2021-12-10

Geert Vanden Bossche: Ar masinis skiepijimas nuo Omikrono suduos galutinį smūgį?

 



Žemiau pateikiu dr. Geert Vanden Bossche straipsnio „Will mass vaccination against Omicron give the final blow?“ vertimą.

https://www.voiceforscienceandsolidarity.org/scientific-blog/will-mass-vaccination-against-omicron-give-the-final-blow

Masinis skiepijimas nuo Omicrono atims iš mūsų paskutinę galimybę užkirsti kelią SARS-CoV-2 natūraliai atrankai, naudingai išsaugojusiems funkcionuojančią įgimtą imuninę apsaugą.

Daugelis mokslininkų mano, kad daugybė mutacijų, aptinkamų Omicron variante, yra evoliuciškai nepalankus pokytis, dėl kurio virusas tampa mažiau virulentišku, o galbūt net endemišku arba visai išnyksta. Prognozės ir vėl praranda patikimumą, kai natūralioms evoliucijos tendencijoms pasipriešina didelio masto žmogaus įsikišimas. Dabartinės viruso pandemijos atveju didžiausią nerimą kelia vykstanti masinio skiepijimo programa, kuri tik plečiasi, ignoruojant būkštavimus, surištus su evoliuciniais šio viruso gebėjimais.


Norint suprasti, kodėl masinis skiepijimas su atnaujintomis (t. y. "antiomikroninėmis") C-19 vakcinomis gali sukelti į biologinį ginklą panašią katastrofą, būtina atsekti evoliucines pasekmes imuninio spaudimo populiacijos lygyje, reiškinį, kurį, kaip dabar plačiai pripažįstama, skatina masinio skiepijimo kampanijos (1). Kai masinio skiepijimo kontekste pandemijos įkarštyje vyksta didelis viruso antigeninės grupės pasikeitimas (pvz. tos, kuriai atstovauja Omicronas), neturėtų kilti abejonių, kad tai susiję su plačiai paplitusiu imuniniu spaudimu. Tačiau kaip imuninis spaudimas viruso užkrečiamumui, dėl kurio Omicron šiuo metu net turi įtakos pačiam jo gebėjimui būti neutralizuotam, gali lemti minkštesnį viruso elgesį? Didžiausia šios pandemijos pamoka yra ta, kad visada, kai mums kyla neaiškumų dėl evoliucinio elgesio, turėtume remtis... įgimto imuniteto taisyklėmis! Vystydamas vis didesnį ir didesnį atsparumą į S nukreiptus neutralizuojančius antikūnus (Abs), SARS-CoV-2 vis dažniau išlaisvina šeimininko įgimtus Abs (nes jie nebeslopinami).

Kadangi įgimtas Abs šalina virusą būdais, nespecifiniais Ag, natūrali atranka SARS-CoV-2 variantų, galinčių išvengti įgimto Abs, nevyksta, nes tokių variantų paprasčiausiai nėra. Tiksliau tariant, nors Omicron neabejotinai atsirado dėl populiacijos lygio imuninio spaudimo ir yra akivaizdus pavyzdys, kaip SARS-CoV-2 toliau plėtoja savo evoliucinį pajėgumą, kai masinė vakcinacija kelia grėsmę jo išlikimui, jis negali sau leisti tokio evoliucinio prisitaikymo, toliau konkuruodamas su atitinkamais įgimtais Abs. JK Sveikatos apsaugos agentūros (UK Health Security Agency) COVID-19 vakcinos savaitinės priežiūros ataskaitos (33-48 savaitės) įtikinamai rodo, kad įgimti Abs, ypač kai jie yra gerai išmokyti (pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonių grupėse), gali pasipriešinti vakcininių Abs konkurencijai ir taip smarkiai sumažinti skiepytųjų susirgimų skaičių (2). Todėl nenuostabu, kad kai vakcininių Abs viruso neutralizavimo gebėjimas dar labiau sumažėja (pvz., Omicron), įgimti Abs vėl įgauna visavertį viruso neutralizavimo gebėjimą ir taip smarkiai sumažina skiepijamų asmenų sergamumą.

Kita vertus, Omicron imuninio atpažinimo stoka anksčiau įgytuose trumpai veikiančiuose neskiepytų asmenų Abs (dėl ankstesnio lengvo užsikrėtimo Delta variantu) taip pat sumažins jaunesnių neskiepytų asmenų sergamumą (1 pastaba). kadangi Omicron yra labai užkrečiamas, labai tikėtina, kad netrukus pradėsime stebėti įspūdingas infekcijos bangas (dažniausiai be sunkių susirgimų) visame pasaulyje. Tačiau po šių bangų stipriai sumažės viruso infekcinis spaudimas. Tai būtų pats paskutinis momentas sustabdyti visas masinio skiepijimo programas, kad visa populiacija galėtų dar labiau sumažinti viruso užkrečiamumą, kartu įgyvendinant plačią antivirusinės chemoprofilaktikos programą, kad būtų toliau užkertamas kelias šio labai užkrečiamo varianto perdavimui.

Atsižvelgiant į tai, kad visuomenės ir pasaulio sveikatos priežiūros institucijos ir toliau nežino ir nesupranta pandemijos ir žalingų masinio skiepijimo pasekmių, tikimybė, kad pavyks išvengti katastrofos, apie kurią užsiminiau anksčiau, yra nedidelė (3). Tikėtina, kad iškreiptą mokslinį pasakojimą dar labiau skatins vis daugiau ligos atvejų, kurie, tikėtina, pasireikš paskiepytiesiems, kai jie dėl ankstesnio lengvo užsikrėtimo bus įgiję trumpalaikį Abs, nukreiptą į Omikrono spyglio baltymą. Pastarieji gali lengviau nukonkuruoti skiepytųjų įgimtus Abs, kurių mokymasis buvo sustabdytas dėl jų imuniteto slopinimo vakcininiais Abs. Tokiu atveju greitas pakartotinis susidūrimas su labai infekciniu Omicron variantu gali padaryti juos daug jautresnius ligai.


Pastaba 1: Kaip jau pranešta, vyresnėse neskiepytose amžiaus grupėse susirgimų skaičius gerokai mažesnis, tikriausiai dėl to, kad dėl kruopštaus imuniteto lavinimo įgimtasis Abs turi didesnį afinitetą (o visose neskiepytose amžiaus grupėse apsauga nuo ligos pagerėja dėl ilgesnio poveikio: žr. JK Sveikatos apsaugos agentūros paskelbtus duomenis).

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccine-weekly-surveillance-reports

Rekomendacijos

  1. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jpclett.1c03380

  2. https://www.voiceforscienceandsolidarity.org/scientific-blog/omicron-the-calm-before-the-tsunami

  3. https://trialsitenews.com/continued-mass-vaccination-will-only-push-the-evolutionary-capacity-of-sars-cov-2-spike-protein-beyond-the-omicron-version/




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą