2022-06-11

Didžiosios Britanijos teisėjas leido deportacijos skrydžius į Ruandą

 

Didžiosios Britanijos teismai pritarė vyriausybės suplanuotiems ir labai prieštaringai vertinamiems neteisėtai į šalį patekusių migrantų deportacijos skrydžiams į Ruandą. Penktadienį už tai atsakingas teisėjas Jonathanas Swiftas skubos tvarka priėmė sprendimą, kuriame teigė, kad "dėl viešojo intereso svarbu, jog Vidaus reikalų ministerija galėtų priimti ir įgyvendinti sprendimus dėl imigracijos kontrolės". Žiniasklaidos pranešime teigiama, kad Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Čarlzas pasmerkė šį planą kaip "siaubingą".

Teismo sprendimu buvo atmestas skubus žmogaus teisių organizacijų prašymas dėl šių skrydžių. Ieškovės žmogaus teisių organizacijos nedelsdamos pateikė apeliacinį skundą dėl sprendimo, kuris bus priimtas pirmadienį.

Pagal vyriausybės planus pirmasis prieglobsčio prašytojų skrydis į Ruandą turėtų įvykti antradienį. Vidaus reikalų ministerijos teigimu, nukentėjusiems asmenims jau pranešta apie planuojamą deportaciją. Ruandoje jie turėjo gauti "dosnų paramos paketą", įskaitant penkerius metus trunkantį mokslą, apgyvendinimą ir sveikatos priežiūrą.

Balandžio mėn. Didžiosios Britanijos vyriausybė pristatė savo prieštaringai vertinamą planą, pagal kurį, remiantis Londono ir Kigalio susitarimu, į Ruandą bus gabenami migrantai. Taip siekiama atgrasyti žmones nuo bandymo nelegaliai patekti į Britaniją. Pasak ministro pirmininko Boriso Johnsono, į Ruandą gali būti atvežta "dešimtys tūkstančių" prieglobsčio prašytojų ir migrantų.

Ministras Pirmininkas Borisas Johnsonas palankiai įvertino teismo sprendimą. "Negalime leisti prekeiviams žmonėmis kelti pavojų žmonių gyvybėms", - pareiškė jis socialiniame tinkle "Twitter".

Sudarant susitarimą B. Johnsonas Ruandą apibūdino kaip "vieną saugiausių šalių pasaulyje", kuri sulaukė pasaulinio pripažinimo dėl imigrantų priėmimo ir integracijos.

Iki šiol vien nuo šių metų pradžios per Lamanšo sąsiaurį mažomis valtimis iš Prancūzijos krantų perplaukė daugiau kaip 10 000 nelegalų, t. y. daugiau kaip du su puse karto daugiau nei pernai šiuo metu.

Vyriausybė tikisi, kad neleisdama nelegaliems migrantams prašyti prieglobsčio atsidūrus Didžiosios Britanijos teritorijoje ir taip pasilikti šalyje ilgus metus, ji sužlugdys žmonių kontrabandininkų gaujų, valdančių nelegalios prekybos tinklus abipus Lamanšo sąsiaurio, verslo modelį ir atgrasys migrantus nuo kelionės į Didžiąją Britaniją, nors jie jau yra saugiose šalyse.

Nuorodos:

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/britischer-richter-erlaubt-abschiebefluege-nach-ruanda-18096729.html

https://www.breitbart.com/europe/2022/06/11/prince-charles-described-deporting-illegal-migrants-to-rwanda-as-appalling-report/




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą