2022-08-14

Realizmo nebuvimas reiškia, kad gali nutikti bet kas. Paul Craig Roberts

 


Rusai vėl gaišta laiką ir energiją JAV dominuojamose tarptautinėse organizacijose, nes JT kelia susirūpinimą dėl Ukrainos karinių atakų prieš Zaporožės atominę elektrinę. Kodėl Kremlius mano, kad Vašingtonui ar JT tai rūpi? Kodėl rusai tiesiog nesunaikina Ukrainos artilerijos ar raketų pozicijų, atakuojančių atominę elektrinę? Nuostabu, kaip Kremlius sugeba skųstis ir kaip nesugeba veikti. Žmogus iš kito pasaulio, stebėdamas šią situaciją, galėtų padaryti išvadą, kad Rusija ketina pralaimėti.

Tikiuosi, kad Kremliaus lažybos, jog dėl Vakarų paramos Ukrainai delsimas išvesti Ukrainos pajėgas iš Donbaso nuvargins Vakarus su jų reikalavimais, o ne Rusiją. Vis dėlto man nerimą kelia tai, kad kuo ilgiau užtruks užduoties vykdymas, tuo labiau gali plėstis karas. Kadangi JAV ir NATO nepajėgtų pasipriešinti Rusijos kariuomenei, išplėstinis karas virstų branduoliniu karu, o to pasauliui, kuriam gresia daugybė kitų grėsmių, mažiausiai reikia.

Praėjus šešiems mėnesiams nuo karo, kuris turėjo trukti tik tris dienas, atrodo mažai tikėtina, kad Kremlius vis dar mano, jog karą įmanoma užbaigti Rusijai išlaisvinus Donbasą. JAV ir jų marionetė Zelenskis tikrai neketina leisti, kad karas baigtųsi. Rusija kariaus Ukrainoje tol, kol Kremlius supras, kad nėra kitos alternatyvos, kaip užkariauti visą dirbtinę šalį ir vietoj Amerikos marionetinės vyriausybės įkurti Rusijos marionetinę vyriausybę. Iš tikrųjų Vašingtonas siekia primesti Rusijos imperijos atstatymą nenorinčiam Putinui. Jos išardymas buvo Vašingtono būdas destabilizuoti Rusiją, o Putinas su tuo nesutiks.

Dėl mano faktais pagrįstų ir teisingų pranešimų esu nepageidaujamas tiek Maskvoje, tiek Vašingtone. Pasiekėme tokį žmonijos egzistencijos etapą, kai teisinga analizė laikoma priešo puolimu. Kremlius galėtų nedelsiant nutraukti karą Ukrainoje ir išardyti NATO bei ES, tiekdamas energiją tik su Rusija susijusioms šalims. Tačiau tam reikėtų, kad Kremlius atsisakytų savo "ribotos karinės operacijos" kaip klaidos, o vyriausybės sunkiai pripažįsta klaidas.

Taigi pasaulis atsidūrė spąstuose. Konkuruojančios vyriausybės yra suinteresuotos savo klaidingais skaičiavimais. Jie ir toliau klaidingai vertina situaciją, o padėtis blogėja.

Paulas Craigas Robertsas: JAV ekonomistas ir publicistas. R. Reigano administracijos laikais jis buvo iždo sekretoriaus pavaduotojas ir yra žinomas kaip vienas iš R. Reigano administracijos ekonominės politikos programos kūrėjų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą