog kada nors pritrūks dujų". Vokietija turi šiek tiek dujų atsargų, tačiau niekas nežino, kiek ilgai tęsis dabartinė padėtis. Tačiau jo bendrovė negali pasirengti dujų trūkumui, nes negali pereiti prie jokio kito energijos šaltinio.

Pasak laikraščio, pastaraisiais metais daugelis popieriaus gamintojų perėjo nuo anglies prie dujų. Be to, kai kurios įmonės dabar pereina prie naftos arba grįžta prie senų anglimi kūrenamų elektrinių, nors tai labai kenkia klimatui. Tačiau, pasak Schallerio, nafta nėra jo gamybos galimybė. Tai susiję su pristatymo terminais ir prieinamumu: šiuo metu nėra galimybių gauti reikiamos įrangos.

Jis sutinka, kad tikrai visos bendrovės tiria galimybę atnaujinti anglimi kūrenamų elektrinių darbą. "Mūsų elektrinėje tai neįmanoma, nes prieš 30 metų uždarėme anglimi kūrenamą elektrinę ir vietoj jos pradėjome naudoti dujas - beje, taip pat todėl, kad maniau, jog teisinga, kad mūsų elektrinė išmestų mažiau anglies dioksido. Bet jei dabar galėčiau rinktis, man tai nebebūtų svarbu", - prisipažįsta popieriaus gamintojas. - Suprantu tuos, kurie dabar nori pasikliauti anglimis, kad išliktų rinkoje. Mums tai - išlikimo klausimas. Todėl klimato apsauga man yra antraeilės svarbos - bent jau kol kas.

Kaip pabrėžia "Die Zeit", Vokietija negalėtų pirkti popieriaus užsienyje, jei jo pritrūktų šalies viduje, nes kitų šalių pajėgumų nepakanka. Vokietija yra pagrindinė popieriaus gaminių gamintoja Europoje ir ketvirta pagal dydį pasaulyje. Per metus ji pagamina daugiau kaip 20 mln. tonų, po jos seka Švedija su 9 mln. tonų.

Paklaustas, ar tualetinis popierius Vokietijoje tikrai gali tapti deficitine preke, A. Schalleris pažymėjo, kad "esant dabartiniam neapibrėžtumui, be kita ko, gali pritrūkti daugelio produktų".

Alternatyvūs užpakalio šluostymo metodai

Manau, vardan pasaulinės demokratijos pergalės galima išsiversti ir be tualetinio popieriaus. 

Užpakalio šluostymo metodai nuo seno audrino europiečių protus. Dar 16 amžiuje Fransua Rablė savo knygoje „Gargantiua ir Pantagriuelis“ aprašė visus įmanomus užpakalio šluostymo būdus. Kai kurie iš jų labai nepatiktų šiandieniniams zoo aktyvistams, pažeistų gyvūnų gerovės įstatymus. Pavyzdžiui, užpakalio šluostymas su katinais, gaidžiais, žąsimis ir t.t.

Aš manau, kad nelikus tualetinio popieriaus turtingoje Vokietijoje, visą tualetinį popierių „nematoma rinkos ranka“ iš skurdžios Lietuvos nedelsiant iššluos ir mums teks prisiminti Rablė knygą.

Žinoma, atsiras tokių, neduok Dieve koronės laikais, kurie prisimins sovietmetį ir ims tepti pirštais viešų tualetų sienas, rašyti keiksmažodžius ir nešvankius šūkius.

P.S. Užpakalio valymui labai praverstų panaudotos medicininės kaukės, kurios neapsaugo nuo virusų. Bent taip būtų pateisintas jų panaudojimas!


https://www.zeit.de/arbeit/2022-07/papierherstellung-juergen-schaller-branche-gas






 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą