2020-05-08

Vaikų čipavimas COVID-19 fone. Specialistai – tai pavojinga



Gegužės 8 dienos duomenimis Izraelyje buvo 240 mirusių nuo koronaviruso, 16381 susirgę ir 1873 pasveikę. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu gegužės 4 dieną vykusioje spaudos konferencijoje dėl laipsniško Izraelio išvedimo iš COVID-19 karantino kalbėjo apie būtinybę naudoti šiuolaikines technologijas kovoje su koronavirusu. Jis neištarė žodžio „čipas“, tačiau jo aprašomas būtent toks elektroninis įtaisas.

„Būtina panaudoti technologijas, kurios dar nebuvo panaudotos, - paaiškino Netanyahu spaudos konferencijoje. - Technologijas, kurios leidžiamos įstatymo. Gali būti, mes imsimės naujų metodų, bet kol kas jie kūrimo stadijoje.




Aš kalbėjau su geriausiais šalies specialistais šioje srityje. Būtina surasti įvairias technologines priemones, kuriose Izraelis turi pasiekimus. Pavyzdžiui, sensoriai – kiekvienam žmogui, bet pirmiausiai vaikams. Kad pas kiekvieną vaiką būtų toks sensorius, kuris įspėtų apie pavojingą prisiartinimą – kaip automobiliuose.“

Savo kalboje premjeras paminėjo automobilių sensorius, primenančius technologiją Mobileye. Ji gali išmatuoti greitį ir distanciją tarp objektų ir šių rodiklių pagrindu įspėti vairuotoją dėl pavojų. Kyla klausimas, ar gali būti ši technologija panaudota žmonėms ir ar ji efektyvi kovojant su koronavirusu.

Ekspertų nuomone, technologija dar toli iki praktinio panaudojimo.

Kibernetinių technologijų ekspertė Einat Meiron pažymi, kad į mokyklas sugrįš virš milijono mokinių ir sunku praktiškai panaudoti technologiją, kuri nustatytų, kad kiekvienas vaikas klasėje sėdi dviejų metrų atstumu nuo kitų vaikų. Jo nuomone, automobilių technologijos netinka žmonėms.

Be to, panaudojimas čipų vaikams nepriimtinas nei technologiniu, nei juridiniu požiūriu.

„Tarkim, kad duomenys apie vaikus pateko į internetą. Bet kuris pedofilas su minimaliomis žiniomis apie skaitmenines technologijas gaus prieigą prie duomenų, kur yra vaikai, seks jų judėjimą. Visa tai labai pavojinga“, - perspėjo Einat Meiron.

Kibernetinių technologijų kompanijos IntSights steigėjas Alon Arvac paaiškino: „Privatus žmogaus gyvenimas turi būti maksimaliai apsaugotas net naudojant šiuolaikines technologijas. O dabar įsivaizduokite, kad yra visų duomenys – kas ir kur duotuoju laiku yra. O jeigu ši informacija patenka į internetą? Ją galima nulaužti, pavogti. Piliečiams gali būti padaryta reikšminga žala.

Dabar apie sensorius ir čipus. Jie turi būti pas visus arba, kraštiniu artveju, pas daugumą gyventojų. Priešingu atveju tai beprasmiška. O ką daryti su duomenimis, kurie bus gaunami iš čipų arba sensorių? Kur jie bus saugomi? Kas saugos? Žodžiu, klausimų daugiau, negu atsakymų“, - reziumavo Alon Arvac.

Jungtinėje karalystėje nueita paprastesniu keliu – apsiribota specialia programėle išmaniesiems telefonams. Ji perspės vartotojus, kai jie atsidurs arti užsikrėtusių žmonių. Praktiniai programėlės bandymai prasidės Vaito saloje gegužės 5-7 d.

JK Sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas, paraginęs Vaito salos gyventojus parsisiųsti programėlę, teigė, jog jie negali tikėtis ankstesnio karantino panaikinimo, net jei programėlės bandymai ir bus sėkmingai įgyvendinti vadovaujantis požiūriu „testuok, nustatyk ir sek“. Duomenys apie programėlės naudotojų buvimo vietą bus siunčiami tik naudotojams davus savo sutikimą, todėl abejojama jos efektyvumu.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą