2022-09-24

Italija parlamento rinkimų išvakarės. EK diktatas


Rytdienos rinkimai Italijoje, trečioje ES ekonomikoje, gali lemti tolimesnę ES raidą: ar ES bus Tautų sąjunga, ar degeneruos į betautę ir belytę unitarinę JAV koloniją, valdomą korumpuotų marionečių, kaip dabartinė EK pirmininkė.

Italų dienraštis "Il Giornale" rašo:

Rytoj vyksiančių parlamento rinkimų rezultatai vis dar visiškai neaiškūs: paskutinės apklausos, paskelbtos prieš transliacijos draudimą, rodė aiškią centro dešiniųjų persvarą prieš kairiuosius, tačiau žinoma, kad galutiniai rezultatai visada daromi atsižvelgiant į tikrąją rinkėjų reakciją. Todėl teks palaukti oficialių atskirų partijų bendro sutarimo procentų, kuriais remiantis bus galima apibrėžti stabilią arba visiškai nesaugią padėtį. Galimi trys pagrindiniai scenarijai.

Centro dešiniųjų pergalė

Šiandienos "Il Fatto Quotidiano" numeryje pateikiamas konfidencialus pranešimas, kuris jau kelias dienas sklando "Fratelli d'Italia" aukštesniuose sluoksniuose. Tai būtų tam tikra schema, pagal kurią, atsižvelgiant į situaciją, kuri susidarys pasibaigus balsavimui, būtų galima numatyti perspektyvą. Išskiriamos trys galimybės: aiški pergalė, nedidelė dauguma arba rinkimų lygiosios.

Centro dešiniųjų partija turėtų reikiamą daugumą ir Senate, tačiau būtina, kad koalicija nacionaliniu lygmeniu viršytų 42 proc. balsų. Tokiu būdu "Forza Italia", "Lega", "Fratelli d'Italia" ir "Noi moderati" galėtų pasigirti daugiau nei 50 balsų atotrūkiu rūmuose ir daugiau nei 20 balsų "Palazzo Madama". Toks kontekstas leistų būsimai vyriausybei plaukti ramiais vandenimis, nebijant nežinia kokių sukrėtimų.

Nedidelė dauguma


Dinamika būtų kitokia, jei centro dešinieji gautų 40-42 proc. balsų. Šiuo atveju dauguma nebūtų tokia granitinė, nes atsirastų 10 senatorių atotrūkis. Tai sudarytų nestabilios pusiausvyros vaizdą, nors ir suteiktų koalicijai pranašumą prieš jos oponentus. Iš esmės centro dešinieji mano, kad yra saugūs, jei jiems pavyks laimėti daugumą su bent 10 punktų persvara prieš kairiuosius, nes priešingu atveju reikalai gali komplikuotis, ir ne ką mažiau.

Svarbu atkreipti dėmesį į Giovanni Naso Forti, kuris užsiima duomenų analize ir apklausomis "YouTrend", kurią atnaujino "Libero", ir jos užsakymu, analizę: "Jei centro dešinieji viršija 42 %, dauguma yra saugi (net jei apklausos klaidingos). Nėra "stebuklingo" skaičiaus, žemiau kurio nebūtų daugumos, bet jei jis egzistuotų, jis būtų panašus į 38 proc.".

Demokratų partijos pergale abejojama. Jai "kovingo antifašizmo nepakanka, kad PD laimėtų", todėl abejojama, kad "fašizmo aliarmas gali kompensuoti strateginės vizijos stoką, kurią ypač demonstruoja Letta'os partija, ir nusivylimo bei frustracijos jausmą, jau daugelį metų kankinantį kairiuosius rinkėjus".

Lenkijos valdančiųjų PiS vertinimas

Dienraštyje "wPolityce" rašoma:

Giorgia Meloni vadovaujama centro dešiniųjų koalicija, kuriai vadovauja partija "Italijos broliai", turi daug šansų laimėti. Ką Lenkijai reikštų šios stovyklos triumfas?

Ryszardas Czarneckis, Europos Parlamento narys,pažymi, kad PiS palaiko brolių italų partiją. Didelė tikimybė, kad Italija turės pirmąją ministrę pirmininkę moterį. Neabejotinai pagerės Lenkijos ir Italijos dvišaliai santykiai ir pagerės Varšuvos ir Romos bendradarbiavimas Europos institucijose: Europos Vadovų Taryboje ir Europos Sąjungos Taryboje. Tačiau ši pergalė nereiškia, kad pasikeis Italijos komisaras. Nėra jokio papročio ar teisinės normos, kuri leistų priimti tokį sprendimą. Giorgia Meloni tikrai sušildys mūsų santykius. Džiaugiuosi, kad prieš metus vykusiame Europos konservatorių ir reformistų valdybos posėdyje pasiūliau jos kandidatūrą į frakcijos vadovus.

Apie Italijos rinkimus kalbėjo Ursula von der Leyen, kuri sakė: "Pamatysime, kokie bus rinkimų rezultatai. Jei situacija pakryptų sunkesne linkme, turime priemonių, kaip Lenkijos ir Vengrijos atveju." Kaip vertinate Europos Komisijos vadovo elgesį?

"wPolytice" pažymima, kas tai yra kraštutinis Vokietijos CDU politiko, priklausančio Europos liaudies partijai, nelojalumas. Primenama, kad Silvio Berlusconi partija "Forza Italia" taip pat priklauso EPP. Jos žodžiai yra visiškai nepriimtini ir prilygsta kišimuisi į valstybių vidaus reikalus. Jos tėvynainė ir lyderė Angela Merkel kartu su Nicolas Sarkozy privertė atsistatydinti S. Berlusconi vyriausybę, kaip tai anksčiau buvo padaryta su Andreas Papandreu vyriausybe. Susiklostė situacija, kai Briuselis reikalauja teisės nuspręsti, kaip turi balsuoti ES šalių piliečiai. Von der Leyen gerokai peržengia savo kompetencijos ribas.

Matteo Salvini paskelbė pasiūlymą atleisti EK vadovą. Ar yra tokia galimybė?

Tam reikia dviejų trečdalių balsų. Tai neįmanoma misija. Tačiau tai rodo, kad ir veiksmai Lenkijos ir Vengrijos atžvilgiu yra nulemti blogos valios. Nėra jokių stabdžių, jokių kliūčių. Europos Sąjunga degraduoja.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą