2022-06-05

Vengrijos parlamento pirmininkas suabejojo Zelenskio psichine sveikata. Ukrainos atkirtis

 


Vengrijos dienraštis Magyar Hirlap šiandien komentuoja Vengrijos parlamento pirmininko Kövér László pasisakymą, kuriame jis, be viso kito, pasakė, kad "Ukrainos prezidento elgesys pasaulyje kelia nuostabą ir sumišimą", ir pridūrė, kad "neprisimena, jog šalies, kuriai reikia pagalbos, lyderis būtų išdrįsęs ištarti tokią pastabą, kokią ištarė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Kai jums reikia pagalbos, prašykite, o ne reikalaukite ir tikrai negrasinkite". 

Kiek kitaip šio politiko pasisakymą cituoja Rusijos šaltinis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis turi psichikos problemų, tai rodo jo neadekvatus elgesys. Tai pareiškė Vengrijos parlamento pirmininkas Laszlo Keveris.

Keveras atkreipė dėmesį į Zelenskio pastabas apie Vengrijos politikus ir Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą. Pasak jo, neadekvatus Ukrainos prezidento elgesys susijęs su tam tikra "asmenine psichologine problema". Kalbėtojas pabrėžė, kad adekvatūs ir sveiki žmonės, kuriems reikia tam tikros pagalbos, paprastai mandagiai jos prašo, o ne reikalauja ir grasina.

Neprisimenu, kada šalies, kuriai reikia pagalbos, vadovas būtų išdrįsęs pasisakyti prieš ką nors taip, kaip tai padarė prezidentas Zelenskis, ne tik prieš Vengriją, bet net ir prieš Vokietijos kanclerę (...) Čia yra asmeninė psichologinė problema.

- pažymėjo vengrų politikas.

Kad Kövér László pasisakymas nebūtų ištrauktas iš konteksto, žemiau plačiau supažindinsiu su vengrų dienraštyje Magyar Hirlap skelbtu politiko pasisakymu. Dienraštyje rašoma:

Tai, kad vengrų tauta išgyveno pastaruosius šimtą metų, rodo, jog ji yra stipri, nenugalima, nesunaikinama ir nedaloma, - tokią mintį šeštadienį, Nacionalinės vienybės dieną, interviu televizijai "Hír TV" sakė Vengrijos parlamento pirmininkas László Kövér.

László Kövér sakė, kad jei šioje pasaulio dalyje išgyvenome pastaruosius tūkstantį metų, yra vilties, kad galime išgyventi ir kitą tūkstantį metų. Jis pabrėžė, kad, palyginti su tuo, kas buvo prieš dvidešimt ar trisdešimt metų, esame geriau organizuoti, labiau susitelkę ir geresnės būklės.
Nacionalinės asamblėjos pirmininkas pabrėžė, kad tai iš esmės priklauso nuo tėvynės.

Jo nuomone, kol tėvynė yra stipri ekonomiškai ir politiškai, įskaitant ir tarptautinėje politikoje pasiektą autoritetą, tol vengrų bendruomenės užsienyje taip pat gali būti stiprios.

Parlamento pirmininkė sakė, kad svarbu, jog valdančiosios partijos per ateinančius ketverius metus dėtų visas pastangas, kad Vengrija išliktų stabili, saugi ir nuspėjama vieta, o vengrų bendruomenės užsienyje taip pat gali pagrįstai tikėtis iš jos pagalbos.

László Kövér sakė, kad vengras yra vengras, kuris gali perduoti savo tautinę tapatybę, kultūrines šaknis, kalbą, pagarbų požiūrį į istoriją ir protėvius savo vaikams ir anūkams.

Parlamento irmininkas priminė, kad praėjusiais metais 2022-ieji buvo paskelbti Tautos veiksmo metais, tačiau tuomet nebuvo numatyta, kad prasidėjus karui tai įgaus visiškai kitokią prasmę.

Kalbėdami apie veiklią tautą, jie mato veiklią tautą, kuri, užmiršusi koronaviruso epidemijos sukeltas problemas, kaip vienas žmogus stengėsi padėti Užkarpatės vengrams ir ukrainiečiams. Nacionalinės asamblėjos pirmininkas pavadino vengrų bendruomenių vienybę jaudinančia.

Surinkta daugiau nei milijardas forintų, - tęsė jis, nurodydamas, kad labiau norėtų pabrėžti moralinę šios aukos vertę. Jis pabrėžė, kad vengrų bendruomenė Užkarpatėje yra ne tik nacionalinės vienybės naudą gaunanti bendruomenė, bet ir vengrų tautos pagalbos ukrainiečių tautai tarpininkė.

Kartu opozicija nenori būti nacionalinės vienybės dalimi, pabrėžė jis ir pridūrė, kad Vengrijos kairieji negali slėptis nuo savo odos, negali savęs paneigti, o internacionalistiniai refleksai vis iš naujo iškyla, todėl jie neleidžia būti veikiančios tautos dalimi.

Tačiau, pasak jo, jis neteiktų tam didelės reikšmės, pažymėdamas, kad nepelnyta kritika dėl pagalbos buvo ignoruojama.

Kalbėdamas apie tai, kiek galima atidėti tautinių mažumų teisių klausimą, jis sakė, kad dvasiškai jo atidėti negalima, tačiau politiškai jį galima atidėti. Pasak jo, dabar ne laikas pradėti ginčytis su oficialia Ukrainos politika šiuo klausimu.

Kövér patvirtino, kad Vengrija mano, jog Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo neigimas yra nepriimtinas.

Jis pridūrė, kad Vengrija yra suinteresuota, kad Ukrainoje būtų sukurta stipri, demokratinė ir teisinė valstybė, kad būtų sukurta teisinė valstybė ir demokratija, galinti užtikrinti ne tik savo piliečių, įskaitant tautines mažumas, saugumą, bet ir jų gerovę tėvynėje.

Trisdešimt metų Vengrija teikė Ukrainai visokeriopą pagalbą šiuo tikslu, sakė jis ir pridūrė, kad Vengrija taip pat norėtų taikos, kad dabar, turėdama daug pamokų, galėtų vėl ramiai imtis šio klausimo - tiek dvišaliuose santykiuose, tiek tarptautinėje arenoje.

Ukrainos prezidento elgesys pasaulyje kelia nuostabą ir sumišimą, sakė jis ir pridūrė, kad neprisimena, jog šalies, kuriai reikia pagalbos, lyderis būtų išdrįsęs ištarti tokią pastabą, kokią ištarė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Kai jums reikia pagalbos, prašykite, o ne reikalaukite ir tikrai negrasinkite", - sakė jis.

Kalbėdamas apie vengrų bendruomenės Užkarpatėje ateitį, jis teigė, kad yra pagrindo nerimauti: ši bendruomenė ir taip yra viena iš vengrų bendruomenių, gyvenančių sunkiausiomis sąlygomis, tačiau dabar kyla pavojus, kad karas ir jo padariniai apvers jų gyvenimą aukštyn kojomis. Kaip pavyzdį jis nurodė, kad pabėgėliai gali negalėti grįžti į savo tėvynę.


Iš Kijevo atskriejo rekomendacijos Vengrijos parlamento pirmininkui pasitikrinti savo psichinę sveikatą:

https://www.youtube.com/watch?v=4SH9BFwOzVE




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą