2021-12-23

Žemin Žibao: Lietuva - neišvengiama JAV strategijos "auka"

 



Kinijos komunistų partijos organas Žemin Žibao gruodžio 15 d. paskelbė šį Liu Cziun straipsnį. Žemiau pateikiu šio straipsnio vertimą.

http://russian.people.com.cn/n3/2021/1217/c95181-9934297.html

Gruodžio 15 d., "Renmin Jibao" internete -- Politiniai neramumai Lietuvoje pastaruoju metu sulaukė viso pasaulio dėmesio. Vilnius seka paskui Vašingtoną vidaus politikoje ir diplomatijoje, elgdamasis kaip antirusiška ir antikiniška Jungtinių Valstijų "pėstininkė", o tai iš esmės prilygsta "savižudybei".


Lietuva, kaip nepriklausoma nuo sovietų stovyklos šalis, nuolat pabrėžia savo nepriklausomybę, lietuviškasis nacionalizmas turi didelę vidinę įtaką. Tačiau įstojus į Europos Sąjungą (ES) ir NATO, Lietuvos nepriklausomybė ėmė blėsti, šalies vidaus politika, diplomatija ir perspektyvos glaudžiai susijusios su JAV, jau nekalbant apie politinę ir ekonominę kainą, kurią Lietuva turi mokėti už tai, kad yra Vašingtono "pėstininkė".

Šį kartą politinis skandalas Lietuvoje kilo dėl paramos JAV sankcijoms Baltarusijai, dėl kurių kasmet prarandama daugiau kaip 60 mln. eurų. Lietuva patiria didelius sukrėtimus vidaus politikoje ir ekonominėje raidoje, kenčia jos tarptautinis įvaizdis. Šalis jaučia kartėlį dėl savo, kaip Amerikos "pėstininko", padėties.

Lietuva yra JAV hegemonijos strategijos "marionetė", tačiau Vašingtonas vargu ar užtikrins jos nacionalinius interesus.

JAV strategija Rusijoje ir Eurazijoje daugiausia dėmesio skiria Vašingtono ir Maskvos konfrontacijos situacijai, o pagrindinis tikslas - rasti politinių interesų ir naudos JAV.

Lietuvos vidaus ir užsienio sunkumai bei politiniai neramumai Lietuvoje - tai tik šalies vidaus valdymo ir diplomatijos nesklandumų požymis. Jei Lietuva nepasimokys istorinių pamokų ir toliau nesiims JAV "pėstininko" vaidmens, ji neišvengiamai susidurs su senomis klaidomis ir problemomis, taps didžiųjų valstybių kovos poligonu ir auka.

Autorius: Rytų Kinijos normaliojo universiteto Politikos ir tarptautinių santykių instituto direktoriaus pavaduotojas.

P.S. Šiandien dienraštis Respublika rašo apie Kinijos-Lietuvos santykius, kaip juos nušviečia Kinijos spauda.

https://www.respublika.lt/lt/naujienos/pasaulis/pasaulio_politika/kinijos-spauda-lietuva-elgiasi-kaip-demonas-provokuojantis-kinija-kaip-skruzdele-perpildyta-ekstazes/




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą