2020-06-09

Jau trejus metus iš komos nepabundančio 17-čio skriaudikas išsisuko - atsidūrė laisvėje



Jau trejus metus iš komos nepabundančio 17-mečio skriaudikas išsisuko – atsidūrė laisvėje VISI KOMENTARAI 22 Įsiūčio ir pavydo apakintas tuomet vos 20 metų Danielius Gulinas susitiko išsiaiškinti santykių su pažįstamu 17-mečiu Karoliu viename Vilniaus skvere ir sudavė jam vienintelį smūgį į galvą. Nors tai įvyko dar 2017-ųjų birželio 11-sios vakarą, tačiau po smūgio kritęs ir galvą susitrenkęs nepilnametis iki šiol nepabunda iš komos.

Konfliktas įsiplieskė dėl vienos nuotraukos, kurioje buvo užfiksuotas minimas 17-metis su savo klasės drauge, tuometine D. Gulino mergina. Karolis ir minėta mergina dalyvavo 11 klasės pabaigimo vakarėlyje sodyboje, ten išsimaudė, o po to nuogi sukrito į lovą pasišildyti. Kažkas padarė jų nuotrauką ir paviešino socialiniame tinkle. Nujausdamas, kad D. Gulinas gali ne taip viską suprasti, 17-metis sugalvojo paaiškinti jam, kad situacija buvo visiškai nekalta. Todėl pats parašė D. Gulinui, nusiuntė tą pačią nuotrauką ir pasiūlė susitikti bei viską išsiaiškinti. Deja, bet susitikimas buvo labai trumpas, nes atvykęs D. Gulinas iškart griebėsi smurto, po kurio 17-metis taip ir nebepakilo.

Sušvelnino bausmę 

Vis dėlto, sužaloto ir neaišku, ar kada nors iš komos prabusiančio paauglio tėvai šiandien yra priversti stebėti jų sūnų sužalojusio D. Gulino triumfą. Byla iš pradžių buvo nagrinėjama Vilniaus miesto apylinkės teisme. Šis teismas 2018 m. birželio 8 d. paskelbė sužaloto paauglio šeimą šokiravusį sprendimą. D. Gulinas buvo pripažintas kaltu dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Jam net buvo skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, bet teismas nusprendė, jog jos vykdymas turi būti atidėtas 3 metams.



Tiesa, realios laisvės atėmimo bausmės išvengęs D. Gulinas buvo įpareigotas sumokėti 17-mečio tėvams ir keliems artimiesiems 275 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Apeliacinius skundus Vilniaus apygardos teismui pateikė tiek D. Gulinas, tiek jo sunkiai sužaloto paauglio tėvai. Savo kaltę dėl suduoto smūgio pripažinęs D. Gulinas prašė sušvelninti lygtinę bausmę bei keliskart sumažinti priteistą neturtinę žalą. 17-mečio tėvai prašė D. Gulinui skirti realią laisvės atėmimo bausmę. 

Vilniaus apygardos teismas 2019 m. lapkričio 25 d. nusprendė panaikinti lygtinę bausmę D. Gulinui. Jam buvo paskirtas 2 metų ir 6 mėnesių įkalinimas, bausmę atliekant pataisos namuose. Tiesa, bendra neturtinė žala nukentėjusiesiems sumažinta beveik 3 kartus – iki 100 tūkst. eurų. Vis dėlto, lemiamą žodį šioje istorijoje šią savaitę tarė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). Klausimas dėl neturtinės žalos liko nepakeistas, tačiau nuspręsta, kad D. Gulinui bausmės tikslai gali būti pasiekti šiam esant laisvėje. Tad galutine ir neskundžiama nutartimi nuspręsta, kad D. Gulinas nuteisiamas 2 metams ir 6 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Jis taip pat įpareigotas neišeiti iš namų nuo 22 val. iki 6 val., išskyrus, jeigu tai susiję su darbu, taip pat neišvykti iš gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo bei pirmus šešis mėnesius dalyvauti elgesio pataisos programose.

Beribis tėvų skausmas 

LAT sprendimą pakomentavo nukentėjusiuosius atstovavęs advokatas Mindaugas Bliuvas: „Esmė tokia, kad LAT pakeitė teismų nuosprendžio dalis būtent dėl bausmės. Tad reali laisvės atėmimo bausmė buvo panaikinta. Savo kasaciniame skunde prašėme teisiamajam skirti realią laisvės atėmimo bausmę. Bet LAT sprendimas yra galutinis. Jis turi būti gerbiamas ir vykdomas.“ M. Bliuvas atskleidė, kad medicinos ekspertai dar bylos nagrinėjimo metu teikė išvadą, kad nukentėjęs asmuo turi visiškai minimalią tikimybę pasveikti: „Jis biologiškai yra gyvas, bet socialiai jo kaip ir nėra. 

Tėvų padėtis yra be galo sunki. Jie turi žmogaus kūną, bet žmogaus kaip ir neturi. Ekspertai taip pat pasisakė, kad net jei nukentėjusysis atsibustų iš komos, tikimybė jam grįžti į visavertį gyvenimą yra praktiškai neįmanoma.“ Nors jaunuolio gyvybę 3 metus palaiko aparatai, tačiau D. Gulinas buvo teisiamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Dėl nužudymo jį būtų buvę galima teisti tik konstatavus biologinę nukentėjusiojo mirtį. „Esmė tokiose bylose yra pasekmėse – arba miręs, arba ne. Žmogus yra miręs, kad jis nekvėpuoja ir jo kraujotaka neveikia. Bet šiuo atveju jo gyvybė palaikoma aparatais, tad nebuvo teisinio pagrindo teisti kaltininką už nužudymą“, – pabrėžė M. Bliuvas.

Paklaustas, ar nukentėjusiojo mirties atveju dar būtų įmanoma kažką pakeisti teismine prasme, M. Bliuvas atsakė: „Yra galimybė atnaujinti bylą paaiškėjus naujoms aplinkybėms. Bet tada mirtis turėtų būti natūrali. Jei būtų kažkada nuspręsta atjungti gyvybę palaikantį aparatą, tai bylos niekas neatnaujintų.“

Šaltinis:https://www.tv3.lt/naujiena/lietuva/1045792/jau-trejus-metus-is-komos-nepabundancio-17-mecio-skriaudikas-issisuko-atsidure-laisveje

P.S.: Pagal teismo medicinos tanatologiją, žmogaus neveiksnumas - socialinė ir teisinė mirtis, 1996 metais priimtame "Lietuvos Respublikos žmogaus audinių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatyme" aiškiai užfiksuota, kad: "Mirtis - tai negrįžtama žmogaus organizmo, kaip visumos, žūtis, arba negrįžtama galvos smegenų veiklos baigtis, rodanti, jog žmogus neegzistuoja kaip asmenybė, nors kai kurie jo organai bei organų sistemos dar veikia". Vadinasi, 2020 m. birželio 11 d., sukanka 3 (treji) metai kai Karolis yra miręs. Todėl Lietuvos Aukščiausiojo teismo (LAT) galutinė ir neskundžiama nutartis yra niekinė, kaip ir nukentėjusiųjų advokato Mindaugo  Bliuvo komentaras, kad "nebuvo teisinio pagrindo teisti kaltininką už nužudymą. (...) Bylos niekas neatnaujintų". Kaip sakoma: be komentarų, jeigu taip kalba nukentėjusiųjų advokatas.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą