2022-05-11

The Telegraph: VW vadovas teigia, kad Ukraina turėtų derėtis su Putinu


VW vadovas teigia, kad Ukraina turėtų derėtis su Putinu, kad apsaugotų Vokietijos ekonomiką, rašoma The Telegraph.

Herbertas Diessas, VW vadovas, sukėlė pasipiktinimą, ragindamas pradėti derybas, kad būtų apsaugota Europos ekonomika, pažymi pranešimo autorė Giulia Bottaro.

Bendrovės "Volkswagen" vadovas paragino Rusiją ir Ukrainą susitarti derybomis, kad būtų galima atšaukti sankcijas ir taip išvengti žalos Vokietijos ekonomikai.

Herbertas Diessas sakė, kad Briuselis turėtų siekti taikos susitarimo, kad būtų galima atnaujinti laisvąją prekybą ir taip apsaugoti Europos Sąjungos komercinius interesus.

Šie komentarai iš karto sulaukė priešiškos Ukrainos vadovų reakcijos, kurie teigė, kad H. Diessas vietoj to turėtų sutelkti dėmesį į tai, kad įtikintų Vladimirą Putiną nutraukti neteisėtą invaziją ir išpuolius prieš civilius gyventojus.

Kalbėdamas "Financial Times" surengtame pramonės aukščiausiojo lygio susitikime, D. Diessas sakė: "Manau, kad turėtume padaryti viską, kas įmanoma, kad tikrai sustabdytume šį karą, grįžtume prie derybų ir vėl bandytume atverti pasaulį.

"Manau, kad neturėtume atsisakyti atvirų rinkų ir laisvosios prekybos, taip pat manau, kad neturėtume atsisakyti derybų ir bandymų susitarti."

Jis pridūrė, kad jei pasaulinė prekyba ir toliau bus sutrikdyta, "labiausiai nukentės Europa ir Vokietija, bet manau, kad tai bus blogai visam pasauliui".

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė: "Geriausia strategija stambiausioms Vokietijos įmonėms būtų visiškai nutraukti verslo ryšius su Rusija ir tada paraginti Rusiją nutraukti karą ir grįžti prie diplomatijos."

D. Diesso pareiškimas nuskambėjo kitą dieną po to, kai Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pažadėjo ir toliau tiekti ginklus Ukrainai, nes Europa nenorinti "kapituliuoti prieš brutalią jėgą", rašoma The Telegraph.

Tačiau po intensyvaus Graikijos, Maltos ir Kipro lobizmo Briuselis atsisakė siūlymo uždrausti ES tanklaiviams gabenti Rusijos naftą.

Šia priemone būtų buvę uždrausta europiečių tanklaiviams vežti rusišką naftą bet kurioje pasaulio vietoje, todėl ES nepriklausančios šalys būtų galėjusios įsitraukti ir užimti rinkos dalį.

Plano atsisakyta, nes G7 sąjungininkėms nepavyko susitarti dėl panašaus draudimo savo planuose nutraukti rusiškos naftos importą.

Pramonės atstovai palaikė sankcijas Rusijai, nors karas pagilino esamus tiekimo grandinės sutrikimus visame pasaulyje.

Antroji pagal dydį pasaulyje automobilių gamintoja "Volkswagen" sumažino gamybą dėl Ukrainoje pagamintų laidų rinkinių trūkumo. Be to, šiais metais ji išpardavė visus elektrinius modelius JAV ir Europoje.

Ukrainos ambasadorius Berlyne Andrijus Melnikas sakė: "Kijeve žmonės norėtų, kad VW vadovas asmeniškai kreiptųsi į prezidentą Putiną, žmogų, kurį jis gerai pažįsta ir kuris pradėjo šį naikinimo karą prieš Ukrainos žmones."

Jis pridūrė, kad D. Diessas turėtų "paraginti Kremlių nedelsiant nutraukti kovinius veiksmus prieš civilius Ukrainos gyventojus".


Balandžio pradžioje BASF generalinis direktorius Martinas Brudermülleris įspėjo apie precedento neturinčius ekonominius nuostolius Vokietijai, jei būtų nutrauktas importas arba ilgesniam laikui nutrūktų dujų ir naftos tiekimas iš Rusijos. "Dėl to Vokietijos ekonomika gali patirti didžiausią krizę nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos", - sakė A. Brudermülleris, remdamasis laikraščio "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" išankstiniu pranešimu. Jo nuomone, tai keltų grėsmę daugelio mažųjų ir vidutinių įmonių egzistavimui.

BASF vadovas atmetė raginimus boikotuoti Europos energijos išteklių importą iš Rusijos: "Ar norime sunaikinti visą savo ekonomiką atmerktomis akimis? Tai, ką sukaupėme per dešimtmečius? Manau, kad toks eksperimentas būtų neatsakingas", - sakė Brudermülleris. Daugelis Vokietijos piliečių nepakankamai įvertintų boikoto riziką.

Visiškai atsisakyti rusiškų gamtinių dujų importo Vokietija galėtų tik vidutinės trukmės laikotarpiu. "Jei paskubėsime, galėsime tai padaryti per ketverius-penkerius metus", - sakė BASF vadovas. Kitų energijos išteklių, pavyzdžiui, suskystintų dujų iš JAV, importas negali būti padidintas "vienu mygtuko paspaudimu".

Nuorodos:

https://www.telegraph.co.uk/business/2022/05/09/volkswagen-chief-calls-ukraine-deal-putin/

https://viesulas22.blogspot.com/2022/04/bild-basf-vadovas-ispeja-apie.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą