2020-05-29

Orbanas konsultuojasi su tauta dėl bendros ES 750 milijardus eurų skolų programos


Gegužės 29 dieną Vengrijoje startavo „Nacionalinė konsultacija“, kuria siekiama paklausti vengrų tautos, kaip po koronaviruso krizės vėl paleisti ekonomiką. Penktadienį iš ryto dėl šios konsultacijos į vengrų tautą kreipėsi premjeras Viktoras Orbanas per Košut radijų. Orbanas pasakė: „galutinis vyriausybės tikslas, kad visi vengrai jaustų, kad jie yra dalis didžios nacijos“.

Orbanas pranešė, kad nacionalinės apklausos anketa jau beveik parengta, ir, kaip laukiama, bus parengta penktadienį dieną, kuomet prasidės konsultacijos. Anketoje nurodoma, kad ES ekonomikos atgaivinimo planas yra „Džordžo Sorošo planas“ ir anketoje bus klausiama žmonių į kokią „skolų vergiją išsilies“ neterminuotos „amžinos obligacijos“. Anketą prašoma užpildyti ir sugrąžinti.

Premjeras pažymėjo, kad koronaviruso pandemijos metu įvesta nepaprastoji padėtis ir jam suteikti įgaliojimai, o epidemijai atslūgus šis reguliavimas tapo nereikalingu. Premjeras pažymėjo, kad negalima atsipalaiduoti dėl koronaviruso epidemijos, nes „laukiama antroji banga“.



Orbanas pasakė: „Vengrija sėkmingiau kovojo su pandemija, negu vakarų europiečiai“. Jis komentavo sekantį septynių metų ES biudžeto projektą ir paaiškino, kad suplanuota ekonomikos atstatymui 750 milijardų eurų, kuriuos, pagal kreditą grąžins kolektyviai, tam paims garantiją. Šios 30 metų trukmės obligacijos, už kurias nepajėgs mokės kažkas kitas, vengrai privalės gražinti kreditą ir mūsų anūkams „teks už juos sumokėti“.

Premjeras siūlo vengrams ramiai išnagrinėti šiuos klausimus, o po to nuspręsti, ar jie nori taip skolintis. Jo žodžiais, pinigai tarp valstybių-narių bus skirstomi taip, kad „daugiau resursų gaus turtingi, negu neturtingi“.

Italų, kurie labiausiai suinteresuoti skolintis bendrai, spauda taip cituoja Orbaną: ES komisija rado recoverį? „Absurdišką ir iškrypėlišką“. Taip apie EK pirmininkės Ursulos fon der Layen 750 milijardų eurų planą pasakė Orbanas. „Finansuoti turtingus neturtingųjų pinigais nėra gera idėja“. Prie atsisakančių EK plano yra Austrija, Danija, Olandija ir Švedija. O šiam Ursula fon der Layen planui, pavadintam „Next Generation ЕU”, reikalingas vienbalsis pritarimas Europos taryboje ir nacionaliniuose parlamentuose. Siūlomas planas įtrauktas į platesnę ES biudžeto 2021-2027 metų programą. Dabar, tačiau, šis planas, greičiausiai bus Europos tarybos nepatvirtintas.

Austrijos kancleris Sebastian Kurz pabrėžė, kad šis planas „išeities taškas deryboms, o ne galutinis dokumentas“. Jo nuomone, „fondas turi būti ypatinga priemone, o ne pirmu žingsniu į skolų sąjungą“, - pažymėjo Kurz.

Europos komisija pakvietė ES įvesti naujus mokesčius, skirtus ES biudžetui tam, kad užgesinti 750 milijardų eurų kreditą.

Pagal EK duomenis, iš 750 milijardų eurų Vengrijai būtų rezervuota 15 milijardų. Tarp keturių valstybių griežčiausia yra Olandija. „Jokių papildomų pinigų“ buvo rašoma olandų dienraštyje „Elsevier weekbland“, jis patikslina, „Merkel ir Makronas nori duoti 500 ES valstybėms, labiausiai nukentėjusioms, konkrečiai pietuose“, bet faktai kalba, kad tai iškrypimas“. Jos turi pakankamai pinigų, arba priėjimą prie jų. Jie savo ekonomikas gali sustiprinti reformų pagalba, kaip tai daroma šiaurėje“.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą